Υπέροχο τυρόψωμο και πεινιρλί

Συστατικά:

1 ποτήρι (200 ml)

Γάλα 400 ml ( 2 ποτήρια)
Νερό 200 γρ. (1 ποτήρι)
Ξηρή μαγιά 10 γρ. (1 κουταλιά της σούπας)
Αλεύρι 1 κιλά (5 φλιτζάνια)
Ζάχαρη 10 γρ. (1 κουταλιά της σούπας)
Αλάτι 10 g (1 κουταλιά της σούπας)
Φυτικό λάδι 80 γρ (3 κουταλιές της σούπας)
Βούτυρο 30 γρ. (1 κουταλιά της σούπας)
Αυγό 1

Γέμιση

Τυρί μοτσαρέλα 500 γρ
Τυρί παρμεζάνα 400 γρ
Αυγό 1
Βούτυρο 20 γρ

Εκτέλεση

Σε μία μπασίνα αρχίστε να προετοιμάζετε τη ζύμη, ρίξτε 400 ml γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου. Ρίξτε το νερό, η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι κάπου περίπου 30 βαθμούς. Ανακατέψτε λίγο ζάχαρη και προσθέστε επίσης 10 γραμμάρια ξηρής μαγιάς
ανακατέψτε και αφήστε την μαγιά να ενεργοποιηθεί, καλύψτε με καπάκι για 10 λεπτά, αφήστε 10 λεπτά και δείτε μία κρουστα σχηματίστηκε.
Η μαγιά ενεργοποιήθηκε και τώρα προσθέτουμε τα πάντα εδώ με σειρά αλατι 1 κουταλιά της σούπας λάδι, το αυγό, και προσθέτω αλευρι σταδιακα, και ζυμώνουμε σταδιακά μέχρι να πάρουμε μία μαλακή και προσθέτω ενδιάμεσα 30 γραμμάρια μαλακού βουτύρου και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη μας είναι έτοιμη, κολλάει στα χέρια, έτσι πρέπει και να καλυφθεί με καπάκι και να αφεθεί μισή ώρα για φουσκώσει.

Οπότε ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακάτεψα μοτσαρέλα 500 γραμμάρια και 400 γραμμάρια τρομμένη παρμεζάνα , βούτυρο και ένα αυγό τα πάντα μαζί, ζυμώνουμε κραταμε 200 γρ στην άκρη και φτιαχνουμε 2 μπαλες τυριού

Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά δείτε τι ζύμη έχει φουσκώσει και την ζυμώνουμε και απελευθερώνουμε το διοξείδιο του άνθρακα, την τυλίγουμε καλά σε μια μπάλα την βγαζουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και φυσικά θα την κόψουμε τώρα στα δύο και μετα απο το ένα μισο θα φτιαξουμε 4 μπαλες τις σκεπάζω και την υπόλοιπη τυλιξτε την σε μια σακουλα.

Βλέπουμε οι μπαλες έχουν φουσκωσει οποτε παιρνουμε τις 2 τις ανοίγουμε σε μέγεθος πιάτου βάζουμε μέσα στην κάθε μία τις μπάλες τυριού τις κλείνουμε σαν πουγκι και ξαναανοιγουμε σε μέγεθος μεγάλου πιατου
και κανουμε στην μέση μία τρυπα να φαινεται λίγο το τυρί, και πασπαλίζουμε απο πάνω με τυρί.

Τις άλλες δυο τις ανοίγουμε βάζουμε μέσα και σκορπιζουμε το τυρί και κλεινουμε όπως βλέπουμε στην φωτό. Διαμορφώνουμε όπως βλεπουμε στην φωτό χαρασουμε στην μέση και το ανοιγουμε σαν πεινιρλί και συμπληρώνουμε με τυρί.

και έτσι το δεύτερο πεινιρλί μας είναι επίσης έτοιμο, θα του δώσουμε δύο λεπτά για να
ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 200 βαθμούς πριν ξεκινήσουμε ψήνουμε, χρειαζόμαστε 10-15 λεπτά.

Το Πεινιρλί μολις βγει απο το φούρνο σπάμε ένα αυγό πάνω του και το ξαναβάζουμε για 5 λεπτα στο φούρνο να ψηθεί.

Καλή Επιτυχία

 

Προηγούμενο άρθροΠώς να φτιάξετε την περίφημη πίτα τυριών με βραστά φύλλα
Επόμενο άρθροΚις Λωρραίν