Ζαμπονοτυροπιτάκια είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η αφράτη ζύμη τους με το βούτυρο, σε συνδυασμό με την πλούσια γέμιση τυριού και ζαμπόν, τα καθιστά ακαταμάχητα. Είναι πεντανόστιμα τόσο ζεστά, αμέσως αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, όσο και την επόμενη μέρα. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.


Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη:

  • Φρέσκο γάλα (χλιαρό) ή νερό: 400 ml
  • Ζάχαρη: 50 γρ
  • Ξηρή μαγιά: 7 γρ (ή περίπου 20 γρ φρέσκια μαγιά)
  • Αυγά: 1 ολόκληρο + 1 ασπράδι
  • Λάδι: 60 ml
  • Αλάτι: 2 κουταλάκια του γλυκού
  • Μπέικιν πάουντερ: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλεύρι: 800-830 γρ
  • Βούτυρο (πολύ μαλακό): 50 γρ
  • Μηλόξυδο: 1 κουταλάκι του γλυκού

Για τη γέμιση:

  • Φέτες ζαμπόν ή ό,τι άλλο θέλετε: 16
  • Κέτσαπ: περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού στο καθένα
  • Τυρί (μοτσαρέλα ή άλλο είδος μαλακού τυριού): 2-3 μικρά κομμάτια στο καθένα
  • Άλλα υλικά που επιθυμείτε (π.χ. μανιτάρια, καλαμπόκι)

Για επάλλειψη πριν το ψήσιμο:

  • Κρόκος αυγού: 1
  • Λάδι: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Σουσάμι (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

1. Σε ένα μπολ βάζουμε το ζεστό φρέσκο γάλα (ή νερό), τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αυγό μαζί με το ασπράδι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το λάδι. Ανακατέψτε τα όλα μέχρι να ομογενοποιηθούν με ένα σύρμα.

2. Σταδιακά αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι, ενώ ζυμώνουμε.

3. Θα πρέπει να πάρετε μια κολλώδη μπάλα ζύμης. Σε αυτό το σημείο, το μείγμα θα πρέπει να έχει απορροφήσει περίπου 800 γραμμάρια αλεύρι.

4. Προσθέστε το ξύδι και το πολύ μαλακό βούτυρο.

5. Ζυμώνουμε τα υλικά καλά μέχρι να απορροφηθούν εντελώς το λάδι και το ξύδι. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι.

6. Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, αλλά προσέχουμε να μην το παρακάνουμε.

7. Τοποθετούμε τη ζύμη στο μπολ και σκεπάζουμε με ένα μαλακό πανί ή μεμβράνη.

8. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45-60 λεπτά.

9. Αδειάζουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και τη χωρίζουμε σε περίπου 2 μέρη.

10. Παίρνουμε το ένα μέρος της ζύμης και το ανοίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο με διαστάσεις περίπου 40×50 εκατοστά και μέγιστο πάχος 0,5 εκατοστά.

11. Κόβουμε την ανοιγμένη κρούστα σε 8 ορθογώνια. Αν θέλετε μικρότερα Ζαμπονοτυροπιτάκια, μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια.

12. Καλύπτουμε κάθε κομμάτι με περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού κέτσαπ, θυμηθείτε να αφήσετε περίπου 2-3 δάχτυλα χωρίς γέμιση, ώστε να κολλήσει η ζύμη στο ρολό και να μη βγει η γέμιση. Τοποθετούμε το κομμάτι το ζαμπόν πάνω στο κέτσαπ.

13. Τοποθετήστε από πάνω 2-3 κομμάτια κίτρινο τυρί ή άλλο μαλακό τυρί της επιλογής σας.

14. Τυλίγουμε τα κομμάτια σε ρολά.

15. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Καλύψτε τα ρολά με μια μαλακή πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν για άλλα 10-15 λεπτά.

16. Αλείφουμε τα Ζαμπονοτυροπιτάκια με τον κρόκο, χτυπημένο με λίγο λάδι.

17. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.

18. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους **180 βαθμούς Κελσίου** χωρίς αέρα για περίπου **25 λεπτά** μέχρι να ροδίσουν.

19. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με το δεύτερο μέρος της ζύμης. Αυτό θα σας δώσει συνολικά 16 Ζαμπονοτυροπιτάκια.

20. Βγαίνουν πραγματικά υπέροχα!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 25 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 55 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 55-75 λεπτά (για το φούσκωμα της ζύμης).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για έξτρα γεύση, μπορείς να αντικαταστήσεις το κέτσαπ με λίγο σπιτική σάλτσα ντομάτας.

Το κλειδί για αφράτα Ζαμπονοτυροπιτάκια είναι το σωστό φούσκωμα της ζύμης. Φροντίστε το γάλα να είναι χλιαρό και ο χώρος ζεστός. Δες κι άλλες συνταγές με ζύμη για περισσότερα tips.

Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, αντικατέστησε το ζαμπόν με κομμάτια λουκάνικου ή προσθέστε λίγη πάπρικα στη γέμιση. Δες ιδέες για αλμυρές πίτες.


 

Καλή Απόλαυση

Για περισσότερες φωτογραφίες δείτε annieandjeff.com