Η Πάστα Φλώρα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά, που το προτιμώ για τις Κυριακές μου, γιατί είναι τόσο απλό όσο και νόστιμο. Η συγκεκριμένη συνταγή έχει μια πολύ μαλακή και αφράτη ζύμη που δεν περιέχει βούτυρο, ενώ η μαρμελάδα που επιλέγουμε της δίνει όλη την γεύση που χρειάζεται. Εγώ τη φτιάχνω συνέχεια και πάντα γίνεται ανάρπαστη.
Υλικά
Για το ζυμαράκι:
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε λάδι)
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι, με διαλυμένο 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
4 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, με 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 βανιλίνη
Ξύσμα πορτοκαλιού
Για τη γέμιση:
4-5 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα (της αρεσκείας σας)
Για το γαρνίρισμα:
Ελάχιστο σιρόπι από γλυκό κουταλιού περγαμόντο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, ανακατεύω το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα, τη ζάχαρη, τη βανιλίνη και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Προσθέτω το αλεύρι με το baking powder και ανακατεύω μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Αφήνω κάνα 15λεπτο να ξεκουραστεί, κρατάω 1 κομματι για τα κορδόνια και το υπόλοιπο το στρώνω με το χέρι σε 24 ταψάκι με
αποσπώμενο πάτο
Ρίχνω την μαρμελάδα, φτιαχνω τα κορδόνια και για να γυαλίζει λίγο μετά το ψήσιμο πέρασα το ζυμάρι με ενα πινελο,με ελάχιστο σιρόπι
από γλυκό κουταλιού περγαμόντο
Ψήσιμο στος 160 κάτω αντίσταση και αέρα για να μην καεί η μαρμελάδα γύρω στα 35-40 λεπτά Καλό βράδυ. *Προσθετω κάποιες διευκρινήσεις Στο ζυμαρι βάζω λίγη ζάχαρη ίσα ίσα για να μην είναι άνοστο Η μαρμελάδα από πάνω φέρνει το σύνολο εκεί που πρέπει για τα γούστα μας Αν αγαπάτε τα πολύ γλυκά προσθέστε 3-4 κσ Επίσης προσθέτω στη ζύμη 1 βανιλινη και ξύσμα πορτοκαλιού για άρωμα
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Πάστα Φλώρα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Η ζύμη: Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, αλλά όχι να κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
- Η ζάχαρη: Η ζύμη έχει λίγη ζάχαρη για να μην είναι άνοστη, αλλά η κύρια γλύκα και γεύση προέρχεται από τη μαρμελάδα. Αν αγαπάτε τα πολύ γλυκά, μπορείτε να προσθέσετε 3-4 επιπλέον κουταλιές ζάχαρη στη ζύμη.
- Άρωμα: Το ξύσμα πορτοκαλιού και η βανιλίνη είναι απαραίτητα για να δώσουν ένα υπέροχο άρωμα στο γλυκό.
- Ψήσιμο: Το ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία είναι το μυστικό για να μην καεί η μαρμελάδα. Εγώ χρησιμοποιώ την κάτω αντίσταση και τον αέρα για ομοιόμορφο ψήσιμο.
- Μαρμελάδα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μαρμελάδα της αρεσκείας σας, όπως βερίκοκο, κυδώνι ή φράουλα.
Η Συνταγή είναι της κας Souki Simeonidou







