Κολοκυθόπιτα με φύλλο στο χέρι

Υλικά

ζύμης:

400 γρ αλεύρι + 100 γρ για το ανοιγμα των φύλλων
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
200 ml χλιαρό νερό
4 κουταλιές της σούπας λάδι για να αλείψουμε τα φύλλα

γέμισης:

600 γρ τριμμένη κολοκύθα
3 κουταλιές της σούπας λάδι
100 γρ καρύδια θρυμματισμένα
120 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
50 γρ τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

Το αλεύρι κοσκινίζεται μαζί με το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μια ελαστική ζύμη. Αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 30 λεπτά.
Σε αυτό το διάστημα ζεσταίνουμε το λάδι για τη γέμιση. Προσθέτουμε την κολοκύθα και τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά. Το μίγμα αναδεύεται περιοδικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κανέλα, τα καρύδια και την τριμμένη φρυγανιά. Αφήστε να κρυώσει.

Ανοίγοντας τα φύλλα
Η ζύμη χωρίζεται σε 4 κομμάτια. Από κάθε κομμάτι ανοιγετε ένα λεπτό φύλλο. Η επιφάνεια στην οποία απλώνεται η ζύμη πασπαλίζεται με αλεύρι. Κατά το τρίψιμο πασπαλίζεται και το φύλλο με αλεύρι για να μην κολλήσει στον πλάστη. Ξεκινά με το άνοιγμα της ζύμης στην επιφάνεια με έναν πλάστη. Μόλις μεγαλώσει αρκετά, αρχίζει να κυλάει στον πλάστη και μετά από κάθε κύλιση, τα χέρια τραβιούνται στο πλάι με ελαφριά πίεση (οριζόντια στις άκρες του πλάστη) και ταυτόχρονα η κίνηση μπρος-πίσω με ο πλάστης κρατιέται (κάθετα πάνω στη ζύμη). Οι κινήσεις είναι γρήγορες, μπορεί να χρειαστείτε λίγη εμπειρία, αλλά το να το συνηθίσετε είναι εύκολο. Μόλις γίνει αυτό το ανοιγμα, ολόκληρο το φύλλο έχει ήδη τυλιχτεί στον πλάστη.
Στη συνέχεια απλώστε το φυλλο γυρίζοντας 90 °. Αρχίζει πάλι να ανοιγεται με τον ίδιο τρόπο (ξεκινώντας από το τέλος της ζύμης, που είναι προς το μέρος σας) και αφού τυλιχτεί η κόρα στον πλάστη, γυρίζει ξανά κατά 90°.
Έτσι ξεκινάτε πάντα να τυλίγετε, εναλλάσσοντας τα πλαϊνά του φύλλου.

Αυτό γίνεται πολλές φορές μέχρι το φύλλο να γίνει λεπτό, σχεδόν διαφανής. Μπορεί να σπάσει κατά τόπους, αλλά μην ανησυχείτε.

Τυλίγοντας το φύλλο με τη γέμιση

Μετά το ανοιγμα του φύλλο αλείφεται με 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Απλώνουμε πάνω το 1/4 της γέμισης.

Το στριφτό ρολό
Τυλίγεται σε ρολό και στη συνέχεια στρίβεται το ρολό . Έτσι ετοιμάζονται και τα 4 φύλλα.

Το πρώτο ρολό τυλίγεται στο κέντρο του τηγανιού
Αλείφουμε με λάδι ένα στρογγυλό ταψί. Τα ρολά είναι τοποθετημένα από το κέντρο του δίσκου. Το πρώτο ρολό τυλίγεται σε ένα σαλιγκάρι στο κέντρο, το επόμενο τυλίγεται γύρω του και ούτω καθεξής μέχρι να είναι όλα σε τάξη.
Η πίτα, έτοιμη για ψήσιμο
Αλείφουμε με λίγο λάδι πάνω από την πίτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΜελιτζανοσαλάτα κρεμώδης με ταχίνι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και μπαχαρικά.
Επόμενο άρθροΤο πιο αφράτο τιραμισου