Η σπανακόπιτα χωρίς φύλλο είναι η ιδανική συνταγή για εσάς που θέλετε κάτι νόστιμο, εύκολο και γρήγορο, χωρίς να μπείτε στον κόπο με τα φύλλα! Η βάση της είναι ένας αφράτος χυλός με γιαούρτι και ελαιόλαδο, που αγκαλιάζει μια πλούσια γέμιση με φρέσκο σπανάκι και φέτα. Είναι τέλεια για όλες τις ώρες, είτε ως κυρίως γεύμα, είτε ως σνακ, και είμαι σίγουρη πως θα την απολαύσετε στο έπακρο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για τη Γέμιση:
- 350 γρ. – Σπανάκι (μόνο τα φύλλα)
- 200 γρ. – Τυρί φέτα (θρυμματισμένη)
- 2 – Φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- 2 μέτρια – Αυγά
- 2 κουτ. σούπας – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- Λίγο – Άνηθος (ψιλοκομμένος)
- 1 κουτ. γλυκού – Αλάτι
- Λίγο – Πιπέρι
Για το Μείγμα Ζύμης (Χυλό):
- 400 γρ. – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 400 γρ. – Νερό
- 270 γρ. – Γιαούρτι
- 130 γρ. – Ελαιόλαδο
- 10 γρ. – Μπέικιν πάουντερ
- 1,5 κουτ. γλυκού – Αλάτι
Για το Πασπάλισμα (Ταψί 46×38 εκ.):
- 100 γρ. – Σουσάμι
- Λίγο – Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Γέμισης:
Σε ένα μεγάλο μπολ , ρίχνουμε τα φύλλα από το σπανάκι μαζί με το 1 κουταλάκι αλάτι και τα πατάμε με τα χέρια μας για να βγάλουν τα υγρά τους . Στραγγίζουμε καλά τα υγρά με τη βοήθεια ενός σουρωτηριού ή τα σφίγγουμε με τα χέρια μας.
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα προσθέτουμε στο σπανάκι.
Ρίχνουμε τα αυγά , τις 2 κουτ. σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε . Προσθέτουμε το τυρί φέτα και το πιπέρι .
Β. Ετοιμασία Χυλού:
Σε ένα άλλο μπολ , ρίχνουμε το γιαούρτι , το νερό , το ελαιόλαδο και το 1,5 κουτ. γλυκού αλάτι και ανακατεύουμε το μείγμα.
Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ μέσα στο αλεύρι και το ρίχνουμε σταδιακά μέσα στο υγρό μείγμα.
Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα που να μοιάζει με παχύρρευστο χυλό .
Γ. Συναρμολόγηση & Ψήσιμο:
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα μεγάλο ταψί 46×38 εκ. και το πασπαλίζουμε με σουσάμι στον πάτο και στα πλάγια.
Προσθέτουμε το μισό μείγμα από τον χυλό και το στρώνουμε με μια σπάτουλα ( μαρίζ ) ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.
Βάζουμε από πάνω τη γέμιση και την πατάμε ελαφρώς με τα χέρια μας.
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο το μείγμα του χυλού και το στρώνουμε προσεκτικά σε όλες τις άκρες του ταψιού, ώστε να καλυφθεί η γέμιση.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά.
Καλή Επιτυχία!!!
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα (στους 190°C)
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τέλεια Πίτα με Χυλό
Υγρά Σπανάκι: Είναι πολύ σημαντικό να στραγγίσετε καλά το σπανάκι αφού το πατήσετε με το αλάτι. Αν μείνει υγρασία, θα νερουλιάσει η γέμιση και το αποτέλεσμα δεν θα είναι αφράτο.
Αλεύρι Γέμισης: Οι 2 κουτ. σούπας αλεύρι στη γέμιση λειτουργούν ως πυκνωτικό , βοηθώντας τα υλικά να δέσουν καλύτερα.
Χυλός: Το μείγμα του χυλού πρέπει να είναι ρευστό (σαν παχύρρευστο κουρκούτι). Το γιαούρτι και το ελαιόλαδο το κάνουν πιο αφράτο και νόστιμο από την κλασική πίτα με νερό.
Ψήσιμο: Ψήστε στους 190°C για 1 ώρα για να ψηθεί καλά μέχρι μέσα ο χυλός και να πάρει χρυσαφένια κρούστα το σουσάμι.
Σχετικές Συνταγές
Τυρόπιτα Χωρίς Φύλλο με Γιαούρτι
Εύκολη Πρασόπιτα με Έτοιμο Φύλλο
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Γευστική,Υπέροχη Νηστίσημη Σπανακόπιτα
ΣΥΝΤΑΓΗ ΖΥΜΗΣ:
6 ποτηρια νερου αλευρι,
1 φακελακι ξερη μαγια,
1 κουταλακι του γλυκου αλατι,
2 ποτηρια νερου περιπου χλιαρο νερο αυτο το ρυθμιζουμε ζυμωνοντας,
μισο ποτηρι νερου ελαιολαδο!!!
Εκτέλεση
Βαζουμε σε ενα μπολ το 1 ποτηρι χλιαρο νερο την μαγια και λιγο αλευρι να κανουμε ενα χυλο τον οποιο σκεπαζουμε για να φουσκωσει!Στην λεκανη τοποθετουμε το αλευρι,τοναλατι,το λαδι,την φουσκωμενη μαγια και ριχνοντας χλιαρο νερο ζυμωνουμε!!!Αφηνουμε την ζυμη να ξεκουραστει!
ΣΠΑΝΑΚΙ ΥΛΙΚΑ:
1 κιλο σπανακι,
1 ματσακι μαιντανο,
10 κρεμμυδακια φρεσκα ψιλοκομμενα,
1 κουταλια της σουπας δυοσμο ξερο,
αλατι,πιπερι!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλενουμε το σπανακι,το τοποθετουμε σε σουρωτηρι το αλατιζουμε και το αφηνουμε στηννακρη!Στην συνεχεια το στοιβουμε καλα και το τοποθετουμε σε ενα μπολ ριχνουμε τα μυρωδικα αλατι πιπερι και τα ανακατευουμε!!!!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΦΥΛΛΩΝ:
Κανουμε την ζυμη μπαλιτσες της οποιες ανοιγουμε φυλλαρακια λαδωνοντας!Ανα 4 φυλλαρακια δηλαδη το ενα πανω στο αλλο ανοιγουμε ενα φυλλο λαδωνουμε το ταψι τις κουζινας και το τοποθετουμε εκει !Βαζουμε το σπανακι παντου και φτιαχνομαι και το αλλο φυλλο με την ιδια διαδικασια και το τοποθετουμε πανω στο σπανακι σουρωνοντας το!Χαραζουμε ελαφρως,λαδωνουμε καλα και την ψηνουμε στους 180 βαθμους προθερμασμενο μεχρι να ροδοκοκκινησει!!!!










