Γεια σου! Χαίρομαι που μοιράζεσαι την οικογενειακή συνταγή για τηγανόψωμα της γιαγιάς Λένας. Ακούγεται πεντανόστιμο και ιδανικό για ένα γευστικό πρωινό ή σνακ!
Η εύκολη συνταγή μας περιλαμβάνει μόνο μερικά απλά υλικά και είναι έτοιμη σε λίγα λεπτά.
Απολαύστε τα ζεστά με μέλι, μαρμελάδα ή τυρί για μια γευστική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι μανα Κεραμερή
1 κουταλάκι του γλυκού γοχ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 αυγά
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1/2 μαγιά νωπή (όσο ένα καρύδι)
1 μεγάλο μπρίκι χλιαρό νερό

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατέψτε το αλεύρι, το γοχ, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Χτυπήστε τα αυγά και το ξύδι σε ξεχωριστό μπολ και ρίξτε τα στο μείγμα αλευριού.
Προσθέστε το λάδι και τη μαγιά και σιγά σιγά το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

Καλύψτε τη λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε άφθονο σπορέλαιο σε μέτρια-ψηλή φωτιά.
Χωρίστε τη ζύμη σε ίσα μέρη και πλάστε τα σε στρογγυλά ή οβάλ σχήματα.
Ανοίξτε ελαφρώς κάθε κομμάτι ζύμης με τα χέρια σας, προσέχοντας να μην το κάνετε πολύ λεπτό.

Ρίξτε τα τηγανόψωμα στο καυτό λάδι και τηγανίστε τα για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
Στραγγίξτε τα τηγανόψωμα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρετε ζεστά με ζάχαρη, μέλι, μερέντα, φέτα, γαλοπούλα, ζαμπόν, κασέρι ή οποιαδήποτε άλλη γέμιση σας αρέσει.

Η Συνταγή είναι της κας Λένα Αντωνίου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τηγανόψωμα Χαλκιδικής

Τηγανόψωμα Χαλκιδικής

Υλικα για 12-15 κομμάτια:

-500 γρ. αλεύρι
-1 φακελάκι ξερή μαγιά
-300 ml νερό χλιαρό
-7 γρ. αλάτι
-15 γρ. ελαιόλαδο
-300 γρ. φέτα
-150 γρ. γιαούρτι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά
Ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το νερό λίγο-λίγο και το αλάτι
Ζυμώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αλευρώνουμε τα χέρια μας για να μην κολλάει η ζύμη
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για μία ώρα (η ίδια διαδικασία γίνεται και στον αρτοπαρασκευαστή)
Κομματιάζουμε τη φέτα μ’ένα πιρούνι ή την τρίβουμε στον τρίφτη
Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 50 γρ.και ανοίγουμε κύκλους σε αλευρωμένη επιφάνεια
Ανακατεύουμε τη φέτα με το γιαούρτι -αν θέλουμε- και βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο κάθε κύκλου
Βρέχουμε τις άκρες και σκεπάζουμε μ’έναν άλλον κύκλο. Αν θέλουμε πατάμε γύρω-γύρω μ’ένα πιρούνι. Κλείνει καλύτερα και βγάζει ωραίο σχέδιο
Τηγανίζουμε κι απ’τις δυο πλευρές σε μέτρια φωτιά ώστε να ροδίσουν απ’έξω και να ψηθούν από μέσα.
Ταιριάζουν ιδανικά με μέλι!
Τα πιτάκια αυτά προτείνονται και σκέτα μόνο με μέλι ή κανελοζάχαρη.

Food And Wine Lovers GR

Προηγούμενο άρθροΚανταΐφι: Μια γεύση από παράδοση!!!
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα σαν Μπουγάτσα