Το σπιτικό, χειροποίητο φύλλο για πίτες είναι το Α και το Ω για μια πετυχημένη πίτα, πιστέψτε με! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την υφή και τη γεύση ενός φύλλου που έχει φτιαχτεί με τα χεράκια μας. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά με λίγη υπομονή και τα σωστά βήματα, θα φτιάξετε το πιο ονειρεμένο φύλλο που θα απογειώσει κάθε σας πίτα! Αυτή η συνταγή είναι δοκιμασμένη και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους!
Σπιτικό, Χειροποίητο Φύλλο για Πίτες: Το μυστικό της γιαγιάς!

Φτιάξτε το πιο αφράτο και τραγανό Σπιτικό, Χειροποίητο Φύλλο για Πίτες! Μια αναλυτική συνταγή για αρχάριους και προχωρημένους. Οι πίτες σας θα γίνουν ονειρεμένες!
Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτό το σπιτικό, χειροποίητο φύλλο για πίτες (αρκετό για μία πίτα σε ταψί Νο 38 ή 40), θα χρειαστούμε τα εξής:
- 600 γρ. αλεύρι άσπρο
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας λάδι
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- Περίπου 250-300 ml χλιαρό νερό
Instructions
<h3></h3><h3>Η διαδικασία για το σπιτικÏ, χειροποίητο φÏλλο για πίτες είναι η εξής:</h3><ol><li>Βάζουμε το αλεÏρι σε μια λεκάνη, προσθÎτουμε το αλάτι, το λάδι και το ξίδι και σταδιακά χλιαρÏ νερÏ, περίπου 250-300 ml.</li><li>ΖυμÏνουμε μÎχρι να γίνει λεία η ζÏμη, προσθÎτοντας λίγο νερÏ ακÏμη Ïταν διαπιστÏνουμε Ïτι είναι πολÏ σκληρή.</li><li>Δεν πρÎπει να γίνει η ζÏμη πολÏ σφιχτή, γιατί θα δυσκολευτοÏμε στο άνοιγμα του φÏλλου. Την πλάθουμε σαν μπάλα.</li><li>Σκεπάζουμε τη ζÏμη με πετσÎτα για 20-30 λεπτά. Εν τω μεταξÏ, ετοιμάζουμε τη γÎμιση της πίτας.</li><li>Χωρίζουμε τη ζÏμη σε 7-8 κομμάτια (ιδανικά) Ïσα και τα φÏλλα που θα φτιάξουμε, τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα αφήνουμε σκεπασμÎνα με πετσÎτα να σταθοÏν μÎχρι να τα ανοίξουμε.</li><li>Στην αρχή κάνουμε με τα χÎρια μας επίπεδο κάθε μπαλάκι Ïσο Îνα πιάτο.</li><li>Για να ανοίξουμε το φÏλλο με τον παραδοσιακÏ τρÏπο, παίρνουμε τον μακρÏστενο πλάστη, τη βÎργα, που είναι σαν σκουπÏξυλο.</li><li>Τυλίγουμε τη ζÏμη γÏρω απÏ τον πλάστη.</li><li>Ανοίγουμε το φÏλλο, τρίβοντας με τις παλάμες μας ελαφρά απÏ το κÎντρο προς τα Îξω.</li><li>Τυλίγουμε και απλÏνουμε συνÎχεια μÎχρι να αποκτήσει το επιθυμητÏ μÎγεθος και να είναι λεπτÏ.</li><li>Κάθε φορά που το απλÏνουμε, αλευρÏνουμε την επιφάνειά του για να μην κολλήσει Ïταν θα το ξανατυλίξουμε.</li><li>Îταν είναι Îτοιμο, τυλίγουμε το φÏλλο γÏρω απÏ τον πλάστη για να μη σπάσει και το μεταφÎρουμε στο ταψί.</li><li>Ανοίγουμε και τα υπÏλοιπα μπαλάκια ζÏμης.</li></ol>
Notes
Μυστικά και Συμβουλές για το Σπιτικό Φύλλο
Για να έχετε το καλύτερο δυνατό σπιτικό, χειροποίητο φύλλο για πίτες και να γίνουν οι πίτες σας ονειρεμένες, σας έχω μερικά μυστικά και συμβουλές:
Ποσότητα Ζύμης: Η ποσότητα ζύμης που χρειάζεται για τα φύλλα μιας πίτας δεν εξαρτάται μόνο από το μέγεθος του ταψιού, αλλά και από το πόσο λεπτά ανοίγετε τα φύλλα. Αν δεν έχετε εμπειρία, είναι φυσικό να τα φτιάχνετε κάπως πιο χοντρά. Σ’ αυτή την περίπτωση θα βάζετε λιγότερα. Η δόση είναι μετρημένη για μία πίτα σε ταψί Νο 38 ή 40 ή για το μεγάλο ταψί του φούρνου, το ορθογώνιο.
Λαδώνουμε σωστά: Κάθε φύλλο που ανοίγουμε το μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψί, το λαδώνουμε και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα μισά φύλλα. Αδειάζουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνουμε κι αυτά.
Ψήσιμο: Όλες τις πίτες τις ψήνουμε σε χαμηλή θέση μέσα στον φούρνο, για να ψηθούν καλά κι από κάτω και να γίνουν τραγανές.
Ποιότητα Αλευριού: Ένα καλό, ποιοτικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι σημαντικό για να έχετε ένα εύπλαστο και εύκολο στο άνοιγμα φύλλο.