Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς μπορούν κάποια φαγητά ή γλυκά να είναι απολαυστικά και εξαιρετικά νόστιμα παρόλο που δεν έχουν ίχνος λαδιού.
Αυτή η συνταγή για Αγιορείτικη Καρυδόπιτα με σιμιγδαλι Χωρίς Λάδι είναι ό,τι πρέπει για όσους αναζητούν ένα γλυκό γεμάτο νοστιμιά, χωρίς ενοχές. Η απουσία λαδιού δεν στερεί τίποτε από την υφή και την γεύση της πίτας, ενώ τα αρώματα του πορτοκαλιού και της κανέλας την κάνουν ακαταμάχητη.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε
¾ φλιτζανιού ταχίνι
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια χλιαρό χυμό πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
1 ½ φλιτζάνι χοντροαλεσμένη καρυδόψιχα
1 φλιτζάνι τρούφα σοκολάτας
2 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
2 φλιτζάνια σκληρό αλεύρι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
250 γρ. κουβερτούρα
Επί το έργον :
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C.
- Χτυπήστε στο μίξερ το ταχίνι με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέστε σιγά-σιγά τον χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Ρίξτε τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, την τρούφα σοκολάτας (αν θέλετε) και ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε καλά.
- Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίστε το μαλακό και σκληρό αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
- Προσθέστε σιγά-σιγά τα στερεά υλικά στο υγρό μείγμα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αδειάστε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ.
- Ψήστε για 45-50 λεπτά, ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο της πίτας.
- Αφήστε την πίτα να κρυώσει καλά.
- Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί και περιχύστε την πάνω από την πίτα.
- Κόψτε σε κομμάτια και απολαύστε!
Πηγή: monastiriaka.gr