Οι τηγανοκουλούρες με τυρί φέτα και ρίγανη είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά, που μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για εσάς που θέλετε να φτιάξετε κάτι απλό, γρήγορο, αλλά ταυτόχρονα πολύ νόστιμο και αφράτο. Είναι ιδανικές για ένα χορταστικό πρωινό, ένα γρήγορο σνακ ή ακόμα και ως συνοδευτικό για το φαγητό σας. Εγώ τις φτιάχνω πολύ συχνά και όλοι ξετρελαίνονται.
Υλικά για τις τηγανοκουλούρες
- 200 ml χλιαρό νερό
- 200 ml χλιαρό γάλα
- 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής
- 150 ml ηλιέλαιο
- Αλάτι
- Λίγο πιπέρι
Υλικά για τη γέμιση
- 200 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη στο χέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση της συνταγής
Σε ένα βαθύ μπολ, βάζω το αλεύρι. Ανοίγω μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτω τη μαγιά, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το λάδι, το νερό και το γάλα σταδιακά, αφού τα έχω χλιαρύνει. Ζυμώνω καλά με τα χέρια μου μέχρι να έχω μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μου.
Κόβω τη ζύμη σε στρογγυλά μπαλάκια και τα αφήνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τα σκεπάζω με μια πετσέτα για 60 λεπτά μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Μόλις είναι έτοιμα, παίρνω ένα-ένα τα ζυμαράκια μου, τα ζυμώνω λίγο με λαδωμένα χέρια, αλευρώνω λίγο την επιφάνεια και ανοίγω με τον πλάστη στρογγυλά κομμάτια. Προσθέτω λίγη τριμμένη φέτα στο κέντρο, διπλώνω τη ζύμη και την πατάω καλά με τα χέρια μου για να ενσωματωθεί καλά η φέτα. Τέλος, δίνω το σχήμα που θέλω, ενώ με το δάχτυλό μου ανοίγω μια τρυπούλα στο κέντρο. Μπορώ να χρησιμοποιήσω και φορμάκια για να βγουν πιο στρογγυλά. Ακολουθώ την ίδια διαδικασία και με το υπόλοιπο ζυμάρι.
Σε ένα τηγάνι, βάζω καλαμποκέλαιο να ζεσταθεί και τηγανίζω τις τηγανοκουλούρες λίγες-λίγες, όχι πολύ ώρα, ίσα να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα. Τις τηγανίζω και από τις δύο πλευρές και στο τέλος τις πασπαλίζω με ρίγανη.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15-20 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 60 λεπτά για να φουσκώσει η ζύμη
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τις Τηγανοκουλούρες
Για να γίνουν οι τηγανοκουλούρες σας ακόμα πιο αφράτες, βεβαιωθείτε ότι το νερό και το γάλα είναι χλιαρά, για να ενεργοποιηθεί σωστά η μαγιά.
Μην παραφορτώσετε το τηγάνι κατά το τηγάνισμα, ώστε να μπορέσουν να ψηθούν ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο αλεσμένο πιπέρι στη γέμιση για μια πιο πικάντικη γεύση.
ΠΗΓΗ: Σοφία Παπα











