Τούρτα Κωκ

Υλικά

Για το Κεικ:

• 120g (1 φλιτζάνι) απλό αλεύρι.
• 120 g (1/2 φλιτζάνι) ζάχαρη.
• 4 αυγά
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• μια πρέζα αλάτι.

Για κρέμα:
• 300 ml γάλα
• 70 g (1/3 φλιτζάνι) ζάχαρη.
• 1 αυγό
• 2 κ.σ. κουτάλια καλαμποκιού (ή αλεύρι)
• 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή ζάχαρη βανίλιας)
• 200 ml κρέμα γάλακτος
• μια πρέζα αλάτι.

Για γλάσο:
• 60 ml γάλα
• 30 g βούτυρο,
• 3 κουταλιές σουπ σκόνη κακάο
• 2 κ.σ. κουταλιές ζάχαρη.

Εκτέλεση βήμα προς βήμα:

Προετοιμάστε όλα τα υλικά για το γλυκό απλώνοντας τα υλικα εκτός από τα υλικα της κρέμας από το ψυγείο εκ των προτέρων ώστε να ζεσταθούν σε θερμοκρασία δωματίου
Ξεκινάμε τη βασική ζύμη μπισκότου. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να γίνει ελαφρύ και απαλό το μείγμα
Πάρτε το χρόνο σας Χτυπήστε για τουλάχιστον εφτά λεπτά για να πάρετε μία ωραία αφράτη ζύμη στη συνέχεια κοσκινίζουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ
το ρίχνουμε στην επιφάνεια του μείγματος των αυγών και ανακατεύουμε απαλά τη ζύμη με μία σπάτουλα
Ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά το αλεύρι γυρίζοντας τη ζύμη με μία σπάτουλα από πάνω προς τα κάτω για να μη χάσει τον αέρα της
Οταν ανακατευτούν καλά τα υλικά ρίχνουμε τη ζύμη σε ένα αποσπώμενο ταψί το κάτω μέρος του οποίου καλύπτεται με λαδόκολα
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά ελέγξτε την ετοιμότητα τρίποντα στο κέντρο του κέικ με μία οδοντογλυφίδα πρέπει να βγαίνει καθαρή βγάζετε
Το κέικ από το φούρνο το βάζετε σε σχάρα χωρίς να το βγάλετε από τη φόρμα μέχρι να κρυώσει τελείως το κέικ

Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα σε μία κατσαρόλα ανακατεύετε το αυγό τη ζάχαρη το αλεύρι ή το καλαμποκάλευρο και με μία πρέζα αλάτι ανακατεύετε ολα καλά με το μίξερ ή με το χέρι
Προσθέστε το μισό γάλα Χτυπήστε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και αρχίστε να ζεσταίνεται σε μέτρια φωτιά.
Οταν το μείγμα είναι αρκετά ζεστό προσθέστε το άλλο μισό γάλα και αρχίστε να χτυπάτε συνεχώς
Στην αρχή το μείγμα θα είναι πολύ ρευστό αλλά μετά από λίγα λεπτά θα παρατηρήσετε πόσο γρήγορα γίνεται πηχτό
Είναι σημαντικό να ανακατεύετε συνεχώς το μείγμα ώστε να μην μείνουν σβώλοι, όταν πήξει το κρατάμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για άλλο ένα λεπτό και μετά το αποσύρουμε από τη φωτιά
Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη πιέζοντας την επάνω στην επιφάνεια για να μη σχηματιστεί κρουστά και να μη γίνει συμπύκνωση στην επιφάνεια της κρέμας
Το αφήνουμε σε κρύο μέρος μέχρι να κρυώσει τελείως
Σε ένα καθαρό μπολ Χτυπήστε την Πολύ κρύα παχύρευστη κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματιστεί σαντιγί. Αφήστε τα στην άκρη προς το παρόν όταν κρυώσει η κρέμα προσθέτουμε σε δόσεις Τη σαντιγί
ανακατεύοντας απαλά τα πάντα με μία σπάτουλα
Τώρα αφαιρέστε το κέικ από το ταψί και στη συνέχεια κόψε το προσεκτικά σε δύο οριζόντιες στρώσεις για να συναρμολογήσετε το κέικ τοποθετήστε την επάνω στρώση από το παντεσπάνι σε ένα πιάτο
με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και στη συνέχεια απλώστε την κρέμα αφήνοντας στην άκρη μερικές κουταλιές της σούπας.

Σημείωση
Μερικές συνταγές για το κέικ αυτό συνιστούν να μουσκέψτε τις στρώσεις του κεικ σε σιρόπι ζάχαρης Αλλά εγώ δεν το κάνω αν και το μούλιασμα κάνει το παντεσπάνι πιο απαλό το ίδιο το κέικ
γίνεται πολύ γλυκό για το γούστο μου

Κάλυπτε όλο το κάτω στρώμα του κεικ με την κρεμα για το πάνω μέρος του κέικ χρησιμοποιώ πάντα το κάτω Μισό του κεικ γιατί είναι ομοιόμορφο και επίπεδο
Χρησιμοποιήστε την κρέμα που κρατήσαμε στην άκρη για να απλώστε μία λεπτή στρώση στην επιφάνεια του κέικ
Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό αλλά καθιστά όλο το γλυκό πιο ελκυστικό το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά ώστε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς ετσι ωστε το γλάσο μπαίνοντας πάνω του
να σφίξει καλά

Προετοιμασία του γλάσο
Για να το κάνετε αυτό ανακατέψτε το γάλα τη σκόνη κακάο τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να
πήξει ελαφρά και να γίνει πολύ λειο και γυαλιστερό στη συνέχεια καλύψτε το γλυκό από όλες τις πλευρές με γλάσο μοιράζοντας το γρήγορα με μία σπάτουλα θα σκληρύνει γρήγορα σε ένα κρύο κέικ
Βάλτε το έτοιμο γλυκό στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα μετά από αυτό μπορεί να κοπεί και να σερβιριστεί με ένα φλιτζάνι καλό καφέ

καλή όρεξη

Προηγούμενο άρθροΠολύ απλή συνταγή για κρουσανακια με μαρμελάδα 😋👍
Επόμενο άρθροΤο πιο κρεμώδες HUMMUS, σπιτικό…Τόσο νόστιμο που δεν θα το αγοράσετε ποτέ ξανά