Η Τούρτα με γιαούρτι και πραλίνα φουντουκιού είναι ένα γλυκό που συνδυάζει δύο υπέροχες γεύσεις, το δροσερό γιαούρτι και την αγαπημένη πραλίνα, σε μία μόνη, απολαυστική δημιουργία. Είναι ιδανική για όσους αγαπούν τα γλυκά ψυγείου και θέλουν κάτι δροσερό, ελαφρύ αλλά και πολύ γευστικό. Εγώ τη φτιάχνω σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο για να την ξεφορμάρω εύκολα.
Συστατικά:
200 γρ μπισκότα ξερά
90 γρ βούτυρο λιωμένο
Γεμιση:
250 γρ κρέμα γάλακτος
500 γρ γλυκό γιαούρτι
80 γρ φουντούκια ψιλοκομμένα
20 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
2 φύλλα ζελατίνης
διακόσμηση:
100 γρ κρέμα φουντουκιού (Πραλίνα, μπορείτε να παρετε και έτοιμη)
Ολόκληρα φουντούκια για γεύση
ψιλοκομμένα φουντούκια για γεύση
Κρέμα φουντουκιού(Πραλίνα)
250 γρ. φουντούκια
30 γρ. κακάο
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
1. Βάση: Τριβουμε και ανακατεύουμε τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε στη βάση της φόρμας το πιεζουμε με ένα κουτάλι να κανει μια βάση.
Βάζουμε στο ψυγείο.
2. Κρέμα: Μουλιάζουμε τη ζελατίνη και μετά τη διαλύουμε. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το γιαούρτι, τη ζελατίνη, τη ζάχαρη άχνη και τα φουντούκια.
Περιχύνουμε τη βάση, ισοπεδώνουμε και βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
3. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα φουντουκιού και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
Κρεμα Φουντουκιου
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, αδειάζουμε μέσα τα φουντούκια και τα καβουρδίζουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Αμέσως μετά, κατεβάζουμε τη φωτιά στο πολύ χαμηλό, ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής και καραμελώνουμε τα φουντούκια για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει πλήρως η ζάχαρη.
Κατόπιν, αδειάζουμε τα καραμελωμένα φουντούκια σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά για περίπου 15 λεπτά.
Έπειτα, ρίχνουμε τα φουντούκια σε ένα πολυκοπτικό (ή σε δόσεις στο multi) και τα χτυπάμε για 6 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην παραπάνω πάστα το εκχύλισμα βανίλιας μαζί με το κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 4 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μόλις είναι έτοιμη η πραλίνα φουντουκιού
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Τούρτα με γιαούρτι και πραλίνα φουντουκιού σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Η πραλίνα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη πραλίνα φουντουκιού από το εμπόριο για να γλιτώσετε χρόνο.
- Η ζελατίνη: Βεβαιωθείτε ότι τη διαλύετε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, ώστε η κρέμα να σφίξει σωστά.
- Η φόρμα: Χρησιμοποιήστε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο για να ξεφορμάρετε εύκολα το γλυκό σας.
- Η ψύξη: Είναι πολύ σημαντικό να τηρήσετε τους χρόνους ψύξης, ώστε η τούρτα να σφίξει καλά και να έχει τέλεια υφή.
- Διακόσμηση: Μπορείτε να προσθέσετε και μερικές φράουλες ή κομμάτια σοκολάτας πάνω από την πραλίνα για έξτρα γεύση.
Καλή Επιτυχία
Η Συνταγή είναι από το Cake recipes









