Συνταγή για τιροπιτάκια – αυτή τη φορά με βαλσάμικο ξύδι.

Συστατικά

Για τη ζύμη
½ kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμμάρια βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Νερό – αρκετό για να κάνει μια εύκαμπτη ζύμη

Για το γέμισμα
250 γρ γραβιέρα τυρί (εναλλακτικά – κίτρινο τυρί που λιώνει, όπως Edam ή Gouda)
Για το φινίρισμα
100ml βαλσάμικο ξύδι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
300ml ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Παρασκευή

Φτιάξτε μια ζύμη με το αλεύρι, το αλάτι και αρκετό νερό για να φτιάξετε μια εύκαμπτη ζύμη.
Χωρίστε στα 2, τυλίξτε κάθε μπάλα ζύμης σε μεμβράνη και αφήστε την για 1 ώρα.
Λιώστε το βούτυρο και όταν κρυώσει, αφήστε το στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά
Μετά από αυτό το διάστημα, το βούτυρο θα χωριστεί σε 2 στρώσεις – στερεό στην κορυφή και υγρό από κάτω.
Αφαιρέστε το πάνω στρώμα βουτύρου και βάλτε σε ένα μικρό τηγάνι. Πετάξτε το κάτω υγρό στρώμα.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε μία από τις μπάλες ζύμης σε λεπτό ορθογώνιο σχήμα.
Λιώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και βουρτσίζουμε πάνω από τη ζύμη.
Διπλώστε τη ζύμη μία φορά και βουρτσίστε με λιωμένο βούτυρο.
Διπλώστε ξανά και βουρτσίστε.
Διπλώστε τη ζύμη για τρίτη φορά και βουρτσίστε με το λιωμένο βούτυρο.
Καλύψτε με την μεμβράνη και αφήστε την ενώ επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με την άλλη μπάλα ζύμης.

Πάρτε την πρώτη ζύμη και ανοίξτε και πάλι σε λεπτό ορθογώνιο σχήμα.
Κόψτε σε κομμάτια 10cm x 15cm.
Κόψτε το τυρί σε κομμάτια 2cm x 8cm και πάχους περίπου 1cm.
Τοποθετήστε μια φέτα τυριού σε μία από τις φέτες της ζύμης κατά μήκος και τυλίξτε την.
Τα δύο άκρα δεν θα έχουν τυρί – σφραγίστε τα με ένα πιρούνι.
Αφήστε την άκρη και επαναλάβετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια από την πρώτη μπάλα ζύμης.
Στη συνέχεια επαναλάβετε με τη δεύτερη μπάλα ζύμης.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τις τυρόπιτες μέχρι να ροδίσουν (περίπου 3-4 λεπτά).
Απλά κάντε λίγα κάθε φορά, διαφορετικά το λάδι θα κρυώσει.
Τοποθετήστε τα σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσετε το λάδι.
Όταν τηγανίσετε όλες τις πίτες, λιώνετε το μέλι στο βαλσάμικο ξύδι και 5ραντιζετε με ένα κουτάλι πάνω από
όλες τις πίτες.
Πασπαλίστε το σουσάμι από πάνω.

ΠΗΓΗ: realgreekrecipes.blogspot.com

Προηγούμενο άρθροΟγκρατέν μελιτζάνα-πατάτα με Φέτα και Μοτσαρέλα
Επόμενο άρθροΚαλτσούνια Κρητικές Τυρόπιτες