Το ψωμί φόρμας είναι μία από τις πιο αγαπημένες και πρακτικές συνταγές που μπορώ να φτιάξω στην κουζίνα μου, γιατί είναι ιδανικό τόσο για το πρωινό όσο και για σάντουιτς και τοστ καθ’ όλη την ημέρα. Επιπλέον, το σπιτικό ψωμί έχει μία μοναδική γεύση και άρωμα που δεν συγκρίνεται με κανένα έτοιμο από το εμπόριο. Με απλά υλικά και ελάχιστο κόπο, δημιουργώ ένα αφράτο ψωμάκι με πλούσια υφή που ενθουσιάζει όλη την οικογένεια, ενώ παράλλελα γεμίζει το σπίti με υπέροχες μυρωδιές.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Ψωμί Φόρμας
Φίλες και φίλοι, ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτή την πανεύκολη συνταγή για αφράτο ψωμί φόρμας, ένα ψωμάκι με πλούσια γεύση που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμη και για ψωμί του τόστ. Θα σας δείξω τον τρόπο να το ζυμώσετε γρήγορα και με διπλώματα, ώστε να πετύχετε ένα υπέροχο, αφράτο εσωτερικό που σίγουρα θα λατρέψει όλη η οικογένεια!
Ingredients
- 500 γρ. Αλεύρι για Τσουρέκια
- 8 γρ. Μαγιά Ξηρή
- 200 γρ. Νερό χλιαρό
- 200 γρ. Γάλα χλιαρό
- 60 γρ. Βούτυρο Λιωμένο χλιαρό
- 3 γρ. Αλάτι
- Ηλιόσπορους (προαιρετικά για το πάνω μέρος)
- Ελαιόλαδο για άλειμμα
Instructions
Πάμε να το φτιάξουμε, ακολουθώντας τα βήματα προσεκτικά για ένα τέλειο αποτέλεσμα.
1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι. μέσα σε αυτό ρίχνω το χλιαρό νερό, το χλιαρό γάλα, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και τη μαγιά.
2. Τα ανακατεύω με μία σπάτουλα ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά.
3. Όταν πλέον έχουν ενωθεί τα υλικά και έχω ένα ωραίο ζυμάρι, πιστέψτε με, δεν θα σας πάρει παραπάνω από 2 λεπτά, το σκεπάζω με μία πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει για 30 λεπτά.
4. Μετά τα 30 λεπτά, βλέπετε έχει φουσκώσει το ζυμάρι μας. βρέχουμε τα χέρια μας με νερό.
5. Κάνουμε διπλώματα στη ζύμη τρεις με τέσσερις φορές και έπειτα ξανασκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για μισή ώρα.
6. Μετά τα 30 λεπτά βλέπετε πόσο έχει φουσκώσει η ζύμη μας. ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο εργασίας.
7. Αδειάζουμε τη ζύμη, την ανοίγουμε ελαφρώς με τα χέρια, και την τυλίγουμε σε μακρόστενο ρολό.
8. Την τοποθετούμε σε μία λαδωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ.
9. Τσεκάρουμε με ελαιόλαδο την επιφάνειά του (δηλαδή την αλείφουμε). πασπαλίζουμε με ηλιόσπορους προαιρετικά.
10. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για τελευταία 30 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον.
11. Έτοιμο για ψήσιμο το ψωμάκι μας. το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40 με 45 λεπτά.
12. Έτοιμο ψημένο το ψωμάκι μας. μόλις βγήκε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και πάμε να κόψουμε να δείτε το υπέροχο εσωτερικό του.
Tips για το Τέλειο Αφράτο Ψωμί
- Θερμοκρασία Υγρών: Βεβαιωθείτε ότι το γάλα, το νερό και το λιωμένο βούτυρο είναι μόνο χλιαρά και όχι καυτά, για να μην καταστρέψουν τη μαγιά.
- Τα Διπλώματα: Τα διπλώματα στη ζύμη είναι αυτά που θα δώσουν στο ψωμί την αφράτη, ινώδη υφή του ψωμιού του τόστ, οπότε μην τα παραλείψετε.
- Ψύξη: Αφήστε το ψωμί να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε. έτσι, θα διατηρήσει την υγρασία και το σχήμα του.
- Χρήση: Ένα υπέροχο ψωμάκι φόρμας με πλούσια γεύση όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ψωμί του toast.











