Ο μπακλαβάς είναι ίσως το πιο διάσημο ελληνικό σιροπιαστό γλυκό, συνώνυμο των γιορτών και της οικογενειακής θαλπωρής. Η εκδοχή του Τυλιχτός Μπακλαβάς (ρολό) είναι πιο κομψή και, σύμφωνα με τα μυστικά της γιαγιάς, καταφέρνει να διατηρήσει την τραγανή υφή του φύλλου. Το μυστικό κρύβεται στην ποιότητα των υλικών (φύλλο και καρύδια), στον τρόπο που τυλίγεται και φυσικά στο σωστό ψήσιμο και σιρόπιασμα. Ακολουθήστε βήμα-βήμα την εκτέλεση για να απολαύσετε τον πιο αρωματικό και νόστιμο Τυλιχτός Μπακλαβάς που έχετε φτιάξει.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Από τα συστατικά που χρειάζεστε:
- Καρύδια (χοντροκομμένα) – 500 γρ.
- Φύλλα κρούστας / μπακλαβά – 500 γρ. (περίπου 1 πακέτο)
- Ζάχαρη (για τη γέμιση) – 400 γρ.
- Βούτυρο (λιωμένο, κατά προτίμηση αγελαδινό ή φυτίνη) – 250 γρ.
- Μέγεθος ταψιού: 22×38 (ή παρόμοιο)
Υλικά για το Σιρόπι
Για να σιροπιάσουμε τον μπακλαβά:
- Ζάχαρη – 600 γρ.
- Νερό (προτιμάται εμφιαλωμένο) – 600 ml
- Βανίλιες (σκόνη) – 1-2 (τεμάχια)
- Χυμός λεμονιού (φρέσκος) – 1/2 κγ (κουταλάκι του γλυκού)
Εκτέλεση
Αναλυτικά βήματα:
Προετοιμασία Γέμισης: Αναμιγνύουμε τα χοντροκομμένα καρύδια με την ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Προετοιμασία Ταψιού: Βουτυρώνουμε καλά το ταψί (22×38) με το λιωμένο βούτυρο.
Δημιουργία Ρολών: Στρώνουμε πάνω σε μία μεγάλη, καθαρή πετσέτα το πρώτο φύλλο κρούστας. Το βουτυρώνουμε πολύ καλά με ένα πινέλο. Το καλύπτουμε με μια γενναιόδωρη ποσότητα από την γέμιση καρυδιού-ζάχαρης.
Στρώσιμο Φύλλων: Συνεχίζουμε στρώνοντας άλλα 4 φύλλα (σύνολο 5 φύλλα ανά ρολό), ακολουθώντας την ίδια διαδικασία: φύλλο – βούτυρο – γέμιση. Το μυστικό για τον Τυλιχτός Μπακλαβάς είναι να τοποθετούμε κάθε επόμενο φύλλο λίγο πιο μέσα από το προηγούμενο, όπως πιθανόν βλέπετε στη φωτογραφία (έτσι δημιουργείται η κλίση και το σχήμα του ρολού). Χρησιμοποιούμε περίπου τα μισά φύλλα και τη μισή γέμιση για τον πρώτο ρολό.
Τύλιγμα: Με τη βοήθεια της πετσέτας, τυλίγουμε προσεκτικά τον πρώτο Τυλιχτός Μπακλαβάς σε σχήμα ρολό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για να φτιάξουμε και τον δεύτερο ρολό με τα υπόλοιπα υλικά.
Κοπή Ρολών: Τοποθετούμε τα ρολά στο ψυγείο για 20 περίπου λεπτά για να σφίξουν και να σταθεροποιηθεί το βούτυρο. Βγάζουμε και κόβουμε τον Τυλιχτός Μπακλαβάς σε κομμάτια στο μέγεθος που επιθυμούμε. Προσοχή: Το μαχαίρι θα πρέπει να είναι κοφτερό και όχι πριονωτό και να κόβει τέλεια τα φύλλα. Καλύτερα τα κομμάτια να είναι μικρά, για να μην γίνουν υπερβολικά σε μέγεθος όταν σιροπιαστούν και σερβιριστούν.
Ψήσιμο: Τοποθετούμε τα κομμάτια μέσα στο βουτυρωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Από πάνω αλείφουμε με μπόλικο λιωμένο βούτυρο .
Ψήνουμε στον φούρνο, στην κάτω θέση (ώστε να ψηθεί καλά η βάση), χρησιμοποιώντας τις πάνω-κάτω αντιστάσεις , σε θερμοκρασία 150°C-160°C . Ο χρόνος ψησίματος είναι 1 ώρα έως 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο. Ο μπακλαβάς πρέπει να αποκτήσει ένα βαθύ χρυσαφένιο χρώμα.
Ετοιμασία Σιροπιού: Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα 5-7 λεπτά από την έναρξη του βρασμού. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Σιρόπιασμα: Σιροπιάζουμε καυτό τον μπακλαβά, μόλις τον βγάλουμε από το φούρνο, με το σιρόπι ζεστό (όχι απαραίτητα καυτό). Αυτή η αντίθεση θερμοκρασίας είναι κρίσιμη για την τραγανή υφή. Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Χρόνος Σταθεροποίησης Ρολών (Ψυγείο): 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 60 – 75 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μυστικά για επιτυχημένο μπακλαβά (με τα μυστικά της Γιαγιάς)
Ποιότητα Φύλλου: Το βασικότερο στη πετυχημένη γεύση του Τυλιχτός Μπακλαβάς είναι η σωστή επιλογή των υλικών. Προτιμήστε φύλλα κρούστας από τοπικό εργαστήριο, της ώρας, νωπά . ΜΗΝ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΦΘΗΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΤΟΜΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ γιατί μπορεί να μυρίσει το γλυκό ταγγίλα .
Επιλογή Καρυδιών: Επιλέξτε τα καρύδια από κατάστημα ξηρών καρπών και χύμα, αφού πρώτα τα δοκιμάσετε και σας αρέσουν γευστικά, για να εξασφαλίσετε την φρεσκάδα τους.
Το Σιρόπι: Η προσθήκη του χυμού λεμονιού στο σιρόπι είναι απαραίτητη. Λειτουργεί ως σταθεροποιητής και εμποδίζει το σιρόπι να κρυσταλλώσει (ζαχαρώσει). Δείτε περισσότερα για το τέλειο σιρόπι στα γλυκά.
Σερβίρισμα: Στο σερβίρισμα στο πιάτο, εφόσον το γλυκό κρυώσει, το κομμάτι πρέπει να είναι πλαγιαστό σαν φέτα ψωμιού. Αν θέλετε, περιχύνετε από πάνω λίγο σιρόπι (μία κουταλίτσα) από το ταψάκι.
Σχετικές Συνταγές
Subscribe to recipe’s youtube chanel here











