Η Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας τη δική μου συνταγή. Έτσι, όταν τα κολοκύθια είναι στην εποχή τους και γεμίζουν τις λαϊκές αγορές, εγώ αρπάζω την ευκαιρία και φτιάχνω αυτή την υπέροχη πίτα που συνδυάζει τη γλυκύτητα των φρέσκων κολοκυθιών με τη βουτυρένια γεύση της φέτας και της κεφαλογραβιέρας. Επιπλέον, τα αρωματικά βότανα προσθέτουν μια μοναδική νότα που κάνει τη συνταγή ακόμα πιο νόστιμη.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σπιτική Κολοκυθόπιτα Χωρίς Φύλλο
Φτιάξτε την πιο αυθεντική και σπιτική κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, μια συνταγή που περιλαμβάνει φέτα, μυρωδικά και απίστευτη γεύση, και είναι έτοιμη για τον φούρνο σε λίγα μόλις λεπτά. Είναι η τέλεια επιλογή για ένα ελαφρύ βραδινό ή ένα πλούσιο ορεκτικό
Ingredients
- Κολοκύθια (τριμμένα και στραγγισμένα)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια (τριμμένα)
- 2 μεγάλες πιπεριές (τριμμένες)
- 5 αυγά
- 1/4 κεφαλογραβιέρα (τριμμένη)
- 3/4 φέτα Ελληνική (θρυμματισμένη)
- 1 νεροπότηρο γάλα
- 2 ντοματούλες (τριμμένες)
- Λίγο λάδι
- 1 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
- Λίγο άνηθο (ψιλοκομμένος)
- 1 νεροπότηρο φαρίνα κόκκινη
Instructions
Ξεκινάω τη συνταγή της κολοκυθόπιτας με την προετοιμασία των κολοκυθιών. Τρίβω τα κολοκύθια με τον τρίφτη και στη συνέχεια τα αφήνω σε ένα σουρωτήρι για περίπου 15-20 λεπτά. Μετά από αυτό, τα πιέζω καλά με τα χέρια μου για να φύγουν όλα τα περιττά υγρά, γιατί έτσι η πίτα μου θα έχει την κατάλληλη σύσταση και δεν θα βγει υδαρής.
Στη συνέχεια, τρίβω τα δύο μεγάλα κρεμμύδια και τις δύο μεγάλες πιπεριές. Προτιμώ να τα τρίβω γιατί έτσι απελευθερώνονται όλα τα χυμώδη συστατικά τους και δίνουν πιο πλούσια γεύση στην πίτα μου. Επίσης, τρίβω και τις δύο ντοματούλες, οι οποίες προσθέτουν μια υπέροχη ζουμερή υφή στο μείγμα.
Τώρα παίρνω ένα μεγάλο μπολ και αρχίζω να ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί. Πρώτα, βάζω τα πέντε αυγά και τα χτυπάω καλά με ένα σύρμα. Μετά προσθέτω το τριμμένο κεφαλογραβιέρα και τη θρυμματισμένη φέτα Ελληνική. Η φέτα είναι το μυστικό για μια αυθεντική γεύση, οπότε δεν την παραλείπω ποτέ.
Συνεχίζω προσθέτοντας το νεροπότηρο γάλα, το οποίο κάνει το μείγμα πιο κρεμώδες. Ρίχνω μέσα και το λάδι, περίπου δύο κουταλιές της σούπας, για να δώσω επιπλέον γεύση και υγρασία. Στη συνέχεια, βάζω τα τριμμένα κολοκύθια, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τις ντομάτες.
Ήρθε η ώρα για τα αρωματικά βότανα. Ψιλοκόβω το δυόσμο και τον άνηθο και τα προσθέτω στο μείγμα. Αυτά τα βότανα δίνουν μια φρεσκάδα που κάνει τη κολοκυθόπιτα να ξεχωρίζει. Ανακατεύω όλα τα υλικά πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν τέλεια.
Τέλος, προσθέτω το νεροπότηρο φαρίνα κόκκινη και ανακατεύω για ακόμα μία φορά. Η φαρίνα βοηθάει το μείγμα να δέσει και να πάρει την κατάλληλη σύσταση. Ανακατεύω μέχρι να μην υπάρχουν σβώλοι και το μείγμα να είναι ομοιογενές.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λαδώνω καλά ένα ταψί μεσαίου μεγέθους και ρίχνω μέσα όλο το μείγμα. Το απλώνω ομοιόμορφα με μια κουτάλα και το ισοπεδώνω στην επιφάνεια. Μπορώ να ραντίζω και λίγο λάδι από πάνω για να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω την πίτα μου για περίπου μία ώρα. Κοιτάζω ανά τακτά διαστήματα για να βεβαιωθώ ότι δεν καίγεται. Όταν η επιφάνεια πάρει ένα υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα και όταν περνώ μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της πίτας και βγαίνει καθαρή, τότε η κολοκυθόπιτα μου είναι έτοιμη.
Βγάζω το ταψί από το φούρνο και αφήνω την πίτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψω. Έτσι, θα κοπεί πιο εύκολα και θα κρατήσει το σχήμα της. Τώρα είναι έτοιμη να την τιμήσουμε δεόντως και να απολαύσουμε αυτή τη νοστιμότατη παραδοσιακή συνταγή.
Tips για τη Σπιτική Κολοκυθόπιτα
- Στύψιμο Κολοκυθιών: Είναι το πιο σημαντικό βήμα! πρέπει να στίψετε πολύ καλά τα κολοκύθια για να μην νερουλιάσει η πίτα και για να ψηθεί σωστά.
- Τα μυρωδικά: Ο δυόσμος και ο άνηθος είναι η καρδιά αυτής της κολοκυθόπιτας. μην τα παραλείψετε, αλλά αν δεν τα βρείτε φρέσκα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα, βάζοντας λιγότερη ποσότητα.
- Ψήσιμο: Μπορείτε να ανεβάσετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C στα τελευταία 10 λεπτά, αν θέλετε να πάρει πιο ωραίο χρώμα η επιφάνειά της.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:










