Οι Φωλιές από Κιμά είναι ένα απλά υπέροχο, comfort food, ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι. Πρόκειται για μεγάλα, ζουμερά μπιφτέκια, τα οποία έχουν σχηματιστεί σε “φωλιές” και γεμίζονται με πλούσια υλικά, όπως μπέικον, μανιτάρια και τυριά. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η χρήση ανάμεικτου κιμά, που εξασφαλίζει τη ζουμερή υφή, αλλά και το σωστό ψήσιμο του αυγού στο κέντρο. Αυτό το πιάτο συνοδεύεται τέλεια με αρωματικές τηγανιτές πατάτες, όπως προτείνεται στη συνταγή. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα φαγητό που όλοι θα λατρέψουν.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τον Κιμά (Μπιφτέκια):

  • 500 γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος
  • 200 γρ. Κιμάς αρνίσιος (ή χοιρινός)
  • 6 κσ Φρυγανιά τριμμένη
  • 1 Αυγό
  • 1 Μεγάλο κρεμμύδι ξερό (τριμμένο)
  • 1/2 Ματσάκι μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
  • 2 κσ Νερό
  • Αλάτι, Μαύρο πιπέρι, Κύμινο (κατά βούληση)

Για τη Γέμιση (Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, ανάλογα με τις φωλιές):

  • 1/2 Φλιτζάνι τηγανητό μπέικον (ψιλοκομμένο)
  • Μανιτάρια (ψιλοκομμένα και σοταρισμένα)
  • Καπνιστό Τυρί (π.χ. μετσοβόνε, κομμένο σε κύβους)
  • Αυγά (τόσα όσες οι φωλιές, περίπου 4-6 μικρά)
  • Τυρί κίτρινο τριμμένο (για το πασπάλισμα, π.χ. γκούντα/κεφαλοτύρι)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Προετοιμασία Κιμά: Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια: τον μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά, τη φρυγανιά, το αυγό, το τριμμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και τις 2 κσ νερό. Τα ζυμώνουμε πολύ καλά, τουλάχιστον για 5 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει και να δέσουν οι γεύσεις. Αυτό βοηθάει πολύ στο πλάσιμο των Φωλιών από Κιμά.

Σχηματισμός Φωλιών: Πλάθουμε τον κιμά σε μεγάλα μπιφτέκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Πιέζουμε το κέντρο του κάθε μπιφτεκιού με τον πάτο ενός κουτιού αναψυκτικού ή ενός ποτηριού (βρεγμένου με νερό) για να σχηματιστεί μια εσοχή – το «μπολ» ή «φωλιά».

Γέμισμα και Ψήσιμο: Γεμίζουμε τις φωλιές με το μείγμα από ψιλοκομμένο μπέικον, σοταρισμένα μανιτάρια και τους κύβους καπνιστού τυριού.

Τέλος, βάζουμε ένα αυγό (ολόκληρο ή μόνο τον κρόκο, αν είναι μεγάλα) στη μέση της κάθε φωλιάς και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 210 °C (αντιστάσεις), για περίπου 20 λεπτά.

Λίγο πριν είναι έτοιμες οι Φωλιές από Κιμά (περίπου 5 λεπτά πριν το τέλος), πασπαλίζουμε με το τριμμένο κίτρινο τυρί και αφήνουμε να λιώσει και να ροδίσει ελαφρώς.

Για τις Πατάτες: Οι πατάτες ψήνονται ιδανικά σε φριτέζα αέρος ή στον φούρνο. Τις κόβουμε σε κύβους, τις ανακατεύουμε με ελαιόλαδο, μια πρέζα αλάτι, δεντρολίβανο, θυμάρι, μαύρο πιπέρι και πάπρικα. Σερβίρουμε τις φωλιές με τις αρωματικές πατάτες.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Active Preparation Time: 20 λεπτά

Χρόνος Μαρινάδας/Αναμονής: 60 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 20-25 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να μην τρέξει το αυγό κατά το ψήσιμο, φροντίστε η εσοχή της φωλιάς να είναι αρκετά βαθιά. Επίσης, μπορείτε να σοτάρετε ελαφρά τα μανιτάρια πριν τα βάλετε στη γέμιση, ώστε να μη βγάλουν υγρά. Δείτε κι άλλες συνταγές με κιμά στο φούρνο.

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αρνίσιο κιμά, μπορείτε να βάλετε 700 γρ. μοσχαρίσιο και ρη 200 γρ. χοιρινό, για να παραμείνουν οι Φωλιές από Κιμά ζουμερές.

Για τις πατάτες, μπορείτε να τις προψήσετε στον φούρνο (αντί να τις τηγανίσετε) στους 200°C για 30 λεπτά, μαζί με τα αρωματικά.


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Μπιφτέκια Γεμιστά με Φέτα

Ζουμερό Ρολό Κιμά με Γέμιση

Αρωματικές Πατάτες Φούρνου