Σπανακόπιτα σε φόρμα

Η σπανακόπιτα σε φόρμα είναι μια συνταγή που πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις. Η τραγανή κρούστα, η πλούσια γέμιση με σπανάκι, φέτα και μυρωδικά, και η μυρωδιά που γεμίζει το σπίτι, την καθιστούν ακαταμάχητη.

Υλικά:

Για τη γέμιση:

500 γρ Ανθότυρο
500 γρ φέτα
500 γρ σπανάκι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένο)
3 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Για το φύλλο:

6 φύλλα κρούστας
1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα μπολ, βάζουμε το ανθότυρο, θρυμματίζουμε τη φέτα από πάνω και προσθέτουμε το σπανάκι. Ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το πιπέρι. Ρίχνουμε το μείγμα αυγών στη γέμιση και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ετοιμάζουμε το φύλλο: Αλείφουμε καλά ένα ταψί Bundt με το μείγμα βουτύρου και λαδιού.
Τοποθετούμε 6 φύλλα κρούστας στο ταψί, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται. Πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση σπανακιού πάνω από το φύλλο.


Πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι πάνω από το υγρό μείγμα
Διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα.
Αλείφουμε την πίτα με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου και λαδιου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει καλά πριν την ξεφορμάρουμε και την κόψουμε σε φέτες.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση σπανακιού και άλλα λαχανικά, όπως πράσο ή κρεμμύδι.
Αντί για ανθότυρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο είδος τυριού, όπως μανούρι ή ξυνομυζήθρα. Επισης μπορείτε να προσθέσετε στην γεμιση μαιντανό και άνηθο

Το σιμιγδάλι δεν αλλάζει τη γεύση, αλλά βοηθάει στην απορρόφηση των υγρών από το τυρί, αποτρέποντας το φύλλο να γίνει λασπωμένο.
Μπορείτε να σερβίρετε την πίτα ζεστή ή κρύα.

Καλή όρεξη!

Η Συνταγή είναι της κας Eva Kritikos

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σπανακοπιτάκια με φύλλο κρουστας

Συνταγή της Mari Glasgow

Υλικά για 25 – 30 σπανακοπιτάκια

450 γρ φύλλο κρούστας
Βούτυρο ή ελαιόλαδο για άλειμμα

Για γέμιση
**********
450 γρ σπανάκι φρέσκο, πλυμένο, στεγνωμένο και ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 χούφτα ψιλοκομμένο άνηθο, δυόσμο και μαϊντανό
2 αυγα
350 γρ τυρί φέτα, θρυμματισμένη
100 γρ τυρί τσένταρ, προαιρετικά
2-3 κουταλιές της σούπας ελληνικό γιαούρτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ρύζι ή 1 κουταλιά της σούπας τραχανά
Αλάτι για γεύση (προσεκτικά)

Για την επικάλειψη των φύλλων
************************
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
(Χρησιμοποίησα μείγμα με λιωμένο βούτυρο)
1 κρόκος αυγού + 1 κ.γ γάλα
Λίγο σουσάμι, προαιρετικά

Εκτέλεση
*****************************

1- Ετοιμάζουμε τη γέμιση σύμφωνα με τη συνταγή. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
2- Λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο.Εάν θέλετε, χρησιμοποιήστε μόνο ελαιόλαδο.
3- Κόβουμε τη ζύμη φιλο σε 4 ίσα μακρόστενα σχήματα. Αλείφουμε με λάδι και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας μείγμα σπανακιού.
4- Ξεκινήστε να τυλίγετε ανα 2 φύλλα τα πιτάκια σε σχήμα τριγώνου. Κάνετε αυτό μέχρι να τελειώσετε όλο το φύλλο.


5- Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα τοποθετούμε τα τρίγωνα σπανακιού.
6- Αλείψτε από πάνω με πλύσιμο αυγών. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, προαιρετικά.
7- Ψήνετε τα Σπανακοπιτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190°C για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
8- Βγάζετε από το φούρνο και τα σερβίρετε ζεστά όπως θέλετε!!

Καλή Απολαυση!

Συνταγή της Mari Glasgow
Greek Style Food από τη Mari Glasgow

Προηγούμενο άρθροΚέικ γιαουρτιού με λεμόνι: Νόστιμο και αφράτο!
Επόμενο άρθροΠαξιμάδια με φιστίκια και cranberries!