Το Ψωμί Ακορντεόν με Τυρί και Σκόρδο είναι ένα πραγματικό αριστούργημα για κάθε σπιτικό τραπέζι. Με την εντυπωσιακή του εμφάνιση που θυμίζει ακορντεόν και την ακαταμάχητη γεύση του λιωμένου τυριού και του αρωματικού σκόρδου, αυτό το ψωμί είναι βέβαιο ότι θα γίνει το αγαπημένο όλων. Εγώ το φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζεται αμέσως!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Ψωμί Ακορντεόν με Τυρί και Σκόρδο

Ετοιμάζεστε να φτιάξετε ένα ψωμί που θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι και θα κλέψει την παράσταση στο τραπέζι; Το Ψωμί Ακορντεόν με Τυρί και Σκόρδο είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε! Αφράτο, αρωματικό και με λιώμένο τυρί που τραβιέται, είναι ιδανικό για να το απολαύσετε με την οικογένεια ή τους φίλους σας. Εγώ το λατρεύω και είμαι σίγουρη ότι κι εσείς θα το λατρέψετε!
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτό το μοναδικό Ψωμί Ακορντεόν με Τυρί και Σκόρδο θα χρειαστούμε τα εξής: (εγώ έκανα 2 τα υλικά είναι για ένα ψωμί)
Για τη Ζύμη:
- 380 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 ml Νερό (χλιαρό)
- 12 γρ. Νωπή μαγιά (ή 4 γρ. ξηρή μαγιά)
- 6 γρ. Αλάτι
- 10 γρ. Ζάχαρη
- 60 γρ. Ηλιέλαιο (ραφιναρισμένο)
Για τη Γέμιση:
- 40 γρ. Βούτυρο (λιωμένο)
- 100-150 γρ. Τυρί (ό,τι μας αρέσει, π.χ. μοτσαρέλα, γκούντα, γραβιέρα, τριμμένο)
- 1 Σκελίδα σκόρδο (μεγάλη, περασμένη από πρέσα ή ψιλοκομμένη)
- Μαϊντανός (ψιλοκομμένος, λίγος, μπορείτε και άλλα μυρωδικά)
- Μία πρέζα αλάτι
Για το Άλειμμα:
- 1 τεμ. Αυγό (χτυπημένο)
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το αρωματικό και αφράτο Ψωμί Ακορντεόν με Τυρί και Σκόρδο:
- Βήματα για τη Ζύμη:
Ενεργοποιώ τη μαγιά:
Σε ένα μεγάλο μπολ, διαλύω τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Αφήνω για 5-10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια.
Ζυμώνω τη ζύμη:
Προσθέτω το ηλιέλαιο και το αλάτι στο μείγμα της μαγιάς.
Στη συνέχεια, προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνω μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη.
Συνεχίζω το ζύμωμα στον πάγκο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική, χωρίς να κολλάει.
Πρώτο φούσκωμα:
Αλείφω ελαφρά ένα μπολ με λάδι, τοποθετώ τη ζύμη μέσα, την καλύπτω με μία πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνω να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου μιάμιση ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. - Βήματα για τη Γέμιση:
Ετοιμάζω το αρωματικό βούτυρο:
Λιώνω το βούτυρο (40 γρ.).
Προσθέτω το σκόρδο (περασμένο από πρέσα), τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και μία πρέζα αλάτι στο λιωμένο βούτυρο και ανακατεύω καλά. - Βήματα για το Σχηματισμό του Ψωμιού:
Ανοίγω τη ζύμη:
Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ξεφουσκώνω απαλά και αλευρώνω ελαφρά τον πάγκο εργασίας μου.
Ανοίγω τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο φύλλο, περίπου 30x40 εκ. Μπορεί να είναι και λίγο μικρότερο, ανάλογα με τη φόρμα μου.
Γεμίζω και κόβω:
Απλώνω γενναιόδωρα το αρωματικό βούτυρο με το σκόρδο σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Πασπαλίζω ομοιόμορφα με το τριμμένο τυρί και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Κόβω το φύλλο σε 4 μακριές λωρίδες.
Κάθε μία από αυτές τις λωρίδες την κοβω στην μεση και κανω 2 στοιβες απο 4 ζυμες η μια πανω στην άλλη
Μετα καθε στοιβα την κόβω σε 3 ισα μερη (πακετακια)
Τοποθετώ στη φόρμα:
Στρώνω μία φόρμα ψωμιού (περίπου 30x11 εκ.) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Τοποθετώ κάθε πακετακι της ζύμης το ένα μπροστα στο άλλο μέσα στην φόρμα κάθετα, με την κομμένη τους πλευρά προς τα πάνω, σαν ακορντεόν.
Δεύτερο φούσκωμα:
Σκεπάζω τη φόρμα με μία πετσέτα και την αφήνω να φουσκώσει για δεύτερη φορά για περίπου 40 λεπτά, σε ζεστό μέρος. - Βήματα για το Ψήσιμο:
Προθερμαίνω το φούρνο και αλείφω:
Προθερμαίνω τον φούρνο μου στους 190°C.
Πριν το ψήσιμο, χτυπάω το αυγό και αλείφω προσεκτικά την επιφάνεια του ψωμιού.
Ψήνω το ψωμί:
Ψήνω το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 40-45 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει όμορφα και να ψηθεί καλά στο εσωτερικό του. - Σερβίρω:
Μόλις βγάλω το ψωμί από το φούρνο, το αφαιρώ αμέσως από τη φόρμα.
Όσο το ψωμί είναι ακόμα ζεστό, μπορεί να χωριστεί εύκολα σε κομμάτια και να διαλυθεί σε ίνες – είναι απίστευτα αρωματικό, νόστιμο και το λιωμένο τυρί τραβιέται υπέροχα!
Μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικά μυρωδικά εκτός από μαϊντανό. Όταν το ψωμί κρυώσει τελείως, μπορείτε να το κόψετε σε φέτες. Θα δείτε την υπέροχη αφράτη του υφή.
Notes
Tips για το Τέλειο Ψωμί Ακορντεόν με Τυρί και Σκόρδο
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Ψωμί Ακορντεόν με Τυρί και Σκόρδο σας τέλειο! Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι χλιαρό (όχι καυτό) για τη μαγιά, ώστε να ενεργοποιηθεί σωστά. Το καλό ζύμωμα είναι βασικό για να γίνει η ζύμη ελαστική και το ψωμί αφράτο. Μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε αρκετό τυρί, καθώς αυτό είναι που δίνει την υπέροχη γεύση και την υφή που τραβιέται. Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα είδη τυριών, όπως μοτσαρέλα για περισσότερο "τράβηγμα" ή ένα πιο σκληρό τυρί για πιο έντονη γεύση. Επίσης, αν δεν σας αρέσει ο μαϊντανός, μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με άνηθο, θυμάρι ή όποιο άλλο μυρωδικό σας αρέσει!