Φλαούνες

Η Συνταγή είναι της κας Dora Joannou

Υλικά

1 κιλό τυρί Romano, τριμμένο
1 κιλό τυρί φλαούνα, τριμμένο
100 g φρέσκια μαγιά, διαλυμένη σε 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα και 1 κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη
2 κούπες ψιλό σιμιγδάλι
2 φλιτζάνια αλεύρι απλό
14 αυγά
1 μικρό ματσάκι δυόσμο, φύλλα μαζεμένα και ψιλοκομμένα
3 κσ μπέικιν πάουντερ
340 γραμμάρια (2 φλιτζάνια) σουλτανίνα, ή για γεύση

Ζύμη
1 κιλό αλεύρι
5 γρ μαστίχα θρυμματισμένη
10 γρ μαχλέπι, θρυμματισμένο
40 g φρέσκια μαγιά, διαλυμένη σε 125 ml (½ φλιτζάνι) ζεστό γάλα και ½ κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη
125 g μαλακό ανάλατο βούτυρο
1 πρεζα αλάτι
3-4 φλιτζάνια γάλα, περίπου

250γρ σουσάμι
άσπρο ξύδι
6 κρόκοι αβγών, ελαφρά χτυπημένοι
Χρόνος ανάπαυσης 1 ώρα
Χρόνος ψύξης/κατάψυξης όλη τη νύχτα

Εκτέλεση

Θα χρειαστεί να ξεκινήσετε αυτή τη συνταγή 1 ημέρα νωρίτερα.
Για να φτιάξετε τη γέμιση, συνδυάστε τα τυριά, το μείγμα της μαγιάς, το σιμιγδάλι, το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα, ανακατέψτε το δυόσμο, το μπέικιν πάουντερ και τη σουλτανίνα μέχρι να ενωθούν καλά.

Για να φτιάξετε τη ζύμη, βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το μείγμα της μαγιάς, το βούτυρο και το αλάτι.
Προσθέτοντας λίγο-λίγο το γάλα, ζυμώνουμε τα υλικά μαζί μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην κολλήσουν (μην αφήνουμε το γάλα αν δεν χρειάζεται. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη, πετσέτα ή κουβέρτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Εν τω μεταξύ, για να φτιάξετε το γλάσο, βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το σουσάμι, το ξύδι και αρκετό νερό να σκεπάσει και τα αφήνετε να βράσουν. Στραγγίζουμε καλά και απλώνουμε τους σπόρους πάνω από μια πετσέτα για να στεγνώσουν.

Για τη συναρμολόγηση, χωρίστε τη ζύμη σε μεγάλα κομμάτια και απλώστε την σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας μέχρι πάχους περίπου 3 mm. Χρησιμοποιώντας ένα πιατάκι ως μετρο κόψτε σε κύκλους 18 εκ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Στρώστε τα ταψιά με χαρτί ψησίματος.
Πιέστε καλά τη μια πλευρά των στρογγυλών ζυμαριών στο σουσάμι σε πετσέτα για να καλυφθούν καλά οι βάσεις.
Τοποθετήστε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο της πλεύρας που δεν έχει σουσάμι και διπλώστε στις τρεις πλευρές για να κάνετε ένα στρογγυλεμένο τρίγωνο, αφήνοντας ένα κενό στο κέντρο με τη γέμιση εκτεθειμένη. Ή διπλώστε κάθε πλευρά για να φτιάξετε τετράγωνα ή ορθογώνια σχήματα.

Τοποθετήστε στο ταψί. Αλείψτε τις κορυφές με χτυπημένο κρόκο αυγού και ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Η Συνταγή είναι της κας Dora Joannou

Προηγούμενο άρθροΜακαρονόπιτα της Ρέας
Επόμενο άρθροΠιροσκί με πατάτα…πιο λαχταριστά δεν γίνεται