Ντομάτες και πιπεριές γεμιστές

Υλικά

ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια (όσα χωρούν στο ταψί)
πατάτες κυδωνάτες για τα κενά
1 και 1/2 κουταλιά σούπας ρύζι (25γρ) για κάθε λαχανικό
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, κύβους
σάρκα από μελιτζάνες και κολοκυθάκια ψιλοκομμένο
σάρκα από ντομάτες, στο μπλέντερ ή σε μικρά κομμάτια
1/4 κούπας λάδι για τη γέμιση
1/4 κούπας λάδι για το ψήσιμο
3 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουταλιές σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι γλυκού ξερό δυόσμο
αλάτι
πιπέρι
3 μεγάλες τομάτες τριμμένες για σάλτσα στο ταψί
φρέσκο λάδι για το σερβίρισμα
Για 15 ντοματες και πιπεριες χρειάζεστε 400γρ. ρύζι καρολίνα ή περίπου 300 γρ. ρύζι αν χρησιμοποιήσετε τη σάρκα από τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες.

Προετοιμάζουμε τα υλικά

Κουφώνουμε τα λαχανικά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη τις άδειες πιπεριές και με αλάτι τις άδειες τομάτες.
Ψιλοκόβουμε τη σάρκα από τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες (αν χρησιμοποιήσουμε). Ψιλοκόβουμε τη σάρκα από τις τομάτες ή την περνάμε στο μπλέντερ.
Πλένουμε το ρύζι με 2-3 νερά, να βγαίνει το νερό καθαρό και το σουρώνουμε.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση

Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε 1/4 κούπας λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά – να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους.
Προσθέτουμε τον ξερό δυόσμο και τριμμένο μαύρο πιπέρι. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι το ρύζι να γυαλίσει.
Όταν σωτάρουμε το ρύζι, πριν ρίξουμε υγρά, το λάδι τυλίγει τον κόκκο και βοηθάει να μείνει σπυρωτή η γέμιση στο ψήσιμο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη ή αλεσμένη σάρκα από τις τομάτες. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τον φρέσκο δυόσμο, τον μαϊντανό. Η γέμιση πρέπει να είναι νερουλή, να πέφτει από το κουτάλι εύκολα (να μη χρειάζεται να τινάζετε το κουτάλι γεμίζοντας).

Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριες

Δεν στριμώχνουμε τη γέμιση, απλά χτυπάμε στον πάγκο 2-3 φορές το λαχανικό για να μην μείνουν κενά αέρα.
Γεμίζουμε μέχρι 1 δάχτυλο κάτω από το χείλος. Σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.
Τοποθετούμε τις πατάτες στα ενδιάμεσα κενά. Περιχύνουμε με τις 3 τριμμένες τομάτες και με 1/4 κούπας ελαιόλαδο. Ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό προσεκτικά στο ταψί.
Ψήνουμε
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο (ή καπάκι γάστρας ή αναποδογυρισμένη λαμαρίνα) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου.
Αφαιρούμε το σκέπασμα και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα, να ροδίσουν.
Σερβίρουμε
Στο πιάτο, περιχύστε τα λαχανικά με φρέσκο λάδι ελιάς, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χοντρό αλάτι. Σερβίρετε με τυρί φέτα και απολαυστε

ΠΗΓΗMairy Dritsa
Προηγούμενο άρθροΚρίθινα κρητικά παξιμαδάκια, ραντισμένα με ρακή.
Επόμενο άρθροΧοχλιούς κοκκινιστούς με κολοκυθάκια στην κατσαρόλα