Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη μυρωδιά μιας φρεσκοψημένης σπιτικής πίτας ! Φτιάξτε αυτή την νόστιμη πίτα με πράσο και φρέσκο κρεμμυδάκι και απολαύστε την κάθε ώρα της ημέρας. Η Τραγανή πρασόπιτα θα σας ανταμείψει πραγματικά με την υπέροχη γεύση και την τραγανή κρούστα της. Ο συνδυασμός της πλούσιας γέμισης με τη φέτα και το σκληρό κίτρινο τυρί την καθιστούν ακαταμάχητη .

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά

Για τη Γέμιση:

  • 900 γρ. – Πράσα (κομμένα σε φέτες, μόνο το λευκό μέρος)
  • 4 – Φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
  • 150 γρ. – Φέτα σκληρή (θρυμματισμένη)
  • 150 γρ. – Σκληρό κίτρινο τυρί (π.χ. γραβιέρα, τριμμένο)
  • 250 ml (ή 1 φλιτζάνι) – Γάλα ή κρέμα γάλακτος
  • 1 – Κρόκος αυγού (για τη γέμιση)
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού – Λευκό κρασί
  • 1 φλιτζάνι – Ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
  • Ανάλογο – Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το Φύλλο και το Άλειμμα:

  • 12-15 – Φύλλα κρούστας (αποψυγμένα)
  • Λίγο έξτρα – Ελαιόλαδο ή βούτυρο (για τα φύλλα)
  • 1 – Αυγό (για το άλειμμα)
  • 1 φλ. του καφέ – Νερό (για το άλειμμα)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Υλικών:

Πριν αρχίσετε οτιδήποτε άλλο, είναι σημαντικό να ξεπαγώσετε πλήρως τα φύλλα κρούστας (είτε από την προηγούμενη μέρα στο ψυγείο είτε για τουλάχιστον 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου).

Για να κάνετε αυτή την παραδοσιακή συνταγή πρασόπιτας, ξεκινήστε κάνοντας τη γέμιση . Πλένετε τα πράσα κρατώντας μόνο το λευκό μέρος και τα κόβετε σε φέτες. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια .

Β. Μαγείρεμα Γέμισης:

Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα, προσθέτετε το ελαιόλαδο , τα πράσα και τα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνετε . Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν καλά. Σβήνετε με το λευκό κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει για λίγο.

Σε ένα μπολ ρίξτε τον κρόκο αυγού και το γάλα (ή κρέμα γάλακτος) και χτυπήστε ελαφρά. Προσθέστε σε αυτό το μείγμα τα κρύα πράσα , το τυρί φέτα , το σκληρό κίτρινο τυρί (γραβιέρα), προσθέτοντας λίγο πιπέρι και αλάτι ακόμα (κατά βούληση). Ανακατεύετε καλά.

Γ. Συναρμολόγηση και Ψήσιμο:

Λαδώνετε ένα ταψί 40 ή 42 εκ. και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Στρώνετε 5 – 6 φύλλα κρούστας στο κάτω μέρος, βουτυρώνοντάς τα (με λάδι ή βούτυρο) καλά ένα-ένα ανάμεσα.

Αδειάζετε τη γέμιση πάνω στα φύλλα, την στρώνετε ομοιόμορφα και καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα επίσης ένα-ένα. Γυρίστε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί προς τα μέσα .

Χαράζετε την πρασόπιτα σε κομμάτια πριν το ψήσιμο. Σε ένα μπολ χτυπήστε το αυγό και το νερό και με αυτό το μείγμα περιχύστε την πρασόπιτα.

Ψήνετε στους 180°C σε αντιστάσεις για 1 ώρα ή έως ότου ροδίσει καλά και η κρούστα γίνει τραγανή . Απολαύστε αυτή την παραδοσιακή πίτα ως σνακ ή ως ελαφρύ γεύμα.


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα (στους 180°C)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Πιο Τραγανή Κρούστα και Ζουμερή Γέμιση

Φύλλα Κρούστας: Για να γίνει η κρούστα τραγανή , βεβαιωθείτε ότι βουτυρώνετε/λαδώνετε κάθε φύλλο πολύ καλά . Επίσης, πρέπει να είναι εντελώς ξεπαγωμένα πριν την χρήση, ώστε να μη σπάσουν.

Γέμιση: Είναι απαραίτητο το μείγμα με τα πράσα και τα κρεμμυδάκια να έχει κρυώσει εντελώς πριν το ανακατέψετε με τα αυγά και τα τυριά . Αν είναι ζεστό, θα «κόψει» τη γέμιση.

Τυρί: Η προσθήκη του σκληρού κίτρινου τυριού εκτός από τη φέτα, δίνει πιο πλούσια γεύση και βοηθάει τη γέμιση να «δέσει» καλύτερα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γραβιέρα ή κεφαλοτύρι .

Άλειμμα: Το αυγό με νερό (αντί για γάλα ή σκέτο) που ρίχνετε στο τέλος, βοηθάει στην απίστευτη τραγανότητα και το χρυσαφένιο χρώμα της κρούστας.

 


 

Σχετικές Συνταγές 

Τυρόπιτα με Χωριάτικο Φύλλο

Σπανακόπιτα με Κρέμα Γάλακτος

Κοτόπιτα με Μανιτάρια