Τα τσουρέκια με γιαούρτι είναι η επιτομή της νοστιμιάς και της αφρατοσύνης. Η προσθήκη του γιαουρτιού κάνει τη ζύμη τόσο μαλακή, που είναι απόλαυση να την δουλεύεις. Αυτή η συνταγή είναι δοκιμασμένη και το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο: πλούσια, αρωματικά και απίστευτα αφράτα τσουρέκια.


Υλικά

Για να φτιάξουμε τα τσουρέκια μας, θα χρειαστούμε:

  • 1 κιλό Αλεύρι για τσουρέκια
  • 3 Αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 300 γρ. Στραγγιστό γιαούρτι (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 ml Γάλα ζεστό
  • 200 γρ. Ζάχαρη
  • 2 Βανιλίνες
  • 1 φακελάκι Μαχλέπι
  • 2 φακελάκια Ξηρή μαγιά
  • 1 πρέζα Αλάτι
  • 2 κ.σ. Σπορέλαιο
  • 2 σποράκια Μαστίχα (κοπανισμένη)
  • 3 κ.σ. Βούτυρο λιωμένο
  • Γάλα για επάλειψη
  • Σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε μια λεκανη βαζουμε το αλεύρι για τσουρέκια και στο κεντρο κανουμε μια λακουβιτσα…
Ριχνουμε τ αυγά το γιαούρτι αγελ, γαλα ζεστο, ζαχαρη 2 βανιλιες, μαχλεπι 2 φακελακια μαγιά λιγο αλατι σπορελαιο και την μαστιχα..
(ολα σε θερμοκρασια δωματιου) ζυμωνουμε ολα μαζι(μαλακή ζυμη ισως χρειαστει λιγο γαλα ακομη) ριχνουμε 3 κουταλιες βουτυρο απο πανω
σκεπαζουμε με μεμβρανη και αφηνουμε σε ζεστο μερος για 2-3 ωρες.
Οταν φουσκωσει το βαζουμε στον παγκο και το ζυμωνουμε. Το αφηνουμε παλι να φουσκωσει καλά..
Κοβουμε κομματια ζυμης και φτιαχνουμε οτι τσουρεκακια θελουμε..
Αφηνουμε στο φουρνο να φουσκωσουν αλειφουμε με γαλα και σουσαμι και ψηνουμε 150 β περιπου 25 λεπτα-μιση ωρα στον αέρα…


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 25-30 λεπτά.
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 3-4 ώρες (με τους χρόνους αναμονής).
  • Επιπλέον Χρόνοι: Ανάπαυση και φούσκωμα της ζύμης (2-3 ώρες + 30-60 λεπτά).

Χρήσιμα Tips για τα Τέλεια Τσουρέκια

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα τσουρέκια σας ακόμα πιο επιτυχημένα:

  • Θερμοκρασία: Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μυστικό για να ενεργοποιηθεί σωστά η μαγιά και να φουσκώσει η ζύμη.
  • Πλάσιμο: Το ζύμωμα είναι απαραίτητο για να αποκτήσει η ζύμη ελαστικότητα. Μην το παραλείψετε.
  • Δύο Φουσκώματα: Η διπλή διαδικασία φουσκώματος είναι αυτή που δίνει στα τσουρέκια τον αφράτο, ινώδη χαρακτήρα τους. Μην βιαστείτε.
  • Ψήσιμο: Ψήστε τα τσουρέκια σε χαμηλή θερμοκρασία, για να γίνουν και μέσα και έξω. Μην τα ψήσετε σε πολύ δυνατό φούρνο, γιατί θα καούν εξωτερικά και θα μείνουν άψητα μέσα.

H Συνταγή είναι της κας Ρουλα Λυρου

Προηγούμενο άρθροΦιόγκοι γλυκό για το καφεδάκι μας ότι πρέπει
Επόμενο άρθροΠικάντικες Μελιτζάνες…είναι απίστευτες