Τα Αφράτα ψωμάκια με τυρί είναι μια πραγματικά αξιοθαύμαστη συνταγή. Η μαλακή τους ζύμη σε συνδυασμό με την πλούσια και αλμυρή γεύση της φέτας τα κάνει ακαταμάχητα. Εγώ τα φτιάχνω σε μεγάλες ποσότητες γιατί εξαφανίζονται αμέσως.

Υλικά:

  • 1.250 γρ αλεύρι (κοσκινισμένο)
  • 200 ml ζεστό νερό
  • 200 ml ζεστό φρέσκο ​​γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 100 ml λάδι
  • 100 g βούτυρο αγελάδας
  • 22 g ξηρή μαγιά
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​γάλα
  • Σουσάμι για πασπάλισμα
  • 300 g τυρί φετα (θρυμματισμένο)

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ μίξερ, ανακατέψτε το νερό, το φρέσκο ​​γάλα, τη ζάχαρη, τα ασπράδια, το λάδι και τη μαγιά.
  2. Ξεκινήστε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέστε σταδιακά το μισό αλεύρι.
  3. Προσθέστε το αλάτι και σταδιακά προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι.
  4. Τέλος, προσθέστε το βούτυρο και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια λεία και μαλακή ζύμη.
  5. Βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάστε την με μια πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει για 1 ώρα.
  6. Ζυμώστε ελαφρά τη φουσκωμένη ζύμη για να βγει ο αέρας.
  7. Χωρίστε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και κάθε τέταρτο σε 8 ίσα μέρη, για συνολικά 32 κομμάτια.
  8. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαλίτσα.
  9. Απλώστε ελαφρά κάθε μπαλίτσα με τα χέρια σας και βάλτε λίγο τυρί στη μέση.
  10. Κλείστε καλά τη ζύμη γύρω από το τυρί και πλάθετε σε στρογγυλό ψωμάκι.
  11. Τοποθετήστε τα ψωμάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  12. Σκεπάστε τα ψωμάκια με μια πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν για 30 λεπτά ακόμα.
  13. Σε ένα μπολ, χτυπήστε τους κρόκους με 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​γάλα.
  14. Αλείψτε τα ψωμάκια με το μείγμα αυγών και πασπαλίστε με σουσάμι.
  15. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C με αέρα, στο κάτω μέρος του φούρνου, για 10-13 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  16. Αφήστε τα ψωμάκια να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρετε.

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα ψωμάκια σας ακόμα πιο επιτυχημένα:

  • Τυρί: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με όποιο άλλο τυρί σας αρέσει, όπως ανθότυρο, γραβιέρα ή ακόμα και ένα μείγμα τυριών.
  • Γεύση: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη ή στη γέμιση ψιλοκομμένα μυρωδικά, όπως άνηθο ή δυόσμο.
  • Αφράτη ζύμη: Για πιο αφράτα ψωμάκια, αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για περισσότερο χρόνο, ειδικά αν ο χώρος σας δεν είναι πολύ ζεστός.
  • Ψήσιμο: Η θερμοκρασία και ο χρόνος ψησίματος εξαρτώνται από τον φούρνο σας. Παρακολουθήστε τα ψωμάκια για να μην στεγνώσουν.

Καλή όρεξη!

Δειτε το βίντεο της συνταγής Домашни рецепти