Τραβηχτές Σπιράλ πίτες από ζύμη γάλακτος

Δεν ξέρω για εσάς, αγαπητές νοικοκυρές, αλλά μου αρέσουν κάθε λογής πίτες, από διαφορετική ζύμη και διαφορετικές γεμίσεις. Μου αρέσει πολύ να δοκιμάζω κάτι νέο. Κάθε φορά επιμένω να προσαρμόζω τη συνταγή της πίτας, ανάλογα με το τι έχω στο ψυγείο. Αυτή τη φορά είχα περισσότερο γάλα στο ψυγείο και περισσότερο τυρί, οπότε αποφάσισα να φτιάξω μερικές πίτες από αυτά τα δύο βασικά υλικά. Ακολουθήστε τα βήματα προετοιμασίας.

Υλικά:

300 ml γάλα,
580-600 g αλεύρι,
0,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη,
15 g φρέσκια μαγιά.

Για τη γέμιση θα χρειαστούμε
1 κιλό τυρί φέτα
2 αυγά
αλάτι κατά βούληση.

Εκτέλεση

Θα χρειαστούμε ένα μπολ για να ρίξουμε το γάλα. Εδώ θα προσθέσουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και θα αφήσουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για 15 λεπτά.
Μετά από 15 λεπτά, αρχιζουμε και ριχνουμε μεσα στην μαγια το αλεύρι, μπορεί να χρειαστώ και τα 600 γραμμάρια αλεύρι.  Ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά, σχηματίζοντας μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο τραπέζι σκεπασμένο με μια πετσέτα.

Μετά από 15 λεπτά χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπάλες. Τα αφήνουμε να κάτσουν σκεπασμένα για 20 λεπτά.
Μετά από 20 λεπτά απλώνουμε ένα ένα τα φύλλα σε μέγεθος 16 εκ. (διαμέτρου). Τα αλείφουμε γενναιόδωρα με λάδι και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο σε πιατέλα.

Θα χρειαστούμε περίπου 200 ml λάδι. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν στο πιάτο για
περίπου 30 λεπτά.

Μετά από 30 λεπτά ανοίγουμε με τα χέρια ένα φύλλο τραβάμε τις άκρες σιγά – σιγά μέχρι να γίνει το φύλλο διάφανο.
Αλείφουμε όμως τα σεντόνια στο τραπέζι με λάδι και απλώνουμε την γέμιση.

Τραβάμε προσεκτικά τα φύλλα, γιατί η ζύμη γάλακτος είναι πιο ιδιότροπη από τη νεροζύμη. Η ζύμη γάλακτος απαιτεί περισσότερη ξεκούραση. Ανοιγουμε και δευτερο φύλλο πάνω απο το πρωτο, Βάζουμε τη γέμιση και πλάθουμε τις πίτες σε ρολό. Το διπλωνουμε το μακρόστενο ρολό στην μέση και μετα το κανουμε κοτσιδα


Βάζουμε τις διαμορφωμένες πίτες στο ταψί με χαρτί ψησίματος. Τα αλείφουμε με έναν κρόκο αυγού.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.

Καλή Επιτυχία