Τραγανό ψωμί ψημένο σε κατσαρόλα

Συστατικά

½ κγ ξηρη μαγιά
550 γρ σκληρό αλεύρι
50 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι λεπτόκοκκο, επιπλέον για πασπαλισμα
1-1½ κγ αλάτι

Θα πρέπει να ξεκινήσετε αυτήν τη συνταγή 1 ημέρα νωρίτερα.

Εκτέλεση

1. Τοποθετήστε τη μαγιά και 500 ml (2 φλιτζάνια) νερό σε ένα μπολ και ανακατέψτε για να διαλυθεί. Τοποθετήστε τα αλεύρια σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το νερό με την μαγιά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε.
Προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.

Καλύψτε και αφήστε το να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 12-18 ώρες (ανάλογα με την θερμοκρασία) ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Εάν έχει ζέστη πολύ θα φουσκώσει πολύ γρήγορα και θα χάσετε τη ζυμωμένη γεύση. Συνήθως ξεκινάω αυτή τη διαδικασία το βράδυ πριν πάω στο κρεβάτι και ψήνω την επόμενη μέρα.
2. Σηκώστε την φουσκωμένη ζύμη από το μπολ και βάλτε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο. Δώστε ένα γρήγορο ελαφρύ ζυμωμα για να αναμειχθει καλύτερα. Τεντώστε την ζύμη σε ένα ορθογώνιο και στη συνέχεια διπλώστε τη ζύμη σε μια μπάλα.


Τοποθετήστε τη ζύμη, με την ραφή προς τα κάτω σε κατσαρόλα στρωμενη με χαρτί ψησίματος (πασπαλίστε λίγο το χαρτι με σιμιγδάλι) και πασπαλίστε και από πάνω με σιμιγδάλι.

Καλύψτε με καπάκι και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες ή μέχρι να φουσκώσει κατά τα δύο τρίτα.
3. Για να ελέγξετε εάν η ζύμη είναι έτοιμη, σπρώξτε απαλά με το δάχτυλο. Εάν η εσοχή είναι βαθιά και δεν επανέρχετε καθόλου, έχει φουσκώσει πάρα πολύ. Μπορείτε ακόμη να το ψήσετε αλλά να το χειριστείτε με προσοχή γιατι θα ξεφουσκώσει. Μην χαράσετε μια υπερβολικά φουσκωμένη ζύμη. Εάν το δάχτυλο αφήσει λίγη εσοχή αλλά η
ζύμη επανέρχετε σχεδόν τελείως, τότε είναι έτοιμο να ψηθεί.
4. Πασπαλίστε με σιμιγδάλι, κόψτε με ένα ξυράφι την ζύμη σε χαμόγελο(αυτό θα βοηθήσει το ψωμί να να ψηθεί ομοιόμορφα)


και βάλτε ξανά το καπάκι. Τοποθετήστε την κατσαρόλα στο φούρνο και ανάψτε στους 250 ° C. Ψήνουμε για 40 λεπτά και, στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας γάντια φούρνου, αφαιρέστε το καπάκι. Θα δείτε ότι το ψωμί έχει φουσκώσει και έχει αναπτύξει μια ωραία κρούστα, αλλά εξακολουθεί να είναι ανοιχτόχρωμο. Ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να έχει ξεροψημένη κρόυστα.

Αφαιρέστε το δοχείο από το φούρνο, τοποθετήστε το ψωμί σε μια σχάρα (αφαιρέστε το χαρτί ψησίματος εάν εξακολουθεί να είναι προσαρτημένο) και κρυώστε για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τεμαχίσετε. Το ψίχουλο συνεχίζει να μαγειρεύετε ενώ το ψωμί κρυώνει και η κοπή σε ζεστό ψωμί θα επηρεάσει αυτό το σημαντικό βήμα.

Απολαύστε με λίγο λαδι 

ΠΗΓΗ: sbs.com.au

Προηγούμενο άρθροΠουτίγκα με τσουρέκι…πιο γρήγορο δεν γίνετε
Επόμενο άρθροΦτιάξτε αυτόν το υπέροχο Ντακο σε 5 λεπτά…