Το σπιτικό, χειροποίητο φύλλο για πίτες είναι το Α και το Ω για μια πετυχημένη πίτα, πιστέψτε με! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την υφή και τη γεύση ενός φύλλου που έχει φτιαχτεί με τα χεράκια μας. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά με λίγη υπομονή και τα σωστά βήματα, θα φτιάξετε το πιο ονειρεμένο φύλλο που θα απογειώσει κάθε σας πίτα! Αυτή η συνταγή είναι δοκιμασμένη και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους!

Σπιτικό, Χειροποίητο Φύλλο για Πίτες: Το μυστικό της γιαγιάς!

Λεπτό, χειροποίητο φύλλο για πίτα απλωμένο σε αλευρωμένη επιφάνεια, έτοιμο για χρήση.

Φτιάξτε το πιο αφράτο και τραγανό Σπιτικό, Χειροποίητο Φύλλο για Πίτες! Μια αναλυτική συνταγή για αρχάριους και προχωρημένους. Οι πίτες σας θα γίνουν ονειρεμένες!

Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Additional Time 1 hour
Total Time 1 hour 40 minutes

Ingredients

Για να φτιάξουμε αυτό το σπιτικό, χειροποίητο φύλλο για πίτες (αρκετό για μία πίτα σε ταψί Νο 38 ή 40), θα χρειαστούμε τα εξής:

  • 600 γρ. αλεύρι άσπρο
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας λάδι
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • Περίπου 250-300 ml χλιαρό νερό

Instructions

<h3></h3><h3>Η διαδικασία για το σπιτικÏŒ, χειροποίητο φύλλο για πίτες είναι η εξής:</h3><ol><li>Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το ξίδι και σταδιακά χλιαρÏŒ νερÏŒ, περίπου 250-300 ml.</li><li>ΖυμÏŽνουμε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη, προσθέτοντας λίγο νερÏŒ ακÏŒμη ÏŒταν διαπιστÏŽνουμε ÏŒτι είναι πολύ σκληρή.</li><li>Δεν πρέπει να γίνει η ζύμη πολύ σφιχτή, γιατί θα δυσκολευτούμε στο άνοιγμα του φύλλου. Την πλάθουμε σαν μπάλα.</li><li>Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα για 20-30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση της πίτας.</li><li>Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7-8 κομμάτια (ιδανικά) ÏŒσα και τα φύλλα που θα φτιάξουμε, τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα με πετσέτα να σταθούν μέχρι να τα ανοίξουμε.</li><li>Στην αρχή κάνουμε με τα χέρια μας επίπεδο κάθε μπαλάκι ÏŒσο ένα πιάτο.</li><li>Για να ανοίξουμε το φύλλο με τον παραδοσιακÏŒ τρÏŒπο, παίρνουμε τον μακρÏŒστενο πλάστη, τη βέργα, που είναι σαν σκουπÏŒξυλο.</li><li>Τυλίγουμε τη ζύμη γύρω απÏŒ τον πλάστη.</li><li>Ανοίγουμε το φύλλο, τρίβοντας με τις παλάμες μας ελαφρά απÏŒ το κέντρο προς τα έξω.</li><li>Τυλίγουμε και απλÏŽνουμε συνέχεια μέχρι να αποκτήσει το επιθυμητÏŒ μέγεθος και να είναι λεπτÏŒ.</li><li>Κάθε φορά που το απλÏŽνουμε, αλευρÏŽνουμε την επιφάνειά του για να μην κολλήσει ÏŒταν θα το ξανατυλίξουμε.</li><li>ÎŒταν είναι έτοιμο, τυλίγουμε το φύλλο γύρω απÏŒ τον πλάστη για να μη σπάσει και το μεταφέρουμε στο ταψί.</li><li>Ανοίγουμε και τα υπÏŒλοιπα μπαλάκια ζύμης.</li></ol>

Notes

Μυστικά και Συμβουλές για το Σπιτικό Φύλλο

Για να έχετε το καλύτερο δυνατό σπιτικό, χειροποίητο φύλλο για πίτες και να γίνουν οι πίτες σας ονειρεμένες, σας έχω μερικά μυστικά και συμβουλές:

Ποσότητα Ζύμης: Η ποσότητα ζύμης που χρειάζεται για τα φύλλα μιας πίτας δεν εξαρτάται μόνο από το μέγεθος του ταψιού, αλλά και από το πόσο λεπτά ανοίγετε τα φύλλα. Αν δεν έχετε εμπειρία, είναι φυσικό να τα φτιάχνετε κάπως πιο χοντρά. Σ’ αυτή την περίπτωση θα βάζετε λιγότερα. Η δόση είναι μετρημένη για μία πίτα σε ταψί Νο 38 ή 40 ή για το μεγάλο ταψί του φούρνου, το ορθογώνιο.

Λαδώνουμε σωστά: Κάθε φύλλο που ανοίγουμε το μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψί, το λαδώνουμε και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα μισά φύλλα. Αδειάζουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνουμε κι αυτά.

Ψήσιμο: Όλες τις πίτες τις ψήνουμε σε χαμηλή θέση μέσα στον φούρνο, για να ψηθούν καλά κι από κάτω και να γίνουν τραγανές.

Ποιότητα Αλευριού: Ένα καλό, ποιοτικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι σημαντικό για να έχετε ένα εύπλαστο και εύκολο στο άνοιγμα φύλλο.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή