Αφράτα Τσουρέκια με ινες (χωρίς μιξερ)

Υλικά:

780 γρ.αλευρι για τσουρεκια( Τα 100 γρ.θα τα χρησιμοποιησουμε για το προζύμι).
50 γρ.μαγια νωπή
3 αυγά ( Το ένα θα το χρειαστούμε για αλειμμα).
280 γρ. ζάχαρη
130 γρ.βούτυρο αγελάδος
300 ml νερό ( Τα 150 ml θα τα χρησιμοποιησουμε για το προζύμι).
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Μία βανιλια
Ένα κ.γ. μαχλεπι
Μισό κ.γ. κακουλε
4 έως 5 δάκρυα μαστίχας
Μία πρέζα αλάτι.

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε πρώτα με το προζύμι. Σε ένα μπολ βάζουμε 150 ml νερό ( σε θερμοκρασία δωματίου). Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά σπασμένη σε κομμάτια, μια κ. σούπας ζάχαρη και 100 γρ.αλευρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τον αυγοδαρτη μας και αφήνουμε να φουσκώσει.
Εν τω μεταξύ, παίρνουμε από τη ζάχαρη 140 γρ.(τη μισή δηλ.) και τη βάζουμε στο multi.
Εκεί ρίχνουμε και όλα τα μυρωδικά μας.(Μαστίχα, κακουλε, μαχλεπι) και τα χτυπάμε πολύ καλά.

Κατόπιν τ’αδειαζουμε σε μία λεκάνη, με την υπόλοιπη ζάχαρη (140 γρ.δηλ.), τη βανίλια, το αλάτι, το ξύσμα, τα αυγά, τα 150 γρ.νερο, και το προζύμι (Το οποίο πρέπει να έχει ήδη φουσκώσει. Ενσωματωνουμε λίγο-λίγο τ’αλευρι, και αφού το ρίξουμε όλο, στο τέλος ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο. Ζυμώνουμε μέχρι να το πιει όλο. Αφήνουμε τη ζύμη μας να διπλασιαστεί σε όγκο και κατόπιν τη χωρίζουμε σε 9 μπάλες. Αυτές τις μπάλες τις πλάθουμε σε κορδόνια και φτιάχνουμε 3 τσουρεκια . Κάθε τσουρεκι 3 κορδόνια. Τα πλεκουμε σε πλεξούδες.

Τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ (35 με 25)στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικο χαρτί και περιμένουμε να φουσκώσουν πάλι. Δεν αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους.
Μόλις φουσκώσουν τ’αλειφουμε με κρόκο αυγού και ρίχνουμε αμύγδαλο φιλε από πάνω.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 40 με 50 λεπτά (ανάλογα το φούρνο σας).
# Σε όσες τα φτιάξετε εύχομαι καλή επιτυχία.
Καλό Πάσχα σε όλους αγαπημένοι φίλοι#.

H Συνταγή είναι της κας Μάχη Γκαμπαλή 

Προηγούμενο άρθροΝηστίσιμοι κουραμπιέδες: Το τέλειο γλυκό για τις γιορτές και όχι για τα Χριστούγεννα μόνο!
Επόμενο άρθροΤηγανόπιτες: Μια γευστική παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά