Το Χοιρινό Αρκαδίας λαγωτό είναι ένα φαγητό με ιστορία, πλούσιο σε γεύση και αρώματα που ξυπνάνε αναμνήσεις. Η συνταγή αυτή δίνει ένα κρέας τόσο τρυφερό που λιώνει στο στόμα, σε συνδυασμό με μια μοναδική σάλτσα σκόρδου που το απογειώνει. Εγώ το έχω φτιάξει και με μοσχάρι και έγινε εξίσου καλό, οπότε σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Χοιρινό Αρκαδίας Λαγωτό

Χοιρινό Αρκαδίας Λαγωτό

Σήμερα θα φτιάξουμε ένα παραδοσιακό και πεντανόστιμο φαγητό με βαθιές ρίζες από την ορεινή Αρκαδία: το Χοιρινό Αρκαδίας λαγωτό. Είναι ένα φαγητό που παλιά το έφτιαχναν με λαγό, εξού και το όνομά του, αλλά σήμερα γίνεται εξίσου νόστιμο με χοιρινό ή μοσχάρι, και εγώ το προτείνω ανεπιφύλακτα για το γιορτινό τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου!

Prep Time 25 minutes
Cook Time 1 hour 15 minutes
Total Time 1 hour 40 minutes

Ingredients

Για να φτιάξουμε αυτό το νόστιμο φαγητό για 5-6 άτομα, θα χρειαστούμε:

  • 1.400 γρ. Χοιρινός λαιμός ή σπάλα (κομμένα σε κύβους)
  • 2 μεγάλα Κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 3 μεγάλες φρέσκες Ντομάτες (τριμμένες)
  • 1 κουταλιά της σούπας Ντοματοπελτές
  • 80 ml Ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας Ζάχαρη
  • 1 Ξυλάκι κανέλας
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ζεστό νερό για το βράσιμο

Για τη σάλτσα σκόρδου (σκορδαλιά):

  • 3 φέτες Μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα (περίπου 120 γρ.)
  • 8–10 σκελίδες Σκόρδο (λιωμένες)
  • 100 γρ. Καρύδια (χοντροκομμένα)
  • 80 ml ξύδι (2–3 σφηνοπότηρα)

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το νόστιμο και παραδοσιακό φαγητό.

Κόβω το χοιρινό σε κύβους περίπου 3-3,5 εκ. ή το αγοράζω έτοιμο κομμένο. Ψιλοκόβω τα κρεμμύδια σε μικρά καρέ και περνάω τις ντομάτες από τον χοντρό τρίφτη. Ρίχνω 80 ml ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο και το αφήνω να κάψει. Σοτάρω τα κομμάτια του κρέατος λίγα-λίγα, για να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές, και τα βγάζω σε ένα πιάτο. Στο ίδιο λάδι, προσθέτω το κρεμμύδι και το αφήνω να μαραθεί καλά. Στη συνέχεια, προσθέτω τον ντοματοπελτέ μαζί με μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τα σοτάρω για λίγο μαζί. Προσθέτω την τριμμένη ντομάτα και μόλις πάρει βράση, ρίχνω ξανά το κρέας στην κατσαρόλα. Προσθέτω το ανάλογο αλάτι και λίγο πιπέρι, μαζί με το ξυλάκι κανέλας. Ρίχνω τόσο ζεστό νερό όσο να σκεπαστεί το κρέας. Το αφήνω να σιγοβράζει με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσει το κρέας, για μία με μιάμιση ώρα.

για τη σάλτσα σκόρδου

Ενώ το κρέας βράζει, μπορώ να ετοιμάσω τη σάλτσα. Λιώνω τα σκόρδα στο γουδί ή τα περνάω από το μπλέντερ. Χοντροκόβω τα καρύδια στο μπλέντερ, ώστε να μένουν και κάποια κομμάτια για να τα αισθάνεται κανείς στο δόντι. Όταν το κρέας είναι έτοιμο και έχει γίνει λουκούμι, αφαιρώ το ξυλάκι της κανέλας. Προσθέτω στην κατσαρόλα την ψίχα του ψωμιού, το λιωμένο σκόρδο και το ξύδι. Ανακατεύω καλά, σκεπάζω και μόλις πάρει βράση μετράω 5 λεπτά και το κατεβάζω από τη φωτιά. Αφήνω το φαγητό για περίπου 20 λεπτά να ηρεμήσει και να δέσουν οι γεύσεις. Λίγο πριν σερβίρω, προσθέτω τα χοντροκομμένα καρύδια και ανακατεύω.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή