Αν σας αρέσει η συνταγή μας, Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!

Το Χοιρινό με ραδίκια αυγολέμονο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου! Είναι τόσο ζεστό, τόσο νόστιμο και συνδυάζει τέλεια τη γεύση του χοιρινού με τη φρεσκάδα των ραδικιών, όλα αγκαλιασμένα από ένα πλούσιο και βελούδινο αυγολέμονο. Είναι ένα φαγητό που φτιάχνω συχνά, ειδικά τις κρύες μέρες, και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα! Πάμε να δούμε πώς θα φτιάξετε κι εσείς αυτό το φανταστικό Χοιρινό με ραδίκια αυγολέμονο.

Χοιρινό με ραδίκια αυγολέμονο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου

Πιάτο με χοιρινό κρέας με ραδίκια αυγολέμονο και πλούσια σάλτσα, σερβιρισμένο ζεστό.

Φτιάξτε το παραδοσιακό Χοιρινό με ραδίκια αυγολέμονο! Ένα ζουμερό και υγιεινό πιάτο που συνδυάζει τέλεια τη γεύση του χοιρινού με τη φρεσκάδα των ραδικιών.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 hour 30 minutes
Total Time 1 hour 50 minutes

Ingredients

  • Χοιρινό κρέας (ό,τι κομμάτι μας αρέσει, ιδανικά από μπούτι ή σπάλα, κομμένο σε μερίδες) περίπου 800 γρ. - 1 κιλό
  • Ελαιόλαδο λίγο, περίπου 3-4 κουταλιές της σούπας
  • Κρεμμύδι μεγάλο 1 τριμμένο
  • Πελτές ντομάτας 1 κουταλιά της σούπας (μικρή)
  • Αλάτι όσο μας αρέσει
  • Πιπέρι όσο μας αρέσει
  • Ραδίκια (ή άλλα χόρτα της αρεσκείας μας, όπως βρούβες, ζοχιά) 1 κιλό περίπου, καθαρισμένα και πλυμένα
  • Νερό ή ζωμός λαχανικών/κρέατος αρκετό για να σιγοβράσει το κρέας

Για το αυγολέμονο

  • Αυγ: 2 (μόνο οι κρόκοι ή ολόκληρα, ανάλογα την προτίμηση)
  • Χυμός λεμονιο: από 1-2 λεμόνια (ανάλογα πόσο ξινό το θέλετε)
  • Ζωμός από το φαγητ: 1-2 κουτάλες

Instructions

    Πάμε τώρα βήμα-βήμα να φτιάξουμε αυτό το λαχταριστό Χοιρινό με ραδίκια αυγολέμονο:

  1. Ξεκινάω αλατίζοντας καλά το χοιρινό κρέας. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και το αφήνω να ζεσταθεί.
  2. Μόλις κάψει το λάδι, βάζω το κρέας στην κατσαρόλα και το ροδίζω καλά από όλες τις πλευρές. Θέλω να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα, αυτό θα δώσει ωραία γεύση.
  3. Μόλις ροδίσει το κρέας, προσθέτω το μεγάλο τριμμένο κρεμμύδι. Το σοτάρω για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθεί και να γυαλίσει.
  4. Ρίχνω και λίγο πελτέ ντομάτας, καθώς και πιπέρι. Ανακατεύω καλά για ένα λεπτό, ώστε να βγάλει ο πελτές τα αρώματά του.
  5. Προσθέτω αρκετό νερό (ή ζωμό) στην κατσαρόλα, τόσο ώστε να σκεπάζει το κρέας. Σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι και το αφήνω να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι το κρέας να μαλακώσει σχεδόν τελείως. Αυτό θα πάρει αρκετή ώρα, ανάλογα με το κομμάτι του κρέατος, περίπου 1 με 1,5 ώρα.
  6. Εν τω μεταξύ, πλένω και καθαρίζω πολύ καλά τα ραδίκια μου. Τα ζεματάω σε μια άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Τα στραγγίζω πολύ καλά.
  7. Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, το αφαιρώ προσεκτικά από την κατσαρόλα και το βάζω στην άκρη.
  8. Στην ίδια κατσαρόλα, μέσα στο ζουμί του κρέατος, βάζω τα ζεματισμένα και στραγγισμένα ραδίκια. Από πάνω τους, ξαναβάζω το κρέας.
  9. Σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει όλα μαζί για κάνα τέταρτο (περίπου 15 λεπτά), ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και να πάρουν τα ραδίκια τη νοστιμιά του κρέατος.

Για το αυγολέμονο:

  1. Στο τέλος, φτιάχνω το αυγολέμονο. Σε ένα μπολ, χτυπάω καλά τα αυγά (ολόκληρα ή μόνο τους κρόκους, όπως προτιμάτε).
  2. Προσθέτω τον χυμό λεμονιού και συνεχίζω το χτύπημα.
  3. Παίρνω 1-2 κουτάλες ζεστό ζωμό από το φαγητό και τον ρίχνω σιγά σιγά στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς, για να πάρει θερμοκρασία και να μην "κόψει" το αυγό.
  4. Αφαιρώ την κατσαρόλα με το φαγητό από τη φωτιά. Ρίχνω το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά για να πάει παντού και να δέσει η σάλτσα. Δεν βράζω άλλο το φαγητό μετά το αυγολέμονο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να κόψει.
  5. Σερβίρω αμέσως το Χοιρινό με ραδίκια αυγολέμονο ζεστό!

Η Συνταγή είναι της κας Κωνσταντίνα Ριζάκου

Notes

Για να γίνει το Χοιρινό με ραδίκια αυγολέμονο σας πραγματικά αξεπέραστο, έχω μερικά τιπς για εσάς:

Το κρέας: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε κομμάτι χοιρινού, αλλά το μπούτι ή η σπάλα δίνουν πιο ζουμερό αποτέλεσμα. Αν θέλετε να γίνει πιο γρήγορα, κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια.

Χόρτα: Αντί για ραδίκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα άγρια χόρτα, όπως βρούβες, ζοχιά ή ακόμα και σπανάκι, ανάλογα με την εποχή και τις προτιμήσεις σας.

Πελτές: Μια μικρή ποσότητα πελτέ δίνει βάθος στη γεύση, αλλά μην το παρακάνετε για να μην βαρύνει το φαγητό.

Αυγολέμονο: Για ένα πιο πλούσιο αυγολέμονο, χρησιμοποιήστε μόνο τους κρόκους. Για ένα πιο ελαφρύ, χρησιμοποιήστε ολόκληρα αυγά. Πάντα να προσθέτετε ζεστό ζωμό σιγά σιγά στο αυγολέμονο πριν το ρίξετε στην κατσαρόλα, για να μην κόψει.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή