Αυτή η παραδοσιακή συνταγή Χοιρινή σπάλα στην κατσαρόλα φτιάχνεται με απλά υλικά και εγγυάται ζουμερό και γευστικό κρέας που λιώνει στο στόμα. Σιγοβράζει σε πλούσια σάλτσα, αρωματισμένη με λαχανικά και μυρωδικά.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για το Κρέας και τη Σάλτσα:

  • 1 κιλό – Χοιρινή σπάλα (κομμένη σε μερίδες)
  • 1/2 φλιτζάνι – Ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο – Κρεμμύδι (κομμένο σε ροδέλες)
  • 2 σκελίδες – Σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 1 – Πράσινη πιπεριά (κομμένη σε λωρίδες)
  • 1 – Κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε λωρίδες)
  • 1/2 φλιτζάνι – Λευκό κρασί (προαιρετικό)
  • 1 φλιτζάνι – Νερό (για το πρώτο βράσιμο)
  • 1 ποτήρι κρασιού – Νερό (για το τελικό σιγόβρασμα)
  • Χυμός από 1 – Λεμόνι
  • 1/2 κουτ. γλυκού – Ρίγανη
  • 1/2 κουτ. σούπας – Πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)
  • Όσο χρειάζεται – Αλάτι και πιπέρι



Εκτέλεση

Α. Σοτάρισμα Κρέατος και Κρεμμυδιού:

Ζεσταίνουμε ένα φαρδύ και ρηχό σκεύος (κατσαρόλα) σε δυνατή φωτιά χωρίς λάδι.

Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος στο σκεύος και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές .

Προσθέτουμε το κρεμμύδι (κομμένο σε ροδέλες) και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Βάζουμε καπάκι και κουνάμε λίγο την κατσαρόλα να μαλακώσουν τα κρεμμύδια ( μανέψουν ).



Β. Σιγόβρασμα Κρέατος:

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι νερό (ή το κρασί και μετά το νερό).

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει (περίπου 60-80 λεπτά, ανάλογα το κρέας).

Γ. Προσθήκη Λαχανικών και Σάλτσας:

Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο , προσθέτουμε το σκόρδο , τις πιπεριές (πράσινη και κόκκινη), αλατοπίπερο , την πάπρικα και το ελαιόλαδο (1/2 φλιτζάνι).

Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε ένα ποτήρι κρασιού νερό (ή άλλο υγρό) και μόλις αυτό ζεστάνει , ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και τη ρίγανη .

Ανακατέψτε καλά και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για άλλα 30 λεπτά , μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι πιπεριές.

Σερβίρετε ζεστό με ρύζι , πατάτες ή πουρέ πατάτας .




Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 1.5 – 2 ώρες (Σιγόβρασμα)


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Ζουμερό Κρέας που Λιώνει

Κρέας: Η σπάλα είναι ιδανική γιατί έχει αρκετό ενδομυϊκό λίπος που το κρατάει ζουμερό κατά το πολύωρο σιγόβρασμα . Αντί για σπάλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπούτι χοιρινό .

Σοτάρισμα: Το σοτάρισμα του κρέατος στην αρχή είναι απαραίτητο για να «κλειδώσουν» οι χυμοί και να αποκτήσει πλούσια γεύση.

Πιπεριές/Σκόρδο: Μην προσθέσετε τις πιπεριές και το σκόρδο από την αρχή! Αν προστεθούν προς το τέλος , διατηρούν το χρώμα τους, τη φρεσκάδα τους και το άρωμά τους, κάτι που είναι κλειδί σε αυτή τη συνταγή.

Κοπή Ρολών: Η προσθήκη του λεμονιού γίνεται στο τέλος , ώστε να διατηρήσει την οξύτητα και τη φρεσκάδα της γεύσης. Αν το προσθέτατε στην αρχή, θα εξατμιζόταν και θα σκλήραινε λίγο το κρέας.


 

Σχετικές Συνταγές 

Χοιρινό Κρασάτο με Πορτοκάλι

Αρνάκι Λεμονάτο στην Κατσαρόλα

Μοσχαράκι με Μανιτάρια α λα Κρεμ


H συνταγή είναι της κας Souki Simeonidou


 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Χοιρινό κρασάτο !!!

Χοιρινό κρασάτο με πιπεριές | Παραδοσιακή νοστιμιά ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι. Απολαύστε την με τους αγαπημένους σας!

Υλικά

800 γρ – 1 κιλό χοιρινό (κομμένο σε μικρές μερίδες)
1 κρεμμύδι
2 πράσινες
2 κόκκινες πιπεριές
2 σπασμένες σκελίδες σκόρδο .
1 ποτήρι λευκο ξηρό κρασί
αλάτι πιπερι
Ελαιόλαδο
ρίγανη

Εκτέλεση

Αράδιασμα τα κομμάτια στην κατσαρόλα με 3/4 ποτηριού νερό καπάκι χαμηλή φωτιά να βράσουν για καμιά ώρα .
Είναι ξεκοκαλισμένα κότσια και θέλουν το χρόνο τους .
Μόλις μαλακώσουν ελαιόλαδο,κρεμμύδι σε μισοφέγγαρα μεγάλα κομμάτια πράσινης και κόκκινης πιπεριάς 2 σπασμένες σκελίδες σκόρδο .
Τσιγάρισμα να πάρουν χρώμα .

Αρκετά γυρίσματα και αν πιάσουν ελαφρά ακόμα καλύτερα .
Σβήσιμο με λευκο ξηρό κρασί αλατοπίπερο χαμηλή φωτιά για κανα 1/2ωρο .
Μολις το φαγητό μείνει με λίγο ζουμάκι ρίγανη και κλεισιμο !

Η συνταγή είναι της φίλης μας Souki Simeonidou