Κανταΐφι ταψιού
Υφή: Το κανταΐφι ήταν τραγανό εξωτερικά, με ωραία κρούστα από το βούτυρο, και μαλακό και ζουμερό στο εσωτερικό.
Γεύση: Η γέμιση ήταν πλούσια και γευστική, με ωραία ισορροπία γλυκιάς και ξηρής γεύσης. Το σιρόπι ήταν σωστά βρασμένο, δίνοντας στο κανταΐφι την απαραίτητη υγρασία χωρίς να το κάνει λάσπη.
Παρουσίαση: Το κανταΐφι ήταν ωραία παρουσιασμένο, σε ταψάκι, με ωραίο χρυσό χρώμα.
Συνολική άποψη: Ένα πολύ νόστιμο και λαχταριστό κανταΐφι, φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι. Σίγουρα θα το ξαναδοκιμάσω!
Προτάσεις:
- Θα μπορούσατε να προσθέσετε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού στο σιρόπι για μια πιο δροσιστική γεύση.
- Μπορείτε να γαρνίρετε το κανταΐφι με τριμμένο φιστίκι ή καρύδι, σαντιγί, ή παγωτό.
Υλικά:
250 γρ. βούτυρο πρόβειο |
450-500 γρ. φύλλο κανταΐφι (1 πακέτο) |
480 γρ. ξηρού καρπού ή μίγμα ξηρών καρπών (120 γρ. από κάθε είδος) |
½ λίτρο νερό |
500 γρ. ζάχαρη |
2 κ.σ. μέλι |
Ξύσμα από ένα λεμόνι |
2 ξυλάκια κανέλα |
- Χτενίζουμε και κόβουμε το κανταΐφι και το βουτυρώνουμε με 200 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο.
- Αλέθουμε τους ξηρούς καρπούς, χοντροκομμένα.
- Με τα 50 γραμμάρια από το βούτυρο αλείφουμε το ταψί (με όσο περισσέψει, περιχύνουμε το γλυκό).
- Απλώνουμε μία στρώση κανταΐφι, το πατάμε καλά συνεχίζουμε με μια στρώση ξηρών καρπών. Συνεχίζουμε με μία στρώση κανταΐφι, άλλη μία ξηρών καρπών και τέλος κανταΐφι. Πατάμε καλά το κανταΐφι με τις παλάμες μας και ξεκουράζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 15 λεπτά.
- Ψήνουμε στους 150°C, σε αντιστάσεις με αέρα, για 1 ώρα περίπου.
- Κάνουμε το σιρόπι προσθέτοντας όλα τα υλικά μαζί. Μόλις πάρει βράση, το αφήνουμε για 2 λεπτά επιπλέον.
- Σιροπιάζουμε με ζεστό γλυκό και σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου.
Συμβουλές για σωστό αποτέλεσμα
-
- Χρησιμοποιούμε πρόβειο, αιγοπρόβειο ή μίγμα με αγελαδινό βούτυρο, για πλούσια αρώματα.
- Χρησιμοποιούμε μίγμα ξηρών καρπών (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια) ή σκέτο φιστίκι.
- Kάνουμε δυνατό σιρόπι (ίση ποσότητα ζάχαρης-νερού) και σιροπιάζουμε σε ζεστό γλυκό με σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, ώστε να πετύχουμε σωστό και τραγανά ψημένο φύλλο.
- Αρωματίζουμε το σιρόπι ώστε να μην καούν τα αρώματα των μπαχαρικών στο ψήσιμο.
- Η ζάχαρη ή η φρυγανιά ή τα μπαχαρικά στη γέμιση, όπως συνηθίζεται, είναι περιττά. Το μόνο που κάνουν είναι να μας δίνουν ένα πιο βαρύ γλυκό
Η Συνταγη είναι του Σάββας Καρίπογλου