Οι Τσακώνικες Μελιτζάνες Ψητές στο Φούρνο είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την παράδοση με την υγιεινή μαγειρική. Με την ιδιαίτερη προετοιμασία τους, γίνονται απίστευτα ζουμερές από μέσα και τραγανές απ’ έξω, χωρίς καθόλου τηγάνισμα! Είναι ιδανικές ως ορεκτικό ή ως συνοδευτικό για κάθε κυρίως πιάτο.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Τσακώνικες Μελιτζάνες Ψητές στο Φούρνο

Τι ωραία που είναι η δημιουργία στην κουζίνα, ειδικά όταν τα φαγητά είναι απλά αλλά γεμάτα γεύση! Οι Τσακώνικες Μελιτζάνες Ψητές στο Φούρνο είναι ακριβώς αυτό: ένα πιάτο που με λίγο παραπάνω μεράκι γίνεται πραγματικά υπέροχο και αποτελεί ένα φανταστικό ορεκτικό ή συνοδευτικό.
Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτές τις λαχταριστές Τσακώνικες Μελιτζάνες Ψητές στο Φούρνο θα χρειαστούμε:
- 2-3 μεσαίες Τσακώνικες μελιτζάνες
- Αλάτι (όσο χρειαστεί, για τις μελιτζάνες)
- 1/2 κούπα περίπου Κίτρινο αλεύρι (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις/κορν φλάουρ)
- 2 τεμ. Αυγά (χτυπημένα)
- 1 κούπα περίπου Ψίχουλα από ξερό ψωμί (φρυγανιά τριμμένη)
- 1/2 κ.γ. Πιπέρι
- 1 κ.γ. Καπνιστή πάπρικα
- Λίγο Ελαιόλαδο (για ψέκασμα)
Instructions
- Ξεκινάμε αφαιρώντας τη μισή φλούδα από τις μελιτζάνες, δημιουργώντας ρίγες με ένα πίλερ. Στη συνέχεια, τις κόβουμε σταυρωτά, προσέχοντας να μην φτάσουμε μέχρι πάνω, και αφήνουμε το κοτσάνι ανέπαφο, καθώς είναι πολύ πρακτικό. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για περίπου μισή ώρα σε ένα σουρωτήρι. Μετά από αυτό το διάστημα, τις ξεπλένουμε καλά, τις πιέζουμε με τα χέρια για να φύγουν τα υγρά και τις ζεματάμε για λίγα λεπτά σε νερό που βράζει. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν για λίγο ακόμα.
- Για την επικάλυψη, ετοιμάζουμε ένα ταψάκι με σταρένιο κίτρινο αλεύρι, ένα μπολ με χτυπημένα αυγά και ένα άλλο ταψάκι με ψίχουλα από ξερό ψωμί, στα οποία προσθέτουμε λίγο πιπέρι και καπνιστή πάπρικα. Περνάμε τις μελιτζάνες διαδοχικά από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από τα ψίχουλα. Τις αραδιάζουμε σε λαδόκολλα, ρίχνουμε λίγο λάδι με το ρολό και τις ψήνουμε στο γκριλ με αέρα, σε μέτρια θερμοκρασία, για περίπου είκοσι λεπτά.
- Για συνοδευτικό, ένα γιαουρτοσκόρδιο ταιριάζει υπέροχα. Επίσης, μια μακαρονάδα με μυζήθρα και μια πλούσια σάλτσα ντομάτας (με ντομάτα, σκόρδο, πιπεριά, βασιλικό, αλατοπίπερο και ελαιόλαδο, ψημένα στο φούρνο και χτυπημένα στο μούλτι για μια πυκνή και νόστιμη υφή) συμπληρώνει τέλεια το πιάτο.
Η Συνταγή είναι της κας Souki Simeonidou
Notes
Tips για τις Τέλειες Τσακώνικες Μελιτζάνες Ψητές στο Φούρνο
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν οι Τσακώνικες Μελιτζάνες Ψητές στο Φούρνο σας πραγματικά αριστούργημα. Το αλάτισμα και το ζεμάτισμα των μελιτζανών είναι απαραίτητα βήματα για να φύγει η πικράδα και να γίνουν πιο αφράτες. Για ακόμα πιο τραγανό αποτέλεσμα στο πανάρισμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορν φλάουρ αντί για κίτρινο αλεύρι. Το ελαιόλαδο με σπρέι βοηθάει να γίνει η κρούστα τραγανή χωρίς να προσθέσετε πολύ λάδι. Μην τις παραψήσετε, θέλουμε να είναι ζουμερές μέσα και τραγανές απ' έξω. Ένα γιαουρτοσκόρδιο (γιαούρτι, ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι) είναι η τέλεια συνοδεία!