Συμβαίνει αρκετές φορές να ξεμείνει στο τάπερ ή το ψυγείο ένα μεγάλο μέρος από κάποιο κέικ που φτιάξαμε ή από ένα γλυκό ταψιού με παντεσπάνι (όπως ρεβανί, χιονάτη, ινδοκάρυδο κλπ). Αυτού του είδους τα γλυκά, αν σταθούν μερικές μέρες στεγνώνουν υπερβολικά και δεν είναι εύκολο να τα παρουσιάσουμε. Αξιοποίηση Κέικ που Περίσσεψε σημαίνει να του δώσουμε μια νέα ζωή! Να λοιπόν τί σκέφτηκα: Ένα γλυκό ψυγείου με δύο στρώσεις κρέμας και το παλιό μας κέικ να λειτουργεί ως βάση και επικάλυψη.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη Σύνθεση:

  • Περισσευούμενο κέικ ή παντεσπάνι γλυκού ταψιού
  • 1 φάκελος Κρέμα αραβοσίτου στιγμής με γεύση βανίλια
  • 1 1/2 φλ. τσαγ. Κρύο γάλα (για την κρέμα βανίλια)
  • 1 φάκελος Κρέμα αραβοσίτου στιγμής με γεύση σοκολάτα
  • 1 1/2 φλ. τσαγ. Κρύο γάλα (για την κρέμα σοκολάτα)
  • Λίγο Σιρόπι από γλυκό του κουταλιού (ή 2-3 κσ γάλα ανακατεμένο με άχνη ζάχαρη)
  • Μικρά κομματάκια από διάφορα γλυκά του κουταλιού (ή νιφάδες σοκολάτας / τρούφα) για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Τα κομμάτια του γλυκού (ή του κέικ) που περίσσεψαν, έχουν ήδη πολλά υλικά στην παρασκευή τους, οπότε δεν πρέπει να τα επιβαρύνουμε παραπάνω. Το μόνο που χρειάζονται είναι λίγη ακόμη υγρασία.

Προετοιμασία Παντεσπανιού: Επάνω στο σανίδι της κουζίνας, με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε λεπτές φέτες πάχους μισού το πολύ εκατοστού, τα μισά κομμάτια του περισσευούμενου γλυκού. Τα βάζουμε σε ένα κατάλληλο ταψάκι που να τα χωράει ακριβώς, δημιουργώντας έτσι την πρώτη στρώση, δηλαδή ένα παντεσπάνι.


Σιρόπιασμα: Στα σημεία που έχει χάσει την υγρασία του το κέικ, ραντίζουμε με λίγο σιρόπι από ένα βολικό γλυκό του κουταλιού. Αν δεν έχουμε τέτοιο, μπορούμε ν’ ανακατέψουμε μερικές κουταλιές κρύο γάλα με λίγη άχνη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί τελείως και αυτό ακριβώς το μείγμα θα χρησιμοποιήσουμε.

Κρέμα Βανίλια: Χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ το 1 1/2 φλ. τσαγ. κρύο γάλα με το περιεχόμενο από τον φάκελο με την κρέμα βανίλια για 2 λεπτά περίπου. Μόλις πήξει, την απλώνουμε πάνω στο καινούριο παντεσπάνι μας.

Δεύτερη Στρώση Κέικ: Και πάλι στο σανίδι με το κοφτερό μαχαίρι, χωρίζουμε σε λεπτές φέτες τα υπόλοιπα κομμάτια του γλυκού που θέλουμε να αξιοποιήσουμε. Τις τοποθετούμε στο ταψάκι, κολλητά τη μια δίπλα στην άλλη, φτιάχνοντας έτσι το δεύτερο παντεσπάνι. Και πάλι θα ραντίσουμε με λίγο σιρόπι ή γάλα, μόνο όπου χρειάζεται. Έτσι, το Αξιοποίηση Κέικ που Περίσσεψε ολοκληρώνεται.

Κρέμα Σοκολάτα: Στη συνέχεια θα χτυπήσουμε στο μίξερ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την κρέμα σοκολάτα με το άλλο 1 1/2 φλ. τσαγ. γάλα. Απλώνουμε την κρέμα στο ταψάκι και με τη ράχη ενός κουταλιού ή με σπάτουλα στρώνουμε όμορφα την επιφάνεια.

Στόλισμα και Ψύξη: Μένει το στόλισμα: ψιλοκόβουμε μερικά κομμάτια από διάφορα γλυκά του κουταλιού (π.χ. κεράσι και πορτοκάλι) και τα μοιράζουμε εδώ κ. εκεί σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Εναλλακτικά, πασπαλίζουμε με νιφάδες σοκολάτας ή τρούφα.

Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να αποκτήσει τη σωστή θερμοκρασία. Μετά από το διάστημα αυτό, μπορούμε να το κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Αναμονής

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 5 λεπτά (για τις κρέμες)

Συνολικός Χρόνος (Ενεργός): Περίπου 25 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 60 λεπτά (Ψύξη)


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Συμβουλή για Στεγνό Κέικ: Ειδικά το περισσευούμενο κέικ θα χρειαστεί οπωσδήποτε προσθήκη σιροπιού, αφού είναι εντελώς στεγνό. Θα βάλουμε σε ένα κατσαρολάκι 2/3 του ποτηριού ζάχαρη με 2/3 του ποτηριού νερό, μαζί με τη φλούδα από μισό λεμόνι και ένα μικρό κομμάτι από ξύλο κανέλας. Θα τα βράσουμε για λίγο (3-4 λεπτά) – δεν θέλουμε να πήξει, απλά να δέσει. Θα το αφήσουμε να χλιαρώσει και μετά θα σιροπιάσουμε με αυτό τις λεπτές φέτες του κέικ.

Πρέπει να ρίχνουμε το σιρόπι με φειδώ, γιατί σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να λασπώσει το κέικ. Αντίθετα, ίσα-ίσα να πάρει λίγη υγρασία και να θυμίζει παντεσπάνι τούρτας ή πάστας. Δείτε κι άλλες συνταγές για γλυκά ψυγείου.

Για να επιτύχετε την τέλεια Αξιοποίηση Κέικ που Περίσσεψε, χρησιμοποιήστε ένα ταψάκι με μικρή επιφάνεια, ώστε τα κομμάτια κέικ να χωρέσουν ακριβώς και να είναι πιο ψηλό το αποτέλεσμα.


 

Σχετικές Συνταγές

Συνταγή για Αφράτο Κέικ Βανίλιας

Γλυκό Ψυγείου με Σοκολάτα και Μπισκότα

Παραδοσιακή Πορτοκαλόπιτα (Ρεβανί)


 

ΠΗΓΗ: e-sofia.gr