Το Τούρκικο Ρεβανί είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που το φτιάχνω αρκετές φορές. Είναι απίστευτα αφράτο και σιροπιαστό, ενώ το άρωμα του λεμονιού το κάνει ακαταμάχητο. Μια συνταγή που συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση, και είναι ιδανική για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Εγώ το φτιάχνω πολύ συχνά και πάντα εξαφανίζεται από το ταψί σε χρόνο ρεκόρ!


Υλικά για το Ρεβανί

  • 3 αυγά
  • 1 κούπα γιαούρτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο
  • 1 κούπα σιμιγδάλι
  • 1 μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 1 κούπα αλεύρι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Υλικά για το Σιρόπι

  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2-3 φλούδες λεμονιού

Εκτέλεση της Συνταγής

Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτω το γιαούρτι στο οποίο έχω βάλει τη σόδα και συνεχίζω το χτύπημα. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας χωρίς να σταματήσω.

Στη συνέχεια, προσθέτω σταδιακά το σιμιγδάλι και το αλεύρι, το οποίο έχω κοσκινίσει προηγουμένως με το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Τέλος, ρίχνω το τριμμένο ξύσμα του λεμονιού. Ρίχνω το έτοιμο μείγμα σε ένα αλευρωμένο και βουτυρωμένο ταψί και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Ετοιμάζω το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό και τη ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση, βράζω για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτω το λεμόνι, κομμένο σε κύκλους, και μαγειρεύω για άλλα 4-5 λεπτά.

Βγάζω το ρεβανί από τον φούρνο και το περιχύνω με το σιρόπι όσο είναι ακόμα ζεστό. Το γαρνίρω με ό,τι έχω πρόχειρο, όπως καρύδα ή αμύγδαλο. Το αφήνω για λίγες ώρες για να απορροφήσει όμορφα το σιρόπι και να γίνει ζουμερό.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45-50 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 2-3 ώρες (για να απορροφήσει το σιρόπι)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 3-4 ώρες

Χρήσιμα Tips για το Ρεβανί

Για να γίνει το Τούρκικο Ρεβανί σας πιο αφράτο, βεβαιωθείτε ότι το γιαούρτι είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν το χρησιμοποιήσετε.

Το σιρόπι πρέπει να είναι καυτό και το ρεβανί ζεστό όταν τα ενώνετε, για να απορροφηθεί καλύτερα.

Χρησιμοποιήστε φρέσκο ξύσμα λεμονιού για να δώσετε ένα έντονο και φρέσκο άρωμα.