Η διψασμένη καλόγρια είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που μου θυμίζει τα παλιά χρόνια και τις γλυκές, σπιτικές γεύσεις που έφτιαχνε η μαμά μου. Το βρήκε στο παλιό της τετράδιο με τις συνταγές, κληρονομιά από τα νιάτα της, και αποφασίσαμε να το μοιραστούμε, γιατί είναι ένα από τα πιο νόστιμα και σιροπιαστά γλυκά που έχω δοκιμάσει. Η βελούδινη υφή του κέικ με το πλούσιο σιρόπι σοκολάτας είναι πραγματικά ακαταμάχητη.
Υλικά για τη ζύμη
- 5 αυγά
- 1,5 κούπα ζάχαρη
- 1,5 κούπα αλεύρι
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
Υλικά για το σιρόπι
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1,5 κούπα νερό
- 6 κουταλιές της σούπας κακάο
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 1 βανίλια
Υλικά για την επικάλυψη
- 2 ασπράδια αυγών
- 8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση της Συνταγής
Σε ένα βαθύ μπολ, βάζω τα αυγά και τη ζάχαρη. Τα χτυπάω καλά με το μίξερ για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι το μείγμα να διπλασιαστεί σε όγκο και να γίνει αφράτο.
Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω το μπέικιν πάουντερ. Τα ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια, τα προσθέτω σταδιακά στο μείγμα των αυγών, χτυπώντας ξανά για περίπου 3-4 λεπτά. Τέλος, προσθέτω τις δύο βανίλιες και ανακατεύω για περίπου 1 λεπτό. Αδειάζω το έτοιμο μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί (το δικό μου είναι 25 εκ.) που έχω ήδη βουτυρώσει.
Ψήνω το σπιτικό κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Περίπου στο 15ο λεπτό του ψησίματος, βάζω αλουμινόχαρτο για να μην ψηθεί πολύ το κέικ από πάνω. Ψήνω για περίπου 40 λεπτά. Ελέγχω αν έχει ψηθεί με ένα στεγνό ξυλάκι. Μόλις το βγάλω από τον φούρνο, το σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνω να κρυώσει. Στη συνέχεια, το κόβω σε κομμάτια.
Ετοιμάζω το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, βάζω τη ζάχαρη, το νερό, το βούτυρο, το κακάο και τη βανίλια. Τα ανακατεύω καλά και τα αφήνω να πάρουν μια βράση. Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο, όσο είναι ακόμα ζεστό, με ένα κουτάλι σιροπιάζω σταδιακά το κέικ. Αφήνω το γλυκό για περίπου 2 ώρες να κρυώσει και να μουλιάσει καλά.
Για την επικάλυψη, χτυπάω τα ασπράδια αυγών. Καραμελώνω τις 8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και τις προσθέτω στα χτυπημένα ασπράδια. Απλώνω τη μαρέγκα από πάνω και πασπαλίζω με τριμμένη σοκολάτα.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 2 ώρες για να κρυώσει και να μουλιάσει το γλυκό
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 3 ώρες
Χρήσιμα Tips για τη Διψασμένη Καλόγρια
Για να γίνει το κέικ αφράτο, είναι πολύ σημαντικό να χτυπήσετε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ο σωστός τρόπος για να σιροπιάσετε το γλυκό είναι να είναι το κέικ κρύο και το σιρόπι ζεστό.
Μπορείτε να διακοσμήσετε τη διψασμένη καλόγρια και με τριμμένο φουντούκι ή ξηρούς καρπούς.
Καλή Επιτυχία










