Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli

Το Χοιρινό Φρικασέ Αυγολέμονο είναι μια κλασική comfort food συνταγή, εδώ εμπλουτισμένη με πράσο και μάραθο (ή άνηθο) για ένα πιο αρωματικό και πλούσιο αποτέλεσμα. Η προσθήκη ρυζιού Καρολίνα το κάνει ένα ολοκληρωμένο πιάτο. Το μυστικό είναι η σωστή προετοιμασία του αυγολέμονου, ώστε να είναι βελούδινο και να μην κόψει.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για το Κρέας & τη Βάση:

  • 1+1/2 κιλό – Σπάλα χοιρινή (κομμένη σε μικρές μερίδες)
  • 100 γρ. – Ελαιόλαδο
  • 1 – Κρεμμύδι ξερό (κομμένο σε φέτες)
  • 2 – Πράσα (κομμένα σε φέτες)
  • 1+1/2 λίτρο – Νερό (1 λίτρο για το κρέας & 1/2 λίτρο για το ρύζι)

Για τη Γεύση & Ολοκλήρωση:

  • 2 – Μαρούλια μέτρια (χονδροκομμένα)
  • Λίγο – Μάραθος (ή άνηθος, ψιλοκομμένος)
  • 1 κρασοπότηρο – Ρύζι Καρολίνα
  • 3 κουτ. γλυκού – Αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού – Κουρκουμάς
  • Λίγο – Πιπέρι

Για το Αυγολέμονο:

  • 3 – Αβγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • Χυμό από 1+1/2 – Λεμόνι
  • Λίγο – Ζωμός (από το φαγητό)

Εκτέλεση

Α. Σοτάρισμα & Μαγείρεμα Κρέατος:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.

Ρίχνουμε το πράσο και το τσιγαρίζουμε . Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χοιρινό και το σοτάρουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει .

Ρίχνουμε το 1 λίτρο νερό . Σκεπάζουμε τη χύτρα ( μαγείρεμα 10 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει) ή την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 35-40 λεπτά , ή μέχρι το χοιρινό να μαλακώσει και οι γεύσεις να ενωθούν .

Β. Προσθήκη Λαχανικών & Ρυζιού:

Προσθέτουμε τώρα το μισό λίτρο νερό , το μαρούλι , τον μάραθο (ή άνηθο) και το ρύζι Καρολίνα . Προσθέτουμε επίσης πιπέρι , κουρκουμά και αλάτι .

Σιγοβράζουμε για άλλα 20 λεπτά , ή μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί και το φαγητό να έχει αρκετό ζουμί για το αυγολέμονο.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει ελαφρώς .

Γ. Αυγολέμονο:

Σε ένα μπολ , χτυπάμε τα 3 αυγά να αφρατέψουν και μετά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού .

Αφαιρούμε λίγο από το ζουμί του φαγητού ( ζεστό αλλά όχι καυτό ) και το προσθέτουμε στα αυγά σιγά-σιγά , χτυπώντας συνεχώς για να ανέβει η θερμοκρασία των αυγών ( témperage ).

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα των αυγών πίσω στην κατσαρόλα, ανακινώντας συνεχώς την κατσαρόλα για να μην κόψει το αυγό.

Αφήνουμε να σταθεί 5-10 λεπτά και σερβίρουμε ζεστό με φρέσκο ψωμί.


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Κατσαρόλα): 55 – 60 λεπτά (35-40′ κρέας + 20′ ρύζι)

Χρόνος Μαγειρέματος (Χύτρα): 30 λεπτά (10′ κρέας + 20′ ρύζι/λαχανικά)


Χρήσιμα Tips

Το Μυστικό για το Βελούδινο Αυγολέμονο

Αυγά & Θερμοκρασία: Για να αποφύγετε να κόψει το αυγολέμονο , βεβαιωθείτε ότι τα αυγά είναι σε θερμοκρασία δωματίου . Το ζουμί του φαγητού που θα προσθέσετε στα αυγά πρέπει να είναι ζεστό , αλλά όχι καυτό (Tip: όταν το αγγίζετε να το αντέχει το χέρι σας), για να γίνει σωστά η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας ( témperage ).

Σοτάρισμα: Το καλό σοτάρισμα του χοιρινού στην αρχή είναι απαραίτητο για να « κλειδώσουν » οι χυμοί και να αποκτήσει πλούσια γεύση .

Πλούσια Γεύση: Για πιο πλούσια γεύση και άρωμα, προσθέστε λίγο κρασί (λευκό ή κόκκινο) κατά το σοτάρισμα του κρέατος, αφού ροδίσει, και αφήστε το να εξατμιστεί πριν ρίξετε το νερό.

Γαρνίρισμα: Για μια πιο γιορτινή εμφάνιση και έξτρα φρεσκάδα, γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό ή δυόσμο πριν σερβίρετε.


 

Σχετικές Συνταγές 

Κοτόπουλο Φρικασέ Αυγολέμονο

Αρνί Φρικασέ με Μαρούλια

Μοσχαρίσια Στηθοπλευρά στη Γάστρα