Οι ψητές μελιτζάνες με ντομάτα και τυριά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά, γιατί είναι τόσο απλό και ταυτόχρονα τόσο νόστιμο. Είναι το τέλειο πιάτο για να απολαύσετε τις γεύσεις του καλοκαιριού όλο τον χρόνο, με την πλούσια σάλτσα ντομάτας και τα λιωμένα τυριά να αγκαλιάζουν τις τρυφερές μελιτζάνες. Εγώ το φτιάχνω πολύ συχνά, είναι ένα φαγητό που δεν υπάρχει περίπτωση να μην αρέσει σε κανέναν.


Υλικά για τις Ψητές Μελιτζάνες

  • 3 μελιτζάνες
  • 700 ml πουρές ντομάτας
  • 400 γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε κύβους
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Φρέσκος βασιλικός
  • Αλάτι
  • Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • Ρίγανη

Εκτέλεση της Συνταγής

Ρίχνω λίγο λάδι στην κατσαρόλα, προσθέτω τη σκελίδα σκόρδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα τσιγαρίζω μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνω τον πουρέ ντομάτας. Προσθέτω τον βασιλικό και αλατοπιπερώνω. Μαγειρεύω για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να είναι έτοιμη.

Στο μεταξύ, κόβω τις μελιτζάνες σε φέτες ίδιου πάχους κατά μήκος και τις ψήνω στο σχαροτήγανο και από τις δύο πλευρές.

Για τη συναρμολόγηση, ρίχνω λίγη σάλτσα ντομάτας στον πάτο του ταψιού. Τοποθετώ την πρώτη στρώση από τις ψητές μελιτζάνες. Προσθέτω περισσότερη σάλτσα και πασπαλίζω με την ψιλοκομμένη μοτσαρέλα και την τριμμένη παρμεζάνα. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία τρεις φορές μέχρι να γεμίσει το πυρέξ. Στην τελευταία στρώση, ρίχνω από πάνω λίγο λάδι, μοτσαρέλα, παρμεζάνα και ρίγανη.

Ψήνω στους 180°C για 50 λεπτά. Οι ψητές μελιτζάνες με τυριά είναι έτοιμες για σερβίρισμα.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 50 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 10 λεπτά

Χρήσιμα Tips για τις Μελιτζάνες

Για να βγάλουν τα υγρά τους οι μελιτζάνες και να μην είναι πικρές, μπορείτε να τις αλατίσετε για 15-20 λεπτά πριν τις ψήσετε και μετά να τις ξεπλύνετε και να τις στεγνώσετε καλά.

Αν δεν έχετε σχαροτήγανο, μπορείτε να ψήσετε τις μελιτζάνες και στον φούρνο για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα ντομάτας λίγο κόκκινο κρασί ή μια πρέζα ζάχαρη για να εξισορροπήσετε την οξύτητα.

Καλή Απόλαυση