Ψωμί Πολίτικο

Συστατικά

-1 κιλό αλεύρι 00 ή 650
-750ml ζεστό νερό (45 βαθμοί)
-2 κγ αλάτι
-14 γρ μαγιά ξερή ή 50 γρ μαγιά φρέσκια
-1 κσ ζάχαρη
-5-6 κσ ελαιόλαδο
-50-100g σουσάμι

Εκτέλεση

Mέσα σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι στη συνέχεια κάνουμε ένα χώρο στη μέση ρίχνουμε τι μάγια ζάχαρη και σταδιακά ρίχνουμε το νερό λίγο στην αρχή ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σιγά-σιγά προσθέτουμε νερό και το αλάτι.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου αναμιχθεί όλο το αλεύρι και πάρει μία υφή ζύμης και συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι έως ότου πάρουμε μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Την κάνουμε μία μπάλα και την αλείφουμε με λάδι μετά προσθέτουμε λίγο λάδι μέσα στο μπολ το αλείφουμε σκεπάζουμε τη ζύμη με μία μεμβράνη και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 40 λεπτά.

Αφού του πέρασε αυτός ο χρόνος ανοίγουμε τη ζύμη την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την ζυμώνουμε πολύ ελαφρά να φύγει ο αέρας και τη βγάζουμε στον πάγκο μας.
Εκεί τη χωρίζουμε σε δύο μέρη θα ξανακάνουμε μπάλες τις πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα για άλλα 30 λεπτά
Σε ένα μικρό μπολάκι ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και 50 ml νερό και το χτυπάμε το ανακατεύουμε στη συνέχεια προσθέτουμε 100ml βρασμένο νερό ανακατεύοντας ζωηρά

Oταν περάσει ο χρόνος των 30 λεπτών σε ένα ταψάκι στρώνουμε ένα χαρτί ψησίματος το πασπαλίζουμε με αλεύρι και βάζουμε μέσα το πρώτο
ζυμάρι και το αλείφουμε με με το μείγμα που φτιάξαμε ακριβώς από πάνω αρχίζουμε με τα δάχτυλα μας και απλώνουμε το ζυμάρι να καλύψει όλο το ταψάκι και ξανά αείφπουμε πάλι όλο το ζυμάρι από πάνω με το ίδιο μείγμα.

Στη συνέχεια με τα δάχτυλά μας κάνουμε τα χωρίσματα πρώτα γύρω-γύρω και μετά κάθεται ενδιάμεσα και μετά διαγώνια να κάνουμε ρομμβους
πασπαλίζουμε με σουσάμι και αφήνουμε να φουσκώσει στο ταψί για άλλα 30 λεπτά
Σεμίζουμε ένα ταψάκι με νερό και το βάζουμε στον πάτο της κουζίνας και από πάνω βάζουμε το ψωμί στους 250 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 17 με 20 λεπτά και είναι έτοιμο

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΡολάκια Μελιτζάνας με τυρί….της Κατερίνας
Επόμενο άρθροΓλυκό Ψυγείου με κρέμα μασκαρπόνε χωρίς ζελατίνη…και χωρίς κόπο