Η Τούρτα Λεμονιού είναι ένα αριστούργημα της ζαχαροπλαστικής, που συνδυάζει την ξινούτσικη δροσιά του λεμονιού με την απαλή υφή του παντεσπανιού και την πλούσια κρέμα. Είναι το ιδανικό επιδόρπιο για να κλείσει ένα γεύμα, να γλυκάνει ένα απόγευμα ή να αποτελέσει το κέντρο της προσοχής σε ένα πάρτι. Εγώ τη φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζεται αμέσως!

Υλικα

για κρέμα λεμονιού
3 αυγά
χυμό από δύο λεμόνια
τριμμένο ξύσμα δύο λεμονιών
50 γρ βούτυρο
4 κ.σ. λ. ζάχαρη ή γλυκαντικό / αναμείξτε στέβια με ερυθριτόλη/

για το παντεσπανι:
αυγά μεγέθους L – 4 τεμάχια
ξινή κρέμα ή γιαούρτι – 100 g.
λιωμένο αγελαδινό βούτυρο – 40 g.
αλεύρι αμυγδάλου – 80 g.
αλεύρι καρύδας – 30 g.
Ζαχαρη – 80 γρ.
χυμός λεμονιού – από μισό λεμόνι
βανίλια – 1 κουτ.
μπέικιν πάουντερ – 8 γρ.
χωρίζουμε λίγο γάλα αμυγδάλου ή καρύδας για να σιροπιαστούν τα παντεσπανια

για την κρέμα:
κρέμα γάλακτος χωρίς ζάχαρη 30 τοις εκατό και άνω – 250 ml.
μασκαρπόνε – 250 g.
κρέμα λεμονιού 150-200 γρ. /εξαρτάται από το πόσο δυνατή θέλετε να είναι η γεύση του λεμονιού/
Ζαχαρη – 50 γρ. 

Εκτέλεση

Για την τούρτα θα χρειαστείτε κρέμα λεμονιού, την οποία θα δείτε απο κάτω.
Γι’ αυτό σας έγραψα και τις δύο συνταγές χωριστά για κρέμα.

για την κρέμα λεμονιού

Χτυπάμε τα αυγά και μετά προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού και το γλυκαντικό. Ανακατεύουμε ξανά.
Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, δεν χρειάζεται να ανακατεύουμε εδώ, θα λιώσει.
Το μείγμα τοποθετείται σε μπεν μαρι και ανακατεύεται μέχρι να πήξει όμορφα. Κάποιοι το βάζουν κατευθείαν στο μάτι της κουζίνας και το ψήνουν σε πολύ χαμηλή φωτιά. Γίνεται γρήγορα. Το μείγμα αφαιρείται από τη φωτιά και στραγγίζεται με σουρωτήρι.
Σκεπάζουμε με μεμμβρανη και αφήνουμε να κρυώσει.

Προετοιμασία Παντεσπανι:

1. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σφίξουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
2. Προσθέστε όλα τα άλλα προϊόντα στους κρόκους και χτυπήστε καλά. Τέλος, προσθέτουμε τα χτυπημένα ασπράδια και ανακατεύουμε το μείγμα με μια σπάτουλα.
3. Χωρίζουμε το μείγμα σε 3 ίσα μέρη και ψήνουμε τρία ξεχωριστά παντεσπανια. Χρησιμοποιώ ένα ταψί με διάμετρο 20 εκ.
Φροντίστε να καλύψετε το ταψί με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά, αλλά εξαρτάται από τον φούρνο.
Αφήνουμε τα παντεσπανια να κρυώσουν. Περιχύνετε τα με γάλα αμυγδάλου ή καρύδας. Τα παντεσπανια γίνονται πολύ λεπτά.
4. Ετοιμάζουμε την κρέμα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει παχύρρευστη. Στη συνέχεια προσθέτουμε μασκαρπόνε, ζαχαρη και κρέμα λεμονιού.
Χτυπήστε ξανά. Η κρέμα είναι αρκετή ποσότητα, μου έχει μείνει λίγη.

5. Συναρμολογούμε το κέικ Παντεσπανι – κρέμα και στο τέλος διακοσμούμε όπως μας αρεσει και το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.

Τούρτα λεμονιού

Καλή απόλαυση!

Tips για την Τέλεια Τούρτα Λεμονιού

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Τούρτα Λεμονιού σας τέλεια! Για την κρέμα λεμονιού, αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μπεν μαρί, μπορείτε να τη μαγειρέψετε απευθείας σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, αλλά προσέξτε να μην “κόψει” το αυγό. Για το παντεσπάνι, το χτύπημα των ασπραδιών ξεχωριστά είναι αυτό που του δίνει τον αφράτο όγκο, οπότε μην παραλείψετε αυτό το βήμα. Όταν ενσωματώνετε τα ασπράδια, κάντε το απαλά με μία σπάτουλα. Τέλος, για την κρέμα επικάλυψης, βεβαιωθείτε ότι η κρέμα γάλακτος και το μασκαρπόνε είναι πολύ κρύα, για να χτυπηθούν σωστά και να γίνουν αφράτα. Όσο περισσότερο μείνει στο ψυγείο, τόσο πιο νόστιμη και σταθερή θα γίνει η τούρτα!

Вкусни рецепти с Валерия

Καλώς ήρθατε στη νέα ομάδα στη σελίδα εδώ
Θα ήθελα πολύ να με ακολουθήσετε και στο Instagram