Χοιρινό Αυγολέμονο με άγρια χόρτα

Υλικά:

Ένα κιλό με ένα διακόσια χοιρινή σπάλα κομμένη σε μερίδες
Ένα κιλό διάφορα, καθαρισμένα, άγρια χόρτα, όπως ραδίκια, καυκαλήθρες, σέσκλα, μυρώνια κομμένα σε μήκος 10 πόντων περίπου. Αλλά και ψιλοκομμένο πράσο και 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Μισό φλ. λάδι
2 φύλλα δάφνη
Λίγο κρασί ροδίτη
2 κουταλιές αλεύρι
Χυμό από 2 λεμόνια και ένα αυγό* για το αυγόκομμα
Αλάτι-πιπέρι**

Εκτέλεση:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα χόρτα, τα κόβουμε και στη συνέχεια τα βράζουμε με μπόλικο νερό να μαλακώσουν (είναι πιο σκληρά από τα ήμερα ). Τα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας σε απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια το βάζουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα μαζί με το λάδι να ροδίσει ελαφρά. Ρίχνουμε μετά τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα πράσσα και αφού τραβήξουν τα ζουμιά τους, «σβήνουμε» το φαγητό με το κρασί, προσθέτουμε ζεστό νερό,*** να σκεπάσει το κρέας κατά τα δύο τρίτα, τα δαφνόφυλλα και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά* για 45΄. Περίπου ένα τέταρτο πριν βράσει το κρέας ρίχνουμε και τα χόρτα. Τότε προσθέτουμε και το αλατοπίπερο.

Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχει μείνει με το ζουμί του, χωρίς να κολυμπάει σε πολύ νερό. Αν χρειαστεί μάλιστα περισσότερο νερό το προσθέτουμε λίγο-λίγο . Διαλύουμε το αλεύρι με λίγο κρύο νερό και πήζουμε ελαφρά τη σάλτσα.

Τέλος χωρίζουμε το αυγό, χτυπάμε το ασπράδι σε ελαφριά μαρέγκα και στη συνέχεια βάζουμε τον κρόκο. Ρίχνουμε το λεμόνι και βεβαίως λίγο από το ζουμί του φαγητού, διαφορετικά θα «κόψει» το αυγό. Προσθέτουμε το αυγό στο φαγητό κουνώντας γρήγορα την κατσαρόλα προς όλες τις κατευθύνσεις . Έτσι θα έχουμε μια όμορφα ομογενοποιημένη σάλτσα. Το αφήνουμε να πάρει μια μικρή βράση με το αυγό, ε και στη συνέχεια …στρώνουμε το τραπέζι!

Καλή επιτυχία!

Photo: Urania Zantioti

Προηγούμενο άρθροΠεντανόστιμα Linguine με άρωμα θάλασσας μια απόλαυση για τον ουρανίσκο
Επόμενο άρθροΚοκκινιστό στο τηγάνι