Το Σφουγγάτο Κύθνου είναι ένα φαγητό που συνδυάζει την αλμύρα του τυριού με την τραγανή κρούστα του τηγανιού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και απολαυστικό μεζέ. Είναι τόσο εύκολο και γρήγορο να το φτιάξω, που είναι το αγαπημένο μου όταν θέλω να εντυπωσιάσω τους φίλους μου.
Υλίκα:
1 κιλό τριμμένο τυρί Κύθνου γλυκό
4 αυγά
μια χούφτα αλεύρι (2 – 3 κουταλιές της σούπας)
αλάτι
πιπέρι
αλεύρι (για αλεύρωμα)
σπορέλαιο (για τηγάνισμα)
Εκτέλεση:
Βάζετε το τυρί σε ένα μπολ και ρίχνετε το αλάτι και το πιπέρι. Το θρυμματίζετε με το χέρι. Κάνετε μια τρύπα στη μέση, ρίχνετε τα αυγά και το αλεύρι και αρχίζετε να ζυμώνετε. Ζυμώστε πολύ καλά τα υλικά γιατί το μίγμα για το σφουγγάτο πρέπει να είναι σφιχτό.
Στη συνέχεια, το σκεπάζετε και το βάζετε στο ψυγείο λίγη ώρα για να παγώσει και να σφίξει.
Έτσι θα πλάθονται πιο εύκολα.
Παίρνετε με ένα κουτάλι μια μικρή ποσότητα στο μέγεθος καρυδιού και το πλάθετε μπαλάκι. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το μίγμα.
Βάζετε λίγο αλεύρι σε ένα μπολ και αλευρώνετε ελαφρά τα μπαλάκια ένα ένα, τινάζοντας να φύγει το περιττό αλεύρι.
Τηγανίζετε τα σφουγγάτα σε αρκετό σπορέλαιο και από τις δύο πλευρές μέχρι να κάνουν μια ωραία ρόδινη, τραγανή κρούστα. Δοκιμάστε τα!!
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Σφουγγάτο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Τυρί: Το γλυκό τυρί Κύθνου είναι απαραίτητο για την αυθεντική γεύση, αλλά αν δεν το βρείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από τυρί γλυκιάς μυζήθρας και λίγο κεφαλοτύρι για να δώσετε την ίδια υφή.
- Θερμοκρασία: Το λάδι στο τηγάνι πρέπει να είναι αρκετά ζεστό, αλλά όχι καυτό, για να τηγανιστούν σωστά τα σφουγγάτα και να γίνουν τραγανά εξωτερικά και μαλακά εσωτερικά.
- Υφή: Η υφή του μείγματος είναι το κλειδί. Θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό για να μπορείτε να το πλάσετε εύκολα χωρίς να διαλύεται.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετέ τα ζεστά, μόλις βγουν από το τηγάνι. Ταιριάζουν υπέροχα με λίγο μέλι ή μαρμελάδα!
Photo: craftlog.com











