Τα Αφράτα ψωμάκια με τυρί είναι μια πραγματικά αξιοθαύμαστη συνταγή. Η μαλακή τους ζύμη σε συνδυασμό με την πλούσια και αλμυρή γεύση της φέτας τα κάνει ακαταμάχητα. Εγώ τα φτιάχνω σε μεγάλες ποσότητες γιατί εξαφανίζονται αμέσως.
Υλικά:
- 1.250 γρ αλεύρι (κοσκινισμένο)
- 200 ml ζεστό νερό
- 200 ml ζεστό φρέσκο γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
- 2 ασπράδια αυγών
- 100 ml λάδι
- 100 g βούτυρο αγελάδας
- 22 g ξηρή μαγιά
- 2 κρόκοι αυγών
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα
- Σουσάμι για πασπάλισμα
- 300 g τυρί φετα (θρυμματισμένο)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ μίξερ, ανακατέψτε το νερό, το φρέσκο γάλα, τη ζάχαρη, τα ασπράδια, το λάδι και τη μαγιά.
- Ξεκινήστε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέστε σταδιακά το μισό αλεύρι.
- Προσθέστε το αλάτι και σταδιακά προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι.
- Τέλος, προσθέστε το βούτυρο και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια λεία και μαλακή ζύμη.
- Βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάστε την με μια πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Ζυμώστε ελαφρά τη φουσκωμένη ζύμη για να βγει ο αέρας.
- Χωρίστε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και κάθε τέταρτο σε 8 ίσα μέρη, για συνολικά 32 κομμάτια.
- Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαλίτσα.
- Απλώστε ελαφρά κάθε μπαλίτσα με τα χέρια σας και βάλτε λίγο τυρί στη μέση.
- Κλείστε καλά τη ζύμη γύρω από το τυρί και πλάθετε σε στρογγυλό ψωμάκι.
- Τοποθετήστε τα ψωμάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Σκεπάστε τα ψωμάκια με μια πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν για 30 λεπτά ακόμα.
- Σε ένα μπολ, χτυπήστε τους κρόκους με 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα.
- Αλείψτε τα ψωμάκια με το μείγμα αυγών και πασπαλίστε με σουσάμι.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C με αέρα, στο κάτω μέρος του φούρνου, για 10-13 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Αφήστε τα ψωμάκια να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρετε.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα ψωμάκια σας ακόμα πιο επιτυχημένα:
- Τυρί: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με όποιο άλλο τυρί σας αρέσει, όπως ανθότυρο, γραβιέρα ή ακόμα και ένα μείγμα τυριών.
- Γεύση: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη ή στη γέμιση ψιλοκομμένα μυρωδικά, όπως άνηθο ή δυόσμο.
- Αφράτη ζύμη: Για πιο αφράτα ψωμάκια, αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για περισσότερο χρόνο, ειδικά αν ο χώρος σας δεν είναι πολύ ζεστός.
- Ψήσιμο: Η θερμοκρασία και ο χρόνος ψησίματος εξαρτώνται από τον φούρνο σας. Παρακολουθήστε τα ψωμάκια για να μην στεγνώσουν.
Καλή όρεξη!
Δειτε το βίντεο της συνταγής Домашни рецепти











