Τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο σφολιάτας

Υλικά

1 ποτήρι γιαούρτι (240 γρ.)
1 ποτήρι τσαγιού ηλιέλαιο (100 ml)
3 αυγά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (10 γρ.)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (6 γρ.)
350 γρ. αλεύρι
8 ml ξύδι

Γέμιση
τυρί φέτα τριμμένη (400 γρ.)
1/2 ματσάκι μαϊντανό

1 ποτήρι γάλα (200 ml.)
1 ποτήρι τσαγιού βούτυρο λιωμένο (75 ml.)

Εκτέλεση

Σ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα 2 αυγά και το ασπράδι από το άλλο, το λάδι,το γιαούρτι, το ξύδι,το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε με την σπάτουλα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε τώρα με το χέρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στο χέρι μας.
Ζυμώνουμε 5 λεπτά και στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη.Τα πλάθουμε μπαλάκια και τ αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε το ένα μπαλάκι ρίχνουμε αλεύρι ή νισεστέ πάνω του και το ανοίγουμε με τον πλάστη όσο περισσότερο μπορούμε σ’ ένα λεπτό φύλλο.
Ρίχνουμε αλεύρι πάνω του η νισεστέ το απλώνουμε να πάει παντού.Στη συνέχεια διπλώνουμε τις 2 άκρες του φύλλου τις οποίες πασπαλίζουμε και αυτές με αλεύρι ή νισεστέ.
Διπλώνουμε και τις 2 άλλες άκρες ώστε να σχηματιστεί ένα τετράγωνο.Καλύπτουμε πάλι με αλεύρι ή νισεστέ.

Ενώνουμε τις άκρες του τετράγωνου,πρώτα τις 2 αντικριστές και μετά τις άλλες 2.Τώρα έχουμε ένα μικρότερο τετράγωνο.Το αφήνουμε στην άκρη.


Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 μπαλάκια.
Τώρα παίρνουμε το πρώτο τετράγωνο που φτιάξαμε και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε ψιλό μεγάλο φύλλο.
Τοποθετούμε πάνω το ταψί (κατά προτίμηση στρογγυλό) που θα χρησιμοποιήσουμε και κόβουμε γύρω γύρω το φύλλο που περισσεύει.


Βάζουμε το στρογγυλό φύλλο που κόψαμε στον βουτυρωμένο πάτο του ταψιού μαζί και τα κομμάτια που περίσσεψαν.


Ανοίγουμε το δεύτερο τετράγωνο με τον πλάστη σε ψιλό φύλλο.Το κόβουμε με τον ίδιο τρόπο.Βάζουμε τα κομμένα κομμάτια του φύλλου στο ταψί και σκεπάζουμε με το ολόκληρο φύλλο.
Ρίχνουμε τη γέμιση

και απλώνουμε να πάει παντού.Ανοίγουμε τα άλλα δύο τετράγωνα σε ψιλά φύλλα και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο στο ταψί.

Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και ρίχνουμε από πάνω το γάλα και το βούτυρο.Αλείφουμε με τον κρόκο που είχαμε κρατήσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 ° C μέχρι να ροδίσει!!!

Καλή επιτυχία!!!

Find more delicious recipes here

Προηγούμενο άρθροΧωρίς τηγάνισμα! Μελιτζάνες στο φούρνο, έτοιμες σε λίγα λεπτά.
Επόμενο άρθροΚανταϊφι πεντανόστιμο!!!