Οι Λουκουμάδες Μελιού με Ζάχαρη και Κανέλα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που φέρνει στο νου αναμνήσεις και ζεστασιά. Με αυτή τη συνταγή, οι λουκουμάδες γίνονται αφράτοι, τραγανοί εξωτερικά και πεντανόστιμοι, χάρη στην προσθήκη μελιού στη ζύμη. Η τελική τους επικάλυψη με ζάχαρη άχνη και κανέλα απογειώνει τη γεύση. Η διαδικασία είναι απλή και το αποτέλεσμα θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη των Λουκουμάδων:

  • 260-280 ml Γάλα (χλιαρό)
  • 9 γρ. Ξηρή μαγιά
  • 3 Κρόκοι αυγών (ή 2 ολόκληρα αυγά, προαιρετικά)
  • 550 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κσ Μπέικιν πάουντερ (ή 15 γρ. – προτείνεται να μειωθεί σε 1 κγ για πιο αφράτο αποτέλεσμα, εκτός αν είναι μεγάλοι λουκουμάδες)
  • 3 κσ Μέλι (45 γρ.)
  • 3 κσ Βούτυρο (λιωμένο, 70 γρ.)
  • 4 κσ Ζάχαρη

Για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα:

  • Λάδι για το τηγάνισμα (καυτό)
  • Ζάχαρη άχνη
  • Κανέλα (για ανάμειξη με την άχνη)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Προετοιμασία της Μαγιάς: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με τους κρόκους (ή τα αυγά) και τη μαγιά. Προσθέτουμε 1 κσ από τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 10-15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει ελαφρώς, δείχνοντας ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί.

Ζύμωμα: Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το μέλι και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ζυμώνουμε καλά για περίπου 10-15 λεπτά. Μετά την αρχική φάση του ζυμώματος, προσθέτουμε το βούτυρο (λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου) και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθεί και να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική.

Διαμόρφωση και Φούσκωμα: Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια 60 γρ. το καθένα. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Τηγάνισμα: Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Η θερμοκρασία είναι σημαντική (ιδανικά 170°C). Τηγανίζουμε τους Λουκουμάδες Μελιού με Ζάχαρη και Κανέλα σε δόσεις, σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Γυρίζουμε τα μπαλάκια συνεχώς για να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα. Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρισμα: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με την κανέλα. Πασπαλίζουμε τους ζεστούς λουκουμάδες με το μείγμα. Σερβίρουμε αμέσως. Καλή Απόλαυση!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Τηγανίσματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Φουσκώματος (Πρώτο): 10-15 λεπτά

Χρόνος Φουσκώματος (Δεύτερο): 45 λεπτά

Χρόνος Τηγανίσματος: 2-3 λεπτά ανά δόση

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Το μυστικό για τέλειους Λουκουμάδες Μελιού με Ζάχαρη και Κανέλα είναι η θερμοκρασία του λαδιού. Αν είναι πολύ χαμηλή, θα απορροφήσουν λάδι. Αν είναι πολύ υψηλή, θα καούν εξωτερικά και θα μείνουν άψητοι μέσα. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε θερμόμετρο. Δείτε κι άλλες συνταγές με κανέλα.

Το βούτυρο πρέπει να προστεθεί στο τέλος του ζυμώματος. Αυτό βοηθά τη ζύμη να γίνει πιο ελαστική.

Για πιο παραδοσιακή γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη άχνη και την κανέλα με πυκνό σιρόπι μελιού.


 

Σχετικές Συνταγές 

Γλυκό του Κουταλιού με Μέλι

Αφράτες Τηγανίτες με Κανέλα

Παραδοσιακός Σιμιγδαλένιος Χαλβάς