Αυτό το αφράτο τυρόψωμο είναι μια από τις πιο αγαπημένες συνταγές που έφτιαξα στη κουζίνα μου. Επειδή πιστεύω ότι το σπιτικό ψωμί είναι πάντα καλύτερο από το αγοραστό, έχω δημιουργήσει αυτή τη συνταγή που ταιριάζει σε όλες τις ώρες της ημέρας. Επιπλέον, μπορώ να το απολαύσω στο πρωινό, ενώ παράλληλα το δίνω στα παιδιά για το σχολείο ή το παίρνω μαζί μου στη δουλειά. Αυτό το υπέροχο τυρόψωμο θα γίνει το αγαπημένο σας!


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Τυρόψωμο Εύκολο & Αφράτο - Η Τέλεια Συνταγή

Χρυσαφένιο αφράτο τυρόψωμο ψημένο στο φούρνο, έτοιμο για σερβίρισμα

Μάθε πώς να φτιάξεις το πιο αφράτο τυρόψωμο, ιδανικό για το πρωινό, το κολατσιό στο σχολείο ή τον μπουφέ σου. Ακολούθησε την πανεύκολη συνταγή μας και δημιούργησε ένα σπιτικό, λαχταριστό αρτοσκεύασμα.

Prep Time 30 minutes
Cook Time 35 minutes
Additional Time 1 hour 15 minutes
Total Time 2 hours 20 minutes

Ingredients

  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 200 γρ. χλιαρό γάλα
  • 30 γρ. νωπή μαγιά ή 10 γρ. ξηρή μαγιά
  • 200 γρ. γιαούρτι (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 100 ml ηλιέλαιο
  • 1 ασπράδι αυγού (ο κρόκος με λίγο γάλα για επάλειψη)
  • 40 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη μαλακή (στο τέλος του ζυμώματος)

Instructions

Προετοιμασία της Ζύμης

Αρχικά, σε ένα μπολ βάζω το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά και αφήνω το μίγμα να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή η μαγιά χρειάζεται αυτόν τον χρόνο για να ενεργοποιηθεί σωστά.

Ζύμωμα

Στη συνέχεια, προσθέτω στο μίγμα το αλεύρι, το αλάτι, το γιαούρτι, το ηλιέλαιο και το ασπράδι του αυγού. Ζυμώνω όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη ζύμη. Τέλος, προσθέτω το μαλακό βούτυρο και συνεχίζω το ζύμωμα. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια.

Πρώτο Φούσκωμα

Σκεπάζω τη ζύμη με ένα πανί και την αφήνω σε ζεστό μέρος για 1 ώρα. Είναι σημαντικό να βρω έναν χώρο με σταθερή θερμοκρασία ώστε η ζύμη να φουσκώσει σωστά.

Διαμόρφωση και Γέμιση

Όταν η ζύμη διπλασιάσει τον όγκο της, την κόβω σε 15 μπαλάκια περίπου 80 γραμμαρίων το καθένα. Γεμίζω κάθε μπαλάκι με τη γέμιση της αρεσκείας μου και τα τοποθετώ σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών.

Δεύτερο Φούσκωμα και Ψήσιμο

Αφήνω τα γεμισμένα μπαλάκια να φουσκώσουν για ακόμα 15 λεπτά. Στη συνέχεια, περνώ την επιφάνειά τους με το μίγμα από κρόκο αυγού και λίγο γάλα. Τέλος, ψήνω το τυρόψωμο σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180°C για 30-35 λεπτά.

Η Συνταγή είναι της κας Maria Intze

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Τυρόψωμο

Πρώτον, φροντίζω πάντα το γάλα να είναι χλιαρό και όχι ζεστό γιατί η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει τη μαγιά. Επίσης, προσέχω το γιαούρτι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου προτού το χρησιμοποιήσω.

Δεύτερον, για καλύτερο αποτέλεσμα, μπορώ να προσθέσω διάφορες γεμίσεις όπως τυρί φέτα, κασέρι, ή ακόμα και αλλαντικά. Επιπλέον, αν θέλω πιο χρυσαφένια επιφάνεια, προσθέτω λίγη ζάχαρη στο μίγμα του αυγού για το πάνω μέρος.

Τέλος, το αφράτο τυρόψωμο διατηρείται φρέσκο για 2-3 μέρες αν το φυλάξω σε αεροστεγές δοχείο. Μπορώ επίσης να το καταψύξω σε μερίδες για μελλοντική χρήση.