Το Παστίτσιο της Πεθεράς

Βασικά συστατικά

• 500g μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
• 3 αυγά
• ¾ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα ή τυρί χαλούμι
• 2 κουταλιές σούπας δυόσμο
Για τη σάλτσα κρέατος
• 1 κιλό άπαχο κρέας κιμά
• 2 κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους (ψιλοκομμένα)
• 2 σκελίδες σκόρδο (τεμαχισμένα)
• 400g κονσέρβες ψιλοκομμένες ντομάτες
• 1 κουταλιά της σούπας τοματοπολτός
• 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
• ένα φύλλο δάφνης
• 1 κουτ,σουπας κανέλα
• 1 κουτ.σουπας αποξηραμένη δυόσμο
• 1 κουτ.σουπ αποξηραμένη ρίγανη
• 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη γαρύφαλλο
• 2 φλιτζάνια νερό
• 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• αλάτι και φρέσκο ​​μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
• ¾ φλιτζάνι απλό αλεύρι
• 120 γραμμάρια βούτυρο
• 900 ml γάλακτος (3 και 1/2 φλυτζάνια)
• 2 αυγα
• ¾ φλιτζ. Τριμμένη παρμεζάνα ή Κεφαλοτύρι
• ένα τσίμπημα μοσχοκάρυδου

Εκτέλεση

1. Βράζετε τα ζυμαρικά για το παστίτσιο 2-3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες συσκευασίας,
έτσι ώστε να μην λασπώσουν μετά αργότερα το φούρνο. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και αφήστε τα
να κρυώσουν λίγο. Προσθέστε απαλά τα χτυπημένα αυγά, τριμμένο τυρί και αποξηραμένη μέντα
στα μακαρόνια και ανακατέψτε.

2. Ζεσταίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια υψηλή θερμοκρασία και προσθέστε το ελαιόλαδο.
Ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρετε, μέχρι να μαλακώσουν.
Ανακατέψτε το σκόρδο και το κιμα (το σπάστε τον με ξύλινο κουτάλι) και σοταρίστε.
Προσθέστε τις κονσέρβες ντομάτας, πάστα ντομάτας, νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλο, μέντα, ρίγανη, δάφνη και αλατίστε. Αφήστε να πάρει βράση, μειώστε την φωτιά και σιγοβράστε με το καπάκι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν οι περισσότεροι χυμοί. (Μετά το μαγείρεμα του κρέατος, αφαιρέστε το φύλλο δάφνης).

3. Για να φτιάξετε μπεσαμέλ, λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά.
Προσθέστε αλεύρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 2 λεπτά.
Προσθέστε σταδιακά γάλα, 1 φλιτζάνι τη φορά, χτυπώντας μέχρι να δέσει μετά από κάθε προσθήκη.
Μειώστε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και σιγοβράστε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά,
στη συνέχεια αφαιρέστε από τη φωτιά και χτυπήστε μέσα ένα αυγό, μοσχοκάρυδο και τριμμένο τυρί
παρμεζάνα. Αλατίστε.

Συναρμολόγηση

Ρίξτε και απλώστε πιέζοντας τα μισά ζυμαρικά σε ένα βαθύ ταψί, στη συνέχεια βάζουμε
την σάλτσα κρέατος και υπόλοιπα ζυμαρικά και στη συνέχεια σάλτσα μπεσαμέλ.
Πασπαλίστε με κεφαλογραβιέρα. Ψήστε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα

My mother in Law’s Pastitsio

Base Ingredients
• 500g tubular spaghetti ,macaroni for Pastitsio (also can substitute with penne or ziti)
• 3eggs
• ¾ cup grated parmesan or halloumi cheese
• 2 Tablespoons dried mint
For the meat sauce
• 1 kg lean veal mince meat
• 2 medium sized onions (finely chopped)
• 2 cloves of garlic (chopped)
• 400g canned chopped tomatoes
• 1 tbsp tomato paste
• 1 tsp sugar
• a bay leaf
• 1Tablespoon ground cinnamon
• 1Tablespoon dried mint
• 1 Tablespoon dried oregano
• 1 teaspoon ground cloves
• 2 cups of water
• 1/4 of a cup olive oil
• sea salt and freshly ground black pepper
For the béchamel sauce
• ¾ cup plain flour
• 120g butter
• 900ml milk (3 and 1/2 cups)
• 2 eggs
• ¾ cup grated Parmigiano-Reggiano or Kefalotyri
• a pinch of nutmeg

Instructions

1. Cook the pasta for the pastitsio 2-3 minutes less than the package instructions, so that they don’t get mushy after turning out of the oven later. Drain the pasta and allow to cool slightly. Gently add in the beaten eggs,grated cheese and dried mint into spaghetti and mix through.

2. Heat a large pan to medium-high heat and add the olive oil. Stir in the chopped onions and sauté, until softened. Stir in the garlic, and the mince(breaking it up with a wooden spoon) and sauté. Add the tinned tomatoes, tomato paste, water ,sugar, cinnamon, clove, mint, oregano, bay leaf and season. Bring to the boil, turn the heat down and simmer with the lid on for about 30 minutes, until most of the juices have evaporated. (After the meat is cooked, remove the bay leaf).

3. To make béchamel, melt butter in a saucepan over medium heat. Add flour and cook, stirring constantly, for 2 minutes. Gradually add milk, 1 cup at a time, beating until smooth after each addition. Reduce heat to low and simmer for 5 minutes, stirring occasionally, then remove from heat and beat in egg, nutmeg and grated parmesan cheese. Season.

Assemble

Press half the pasta into a deep lasagne dish, then top with meat sauce, then remaining pasta, then béchamel sauce. Sprinkle with kefalograviera. Bake for 45 minutes at 180 degrees Celsius or until golden.

Credit Dora Joannou

Προηγούμενο άρθροΚεφτεδάκια φούρνου με πατάτες λεμονάτες
Επόμενο άρθροΤο καλύτερο Τυρόψωμο