Τυρόψωμο με Φέτα είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Μαλακό και αφράτο, γεμάτο με αλμυρή, κρεμώδη φέτα, αυτό είναι ένα υπέροχο ψωμί! Είναι τέλειο ως ορεκτικό, συνοδευτικό ή νόστιμο σνακ. Η συνταγή για το Τυρόψωμο με Φέτα είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα ψωμί που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη μαγιά:

  • 2 φλιτζάνια (50°C) Χλιαρό νερό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού Ζάχαρη
  • 1 και 1/2 κουταλάκια του γλυκού Στιγμιαία μαγιά
  • 1/4 φλιτζάνι Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη ζύμη:

  • 4 φλιτζάνια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού Αλάτι
  • 1/4 φλιτζάνι Ελαιόλαδο

Για τη γέμιση και επάλειψη:

  • 400 γραμμάρια Φέτα (για τη γέμιση)
  • 60 γρ. Βούτυρο λιωμένο (για την επάλειψη)
  • 2 κουταλιές Κρέμα γάλακτος ή Γάλα (για την επάλειψη)
  • 1 κουταλιά της σούπας Σουσάμι (προαιρετικά, για την επάλειψη)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

1. Ενεργοποίηση της Μαγιάς: Συνδυάστε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το 1/4 φλιτζάνι αλεύρι στο μπολ του μίξερ (με το εξάρτημα αγκίστρου). Ανακατέψτε ελαφρά με ένα κουτάλι ή χτυπήστε και αφήστε τα για 8-10 λεπτά. Εάν σχηματιστεί ένα αφρώδες σύννεφο στην κορυφή, η μαγιά σας είναι έτοιμη. Εάν όχι, ξεκινήστε με νέα μαγιά.

2. Προετοιμασία της Ζύμης: Συνδυάστε το υπόλοιπο αλεύρι (4 φλιτζάνια) και το αλάτι σε ένα μπολ και χτυπήστε ελαφρά μαζί. Προσθέστε το μείγμα αλευριού μαζί με το ελαιόλαδο στο μείγμα μαγιάς. Ζυμώστε με χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.

3. Πρώτο Φούσκωμα: Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μεγάλο μπολ και καλύψτε με πλαστικό. Αφήστε στην άκρη σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου 1 1/2 έως 2 ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία.

4. Γέμισμα: Ρίξτε 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο πάνω στην επιφάνεια εργασίας σας και τρίψτε το τριγύρω. Αυτό θα αποτρέψει τη ζύμη από το να κολλήσει. Κόψτε τη ζύμη και μεταφέρετέ την στην επιφάνεια εργασίας. Πιέστε τη με τα χέρια σας και διαμορφώστε τη σε κύκλο 38 εκ. Τρίψτε τη φέτα και προσθέστε την πάνω στην ζύμη.

5. Σχηματισμός και Δεύτερο Φούσκωμα: Συγκεντρώστε τα άκρα του κύκλου και φέρετέ τα προς το κέντρο για να καλύψουν τη φέτα. Ομαλοποιήστε την κορυφή και ισιώστε το. Αναποδογυρίστε τη ζύμη. Πασπαλίστε λίγο αλεύρι σιμιγδάλι πάνω από ένα ταψί ή στρώστε με χαρτί περγαμηνής. Μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψί και πιέστε τη για να σχηματίσει έναν κύκλο με διάμετρο 30 εκ. Καλύψτε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε το να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.

6. Ψήσιμο: Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C. Μόλις η ζύμη είναι φουσκωμένη, αφαιρέστε την πετσέτα και κάντε μερικές δαχτυλιές στην κορυφή χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας. Συνδυάστε το λιωμένο βούτυρο και την κρέμα (ή το γάλα) σε ένα μικρό μπολ. Βουρτσίστε το μείγμα πάνω από τη ζύμη και πασπαλίστε σουσάμι από πάνω. Ψήνουμε το Τυρόψωμο με Φέτα για 25-30 λεπτά. Αφήστε το ψωμί να ξεκουραστεί για **15 λεπτά** πριν το σερβίρετε.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 25-30 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 50-55 λεπτά (ενεργός χρόνος)

Επιπλέον Χρόνοι: 1 1/2 – 2 ώρες (Πρώτο Φούσκωμα) + 30 λεπτά (Δεύτερο Φούσκωμα) + 15 λεπτά (Ξεκούραση).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι μαζί με τη φέτα. Δείτε κι άλλες αλμυρές συνταγές με φέτα.

Εάν δεν έχετε σιμιγδάλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο καλαμποκάλευρο για να πασπαλίσετε το ταψί, ώστε να μη κολλήσει το Τυρόψωμο με Φέτα. Δείτε συνταγές για ψωμί χωρίς μαγιά για έμπνευση.

Το χλιαρό νερό για τη μαγιά πρέπει να είναι γύρω στους 50°C. Αν είναι πιο ζεστό, θα σκοτώσει τη μαγιά. Αν είναι πιο κρύο, θα καθυστερήσει το φούσκωμα.


 

Σχετικές Συνταγές 

Τυρόπιτα Χωριάτικη με Χειροποίητο Φύλλο

Σπιτικό Ψωμί με Προζύμι

Παραδοσιακή Λαδόπιτα Κρήτης


Η Συνταγή είναι από την dimitrasdishes.com

Δείτε εδώ ολόκληρο το video της Συνταγής