Είστε έτοιμοι να φτιάξουμε μια υπέροχη νησιώτικη Στριφτή Τυρόπιτα Σκοπέλου σε μόλις 15 λεπτά; Η πιο δημοφιλής παραδοσιακή πίτα του νησιού έρχεται στο πιάτο μας εύκολα και γρήγορα, καθώς ακολουθώντας τα βήματα της συνταγής, μπορούμε να απολαύσουμε τη χαρακτηριστική γεύση και το τραγανό φύλλο της. Δείτε πώς!


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Στριφτή Τυρόπιτα Σκοπέλου

Στριφτή Τυρόπιτα Σκοπέλου

Ετοιμάζω την πιο διάσημη πίτα των Σποράδων, τη Στριφτή Τυρόπιτα Σκοπέλου, εύκολα και γρήγορα! Με τυρί φέτα Σκοπέλου, τηγανισμένη σε ελαιόλαδο, αυτή η συνταγή φέρνει στο πιάτο μας όλη τη νοστιμιά του νησιού. Η ζύμη ανοίγεται εύκολα με νισεστέ και τυλίγεται σε σχήμα σαλιγκαριού. Απολαύστε τη ζεστή με την παραδοσιακή επικάλυψη από μέλι και καρύδια!

Prep Time 15 minutes
Cook Time 2 hours 30 minutes
Additional Time 20 minutes
Total Time 3 hours 5 minutes

Ingredients

  • 1 κιλό τυρί φέτα Σκοπέλου (γίδινο)
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για τη ζύμη)
  • Νερό χλιαρό (όσο χρειαστεί)
  • Νισεστέ (για το άνοιγμα φύλλου)
  • Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
  • Λίγο αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μέλι (για την επικάλυψη)
  • Καρύδια (σπασμένα, για την επικάλυψη)

Instructions

Ετοιμάζω την παραδοσιακή Στριφτή Τυρόπιτα Σκοπέλου βήμα-βήμα, γιατί έτσι γίνεται τέλεια:

1. Βάζω το αλεύρι σε λεκανίτσα και δημιουργώ στο κέντρο μια μικρή λακκούβα.

2. Στη λακκούβα ρίχνω μία κουταλιά της σούπας λάδι και αλάτι.

3. Αρχίζω να ζυμώνω το μείγμα ρίχνοντας σταδιακά χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί) μέχρι η ζύμη που θα σχηματιστεί να μην είναι ούτε πολύ μαλακιά αλλά ούτε και πολύ σκληρή.

4. Κόβω τη ζύμη σε τρία μπαλάκια και τα αφήνω να ξεκουραστούν για 20 λεπτά.

5. Βάζω το τυρί σε μπολ, το θρυμματίζω με πιρούνι και προσθέτω πιπέρι.

6. Πασπαλίζω τον πάγκο με νισεστέ και ανοίγω ένα-ένα τα φύλλα.

7. Αλείφω την επιφάνεια κάθε φύλλου με λίγο ελαιόλαδο και απλώνω το τυρί.

8. Τυλίγω το φύλλο σε ρολό και στη συνέχεια σε σχήμα σαλιγκαριού.

9. Τηγανίζω την πίτα σε άφθονο καυτό ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.

10. Βγάζω με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζω σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.

11. Τρώγεται ζεστή, αλλά εγώ προσθέτω μια πλούσια επικάλυψη από μέλι και καρύδια!

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για τη Στριφτή Τυρόπιτα Σκοπέλου

  • Το τυρί: Χρησιμοποιήστε φέτα καλής ποιότητας, ιδανικά γίδινo, επειδή αυτή η επιλογή δίνει την αυθεντική γεύση της Στριφτής Τυρόπιτας Σκοπέλου.
  • Το άνοιγμα του φύλλου: Ο νισεστές είναι το μυστικό για το λεπτό και τραγανό φύλλο, ωστόσο αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι.
  • Το τηγάνισμα: Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι καυτό, αλλά όχι να καπνίζει, για να τηγανιστεί σωστά η πίτα εξωτερικά και εσωτερικά.
  • Η τελική πινελιά: Πασπαλίστε την τυρόπιτα Σκοπέλου με μέλι και καρύδια αμέσως μόλις τη βγάλετε από το τηγάνι, έτσι ώστε να λιώσει το μέλι και να κολλήσουν τα καρύδια.

    Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: