Τραγανό Σπιτικό Ψωμί είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η φρεσκοψημένη μυρωδιά του ψωμιού, η τραγανή του κρούστα και η αφράτη του ψίχα το καθιστούν ακαταμάχητο. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη:
- Νερό χλιαρό (περίπου 35°C): 3 1/4 φλιτζάνια
- Ξηρή ενεργός ζύμη: 1,5 κουταλιές
- Αλεύρι για ψωμί: 6 1/2 φλιτζάνια
- Αλάτι: 1,5 κουταλιού
Για το γλυκό:
- Δεν υπάρχουν επιπλέον υλικά.
Για την επικάλυψη:
- Σιμιγδάλι (για την επιφάνεια ψησίματος)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάμε τη συνταγή ανακατεύοντας το νερό και τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώστε μέχρι να συνδυαστούν καλά. Η ζύμη για το Τραγανό Σπιτικό Ψωμί πρέπει να είναι ελαστική.
Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένη με μια πετσέτα κουζίνας.
Ξεσκονίστε ελαφρά το αλεύρι πάνω από τη ζύμη και χωρίστε την στη μέση. Διαμορφώστε σε 2 φραντζόλες, στρογγυλεμένη από πάνω.
Εάν θέλετε να φτιάξετε μόνο ένα ψωμί, αποθηκεύστε τη μη χρησιμοποιημένη ζύμη στο ψυγείο, καλυμμένη, για έως και 2 εβδομάδες μέχρι να είναι έτοιμη για χρήση.
Τοποθετήστε την άψητη φραντζόλα σε μία επιφάνεια που είναι ελαφρώς σκονισμένη σιμιγδάλι.
Ξεσκονίστε το αλεύρι από πάνω ελαφρώς και χαράξτε τρία κομμάτια στην κορυφή της ζύμης, χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι κοφτερό.
Καλύψτε τη ζύμη με πετσέτα κουζίνας και αφήστε να ξεκουραστεί για 40 λεπτά.
Για το ψήσιμο, προθερμάνετε τον φούρνο σας σύμφωνα με τις οδηγίες του φούρνου σας για ψωμί (συνήθως 220°C) και ψήστε μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάτε από κάτω.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ανάπαυσης
Χρόνος Προετοιμασίας (Ζύμωμα): 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (Ψήσιμο): 25-35 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο)
Συνολικός Χρόνος: 40-50 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 2 ώρες (πρώτο φούσκωμα) + 40 λεπτά (δεύτερο φούσκωμα).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Χρησιμοποιήστε αλεύρι ειδικό για ψωμί (υψηλής πρωτεΐνης) για να πετύχετε την καλύτερη υφή και το πιο Τραγανό Σπιτικό Ψωμί. Δείτε κι άλλες συνταγές για ψωμί.
Για έξτρα τραγανή κρούστα, βάλτε ένα ταψάκι με νερό στον πάτο του φούρνου ενώ ψήνετε. Ο ατμός βοηθάει στο να γίνει πιο σκληρή και τραγανή η κρούστα. Δοκιμάστε και την παραδοσιακή λαγάνα.
Για να αποθηκεύσετε σωστά τη ζύμη στο ψυγείο, χρησιμοποιήστε ένα μπολ καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παλιά ζύμη για να φτιάξετε σπιτική πίτσα.
Σχετικές Συνταγές
Αφράτα Κουλουράκια για το Πρωινό












