Η τυρόπιτα με τραβηχτό φύλλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά της ελληνικής κουζίνας που όλοι λατρεύουμε. Επιπλέον, όταν φτιάχνουμε το φύλλο στο σπίτι, το αποτέλεσμα γίνεται ακόμα πιο νόστιμο και αρωματικό. Συγκεκριμένα, αυτή η συνταγή σας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε μία τραγανή πίτα με πλούσια γέμιση φέτας, ενώ παράλληλα θα νιώσετε περήφανοι για το χειροποίητο αποτέλεσμα.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Τυρόπιτα με Σπιτικό Τραβηχτό Φύλλο
Φτιάξτε την πιο νόστιμη τυρόπιτα με φύλλο τραβηχτό, ακολουθώντας μία εύκολη και αναλυτική συνταγή. Με πλούσια, ζουμερή γέμιση και τραγανό, χειροποίητο φύλλο, θα γίνει η αγαπημένη σας!
Ingredients
Για τη ζύμη:
- 640 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 330 ml χλιαρό νερό
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 30 γρ. ελαιόλαδο (5 κουταλιές της σούπας)
- 20 ml ξίδι (2½ κουταλιές της σούπας)
Για το άλειμμα:
- 150 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- Λίγο κορν φλάουρ
Για τη γέμιση:
- 550 γρ. φέτα
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 3-4 αυγά
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο θυμάρι
- Μαύρο πιπέρι
- Ταψί: διάμετρος 32 εκ.
Instructions
Προετοιμασία της ζύμης
Αρχικά, σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω το αλεύρι και το αλάτι. Έπειτα, ανακατεύω καλά τα στερεά υλικά με μία κουτάλα. Στη συνέχεια, προσθέτω το ξίδι και το ελαιόλαδο, ενώ παράλληλα ρίχνω σταδιακά το χλιαρό νερό. Ακολούθως, ανακατεύω όλα τα υλικά μέχρι να ομοιωθούν πλήρως.
Μόλις τα υλικά συνδυαστούν, μεταφέρω τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο. Εν συνεχεία, ζυμώνω δυναμικά για περίπου 10-12 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Μετά το ζύμωμα, σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Προετοιμασία του αλείμματος και διαμόρφωση φύλλων
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζω το άλειμμα ανακατεύοντας το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο. Αφότου περάσει η μισή ώρα, χωρίζω τη ζύμη σε 24 ίσα κομμάτια. Ακολούθως, πλάθω κάθε κομμάτι σε μπαλάκι μεγέθους καρυδιού.
Στη συνέχεια, σκορπίζω λίγο κορν φλάουρ στον πάγκο και αρχίζω να ανοίγω τα φύλλα ένα προς ένα. Συγκεκριμένα, με τον πλάστη ανοίγω κάθε φύλλο σε διάμετρο περίπου 15 εκατοστών. Απλώνω 6 φύλλα στο ταψί τα αλλείφω με βουτυρο και απο πάνω βαζω αλλα 6. Τα σκεπάζω με μεβράνη πασπαλίζω με νισεστε, και με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω απο πάνω άλλα 6 ζευγάρια. άρα σύνολο 12 ζευγάρια φύλλων.
Ψύξη φύλλων και προετοιμασία γέμισης
Επίσης, σκεπάζω τα φύλλα με μεμβράνη και τα βάζω στο ψυγείο για μία ώρα. Παράλληλα, ετοιμάζω τη γέμιση τριβοντας τη φέτα με το πιρούνι. Έπειτα, προσθέτω το γιαούρτι, τα αυγά, το φρέσκο θυμάρι και το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Τέλος, ανακατεύω όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ομοιογενές μείγμα.
Στρώσιμο και ψήσιμο της τυρόπιτας
Αρχικά, προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C (πάνω-κάτω αντιστάσεις). Ακολούθως, βουτυρώνω το ταψί των 32 εκατοστών και αρχίζω να στρώνω τα φύλλα. Συγκεκριμένα, τοποθετώ κάθε ζευγάρι φύλλων στο ταψί, το αλείφω με βούτυρο και το τραβάω απαλά προς τις άκρες του ταψιού.
Μετά από έξι ζευγάρια φύλλων, απλώνω ομοιόμορφα τη γέμιση, αφήνοντας περίπου μισό εκατοστό ακάλυπτο στις άκρες. Στη συνέχεια, συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το κάθε ένα με βούτυρο πριν το τοποθετήσω.
Όταν τελειώσω με όλα τα φύλλα, πατάω απαλά τις άκρες με ένα κουτάλι για να εγκλωβίσω τη γέμιση. Έπειτα, χαράζω την πίτα στα επιθυμητά κομμάτια και αλείφω την επιφάνεια με το υπόλοιπο βούτυρο.
Τέλος, ψήνω την τυρόπιτα με σπιτικό τραβηχτό φύλλο για περίπου 55 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να πάρει όμορφο χρυσαφί χρώμα. Μετά το ψήσιμο, την αφήνω να κρυώσει για 20 λεπτά πριν την κόψω και τη σερβίρω.
Χρήσιμα Tips για τη Συνταγή
- Το κορν φλάουρ: Αντί για αλεύρι, χρησιμοποιούμε κορν φλάουρ (νισεστέ) για το άνοιγμα των φύλλων. έτσι, τα φύλλα γίνονται ακόμα πιο τραγανά.
- Το μυστικό του φύλλου: Όσο περισσότερα φύλλα κάνουμε, τόσο πιο λεπτό βγαίνει το καθένα. έτσι, η πίτα μας γίνεται πολύ τραγανή και αέρινη.
- Ο χρόνος αναμονής: Οι χρόνοι αναμονής της ζύμης είναι πολύ σημαντικοί για να είναι μαλακή και εύπλαστη.
- Η γέμιση: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε γέμιση επιθυμείς, αρκεί να μην έχει πολλά υγρά.