Σπανακοπρασοπιτα με παραδοσιακό χειροποίητο Φύλλο

Υλικά

1 1/2 κιλό σπανάκι φρέσκο
3 πράσα
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1/2 κιλό φέτα
5 αυγά
αλάτι και πιπέρι

Για το φύλλο

500 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ξύδι
1 κ.γ αλάτι
Νερό όσο σηκώσει

Για την επάλειψη

3/4 του φλυτζανιού φυτίνη
1/4 του φλυτζανιού ελαιόλαδο
Για το άνοιγμα των φύλλων θα χρειαστούμε κορνφλάουρ

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει το ζυμάρι από τα τοιχώματα του μπολ και από το χέρι μας. Αλευρώνουμε ένα μπολ βάζουμε το ζυμάρι μας μέσα και σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα .
Ανοίγουμε 6 φύλλα διαστάσεων 25 X 25. Αλείφουμε το κάθε φύλλο με το μείγμα φυτινής ελαιολάδου.
Φτιάχνουμε δύο τριάδες τοποθετώντας τρία φύλλα το ένα πάνω στο άλλο.
Τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Στη συνέχεια αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας με το κορν φλάουρ και ανοίγουμε δύο φύλλα με τον πλάστη. Το κάτω φύλλο το ανοίγουμε λίγο μεγαλύτερο.

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το φύλλο.
Βάζουμε την γέμιση μας τοποθετούμε και το δεύτερο φύλλο από πάνω. Οι άκρες του φύλλου που περισσεύουν τις διπλώνουμε στρίβοντας τες προς τα μέσα κάνοντας έναν ωραίο κόθρο στην άκρη.
Χαράζουμε την πίτα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου μία ώρα και 15 λεπτά ανάλογα το φούρνο.

Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι το καθαρίζουμε και το χοντροκόβουμε. Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια και τα πράσα. Μόλις μαλακώσουν και γυαλίσουν προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε τον άνηθο το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Σ ένα μπολ χοντροκόβουμε τη φέτα προσθέτουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε πιπέρι και προσθέτουμε το μίγμα στην κατσαρόλα.Ανακατεύουμε. η γέμιση είναι έτοιμη να την βάλουμε στο ταψί.

Τips

Μόλις βγει η πίτα από το φούρνο τη ραντίζουμε με το χέρι μας με λίγες σταγόνες νερό και καλύπτουμε για 10 λεπτά με στεγνή πετσέτα αφαιρούμε την πετσέτα αφήνουμε λίγο να κρυώσει και απολαμβάνουμε μία νοστιμότατη και κριτσανιστή σπανακόπιτα!!!!

Καλή επιτυχία!!!!

Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Προηγούμενο άρθροΜαμαδίστικοι Σιροπιαστοί Λουκουμάδες
Επόμενο άρθροΚρεμώδης σάλτσα σκόρδου και μανιταριών