Φτιάξτε την αυθεντική Συκαλευριά (Αλευριά με Σύκα), ένα παραδοσιακό γλύκισμα με πλούσια βελούδινη υφή, γεμάτο αρώματα και, το κυριότερο, χωρίς καθόλου ζάχαρη, καθώς η γλύκα προέρχεται αποκλειστικά από τα σύκα! Επειδή είναι εύκολη και υγιεινή, αποτελεί την ιδανική επιλογή για όλη την οικογένεια. Επομένως, αν αναζητάτε ένα γλυκό με βάση τα σύκα, γιατί να μην δοκιμάσετε αυτό το παραδοσιακό πιάτο;
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Συκαλευριά (Αλευριά με Σύκα)
Φτιάξτε την αυθεντική συκαλευριά (αλευριά με σύκα), ένα παραδοσιακό γλύκισμα με πλούσια βελούδινη υφή, γεμάτο αρώματα και χωρίς καθόλου ζάχαρη, ιδανικό για όλη την οικογένεια. Μάθετε πώς να ετοιμάσετε τον καθαρό ζωμό σύκων και να ψήσετε το αλεύρι για το πιο επιτυχημένο αποτέλεσμα.
Ingredients
Για την προετοιμασία των σύκων:
- 1700 γρ νερό (για το μούλιασμα)
- 1 κιλό σύκα αποξηραμένα
- 1700 γρ νερό (για το βράσιμο)
Για την αλευριά:
- 1800 γρ καθαρός ζωμός σύκων
- 160 γρ ψημένο αλεύρι
- 4 γρ κανέλα σκόνη
- 1 φύλλο αρμπαρόριζα
Για τη διακόσμηση:
- Τριμμένο καρύδι
- Κανέλα σκόνη
Instructions
Βήμα 1: Προετοιμασία των Σύκων
Αρχικά, πλένω πολύ καλά τα αποξηραμένα σύκα με κρύο νερό. Στη συνέχεια, τα κόβω σε τρία ή τέσσερα κομμάτια και τα τοποθετώ σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνω νερό μέχρι να καλυφθούν πλήρως, τοποθετώ μία καθαρή πετσέτα από πάνω και τα αφήνω να μουλιάσουν όλο το βράδυ.
Βήμα 2: Σούρωμα και Κράτημα του Ζωμού
Την επόμενη ημέρα παρατηρώ ότι τα σύκα έχουν φουσκώσει και έχουν αφήσει τα υγρά τους. Τα σουρώνω με ένα σουρωτήρι σε ένα μπολ και κρατώ προσεκτικά όλο το υγρό που έχει δημιουργηθεί.
Βήμα 3: Βράσιμο των Σύκων
Τοποθετώ τα σουρωμένα σύκα σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτω τα 1700 γρ νερό και τα βάζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 15 λεπτά να βράσουν καλά.
Βήμα 4: Δεύτερο Σούρωμα
Όταν περάσουν τα 15 λεπτά, σουρώνω ξανά τα σύκα για να κρατήσω το ζωμό από το βράσιμο. Έπειτα, σουρώνω και τα δύο ζωμούς (από το μούλιασμα και το βράσιμο) με ένα μικρό σουρωτήρι για να αφαιρέσω τα σποράκια. Τέλος, ενώνω τα δύο καθαρά υγρά μέσα στην κατσαρόλα.
Βήμα 5: Παρασκευή της Αλευριάς
Μέσα στο ζωμό από τα σύκα προσθέτω το ψημένο αλεύρι, την κανέλα και την αρμπαρόριζα. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει η μίξη. Όταν εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια, κλείνω τη φωτιά.
Βήμα 6: Σερβίρισμα
Σερβίρω την αλευριά με σύκα σε μπολάκια της επιλογής μου. Στολίζω κάθε μπολάκι με τριμμένο καρύδι και πασπαλίζω με κανέλα. Αφήνω την αλευριά να κρυώσει εντελώς πριν τη γευτώ.
Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou
Χρήσιμα Tips για την Αλευριά με Σύκα
- Για το ψημένο αλεύρι: Ψήνω 500 γρ αλεύρι σε ταψί με λαδόκολλα για 45-50 λεπτά στους 175°C μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα.
- Για καλύτερη γεύση: Μην παραλείπετε το σούρωμα των ζωμών για να αφαιρέσετε τα σποράκια.
- Διατήρηση: Η αλευριά διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
- Εναλλακτική διακόσμηση: Μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα.







